Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Sreda,
15. 1. 2014,
12.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ford Terenski Avtomoto

Sreda, 15. 1. 2014, 12.45

8 let

Ford F-150 – legendarni silak shujšal za osupljivih 317 kilogramov

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ford je v Detroitu predstavil novo generacijo svojega poltovornjaka F-150, ki je že 37 let najbolj prodajan ameriški "pick-up". Novi F-150 je veliko lažji in hkrati še robustnejši ter tudi pametnejši.

Že 32 let najbolj prodajano vozilo v ZDA

Da je Fordov poltovornjak F-150 onstran Atlantika eden ključnih prodajnih stebrov tega proizvajalca, najbrž ni treba poudarjati, sploh če dodamo tudi podatke, da je ta legendarni "pick-up" že več kot tri desetletja (32 let) zapored najbolje prodajano vozilo v ZDA.

Jasno je torej, da so se Fordovi inženirji nove generacije svojega prodajnega dragulja lotili izjemno temeljito. Pri Fordu trdijo, da novi F-150 s seboj prinaša okoli 100 novih patentov, razvitih oziroma na kožo pisanih vsem, ki pri delu in športu oziroma prostemu času uporabljajo tovrstna vozila.

Adijo, jeklo, pozdravljen, aluminij

Med njegove največje novosti zagotovo spada lahka gradnja oziroma izdatna uporaba aluminija. Jeklo, ki je od nekdaj veljalo za osnovni gradnik teh verjetno najbolj prepoznavnih ameriških terenskih silakov, je v novem fordu F-150 skoraj v celoti zamenjal aluminij.

Ta poltovornjak dejansko vsebuje le še pičle tri odstotke jekla, ta je prisoten zgolj kot gradnik šasije, pa še tu gre za posebno lažjo in še čvrstejšo litino.

Aluminij v avtomobilskem svetu res ni novost, a taka zasnova je v razredu velikih poltovornjakov vsekakor revolucija, ki je prinesla naravnost zavidanja vredno zniževanje mase.

F-150 je shujšal za zajetnih 317 kilogramov.

Med motorji sodoben in za ameriške navade majhen 2,7-litrski ecoboost

V prid večje energijske učinkovitosti, nižjih stroškov in manjših izpustov so pod motorni pokrov namestili tudi povsem nov kompakten in lahek aluminijasti 2,7-litrski bencinski motor iz serije ecoboost, ki je opremljen tudi s sistemom start&stop. Ta motor naj bi se po zmogljivostih kosal z srednje velikimi atmosferskimi stroji V8, ki so še vedno pri večini tekmecev osnova motorizacije.

V motorni paleti so sicer še trije motorji: 3,5-litrski V6 in 3,5-litrski ecoboost ter 5-litrski Ti-VCT osemvaljnik zasnove V.

Varnejši in pametnejši: radarski tempomat, prilagodljivi pogon 4x4 in zračne blazine v varnostnih pasovih

Ford želi z novim F-150 postaviti tudi razredne standarde, ki zadevajo varnost, vozniško asistenco, uporabnost in prilagodljivost. Novinca so zato opremili s številnimi varnostno-asistenčnimi sistemi, ki jih poznamo že iz Fordovih osebnih avtomobilov. Med drugim ima tudi samodejni klic na pomoč v primeru prometne nesreče, ki je del komunikacijskega vmesnika SYNC, pa pametni ključ z možnostjo programiranja določenih parametrov vozila v slogu starševskega nadzora (sistem MyKey).

Tu so še terenska asistenca za spuščanje po strmini in speljevanje na strmih klancih, pa sistem za stabilizacijo prikolice ter prilagodljivi štirikolesni pogon s funkcijo curve control, ki samodejno zavira vsakega izmed štirih koles ob preveliki hitrosti v zavoju.

Orjak se ponaša še z aktivnim radarskim tempomatom, nadzorom mrtvih kotov ter aktivno asistenco za ohranjanje smeri na voznem pasu. Pri terenski vožnji in parkiranju pa ima voznik na voljo še 360-stopinjsko podpro žive slike, ki jo zagotavljajo kamere.

Omeniti velja tudi zračne blazine, ki so na zadnji klopi integrirane v varnostne pasove in nudijo boljšo zaščito prsnega koša.

Prilagodljivejši

Pri Fordu seveda niso pozabili na uporabnost in prilagodljivost. Za lažje delo so v vzvratna ogledala integrirali svetlobna telesa LED, ki osvetljujejo okolico vozila, LED tehnologija pa osvetljuje tudi tovorni prostor. Vrata tovornega prostora so daljinsko vodena. Razvili so sistem boxlink, ki omogoča stabilizacijo in privezovanje tudi po obliki najrazličnejših tovorov, za prevoz motornih koles, štirikolesnikov in snežnih sank so v tovorni prostor integrirali dve povozni klančini.

Na voljo so osvetljene škatle za orodje, med katerim največja v dolžino meri 167 centimetrov. V notranjosti so številni večji in manjši predali ter električne vtičnice (do 400 vatov in 110 voltov).

Ne spreglejte