Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
10. 7. 2024,
22.11

Osveženo pred

5 dni, 3 ure

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,93

Natisni članek

električni avtomobili ford capri Ford

Sreda, 10. 7. 2024, 22.11

5 dni, 3 ure

Ford capri

Ford capri – po 38 spet živi nekoč slavno ime, znanih je večina podrobnosti #foto

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,93
Ford capri | Foto Ford

Foto: Ford

Ford po 38 letih obuja model capri, ki pa je danes postal električni kupejevski križanec – preslikava ford explorerja in sorodnik volkswagen ID.5.

Skici originalnega in novodobnega caprija. | Foto: Ford Skici originalnega in novodobnega caprija. Foto: Ford Nekoč so si forda caprija zamislili kot mustanga za evropske kupce in bil je zelo uspešen model. Med leti 1968 in 1986 jih je Ford v dveh generacijah prodal skoraj 1,9 milijona. Njegov oblikovalec je bil Philip Clark, ki je bil vključen tudi v oblikovanje mustanga. Capri je bil dvovratni kupe tipa fastback, najzmogljivejše različice pa je poganjal šestvaljni bencinski motor.

Originalnega caprija, ki je ime dobil po italijanskem otoku, so prav tako izdelovali v tovarni v nemškem Kolnu. Zgodovina se tako ponavlja.

Ford explorer
Avtomoto Ford explorer – nemški geni, ameriški videz, zmore pa očitno veliko #foto

Capri je dolg 4,63 metra, širok je 1,9 metra in ima 2,76  metra medosne razdalje.  | Foto: Ford Capri je dolg 4,63 metra, širok je 1,9 metra in ima 2,76 metra medosne razdalje. Foto: Ford

Foto - spomin na originalnega caprija

Fotogalerija
1
 / 9

Tehnična preslikava forda explorerja

Skoraj štirideset let pozneje capri spet živi. Ford nadaljuje z obujanjem nekdanjih legendarnih imen. To so storili že s pumo, nato so tudi ime mustang posodili z ameriško ikono nič kaj preveč bližnjemu električnemu križancu, zdaj je na vrsti capri.

Po pričakovanju je tehnično novi capri preslikava nedavno razkritega explorerja, ki smo ga – resda še z nemškimi registracijami – že vozili tudi v Sloveniji. Capri je dolg 4,63 metra, širok je 1,9 metra in ima 2,76  metra medosne razdalje. Prostornina prtljažnika znaša od 627 do 1.510 litrov. Capri prihaja z Volkswagnove platforme MEB in zato je tudi z boka zelo podoben volkswagnu ID.5.

Baterije so tipa NCM, na voljo pa bodo s kapacitetama 77 ali 79 kilovatnih ur (kWh). Capri prihaja z enojnim elektromotorjem s pogonom na zadnji kolesi ali pa dvojnim elektromotorjem in štirikolesnim pogonom.

Pričakovano bo nekoliko dražji od explorerja

Moč pogona je tako 210 ali 250 kilovatov, poraba po WLTP pa od dobrih 13 do slabih 16 kWh na sto kilometrov. Pospešek do sto kilometrov na uro znaša 6,4 oziroma 5,3 sekunde, najvišja hitrost pa je pri obeh različicah 180 kilometrov na uro.

Moč polnjenja DC znaša do 185 kilovatov, tako kot pri explorerju bo tudi pri capriju toplotna črpalka le doplačljiva.

Ford bo caprija izdeloval na isti proizvodni liniji kot explorerja. Po predvidevanjih bo dve tretjini proizvodnje predstavljal explorer, capri pa zadnjo tretjino. To napoveduje višji prodajni potencial explorerja, ki bo v Sloveniji stal od 48.400 evrov naprej. Pri capriju cene še niso znane, predvidoma pa bodo rahlo višje. Fordova tovarna v Kolnu, kjer so zaradi explorerja in caprija končali s proizvodnjo focusa, lahko letno izdela do 250 tisoč avtomobilov.

Notranjost je zelo podobna explorerju. Na sredini je premični zaslon, saj se za njim skriva dodatno odlagalno mesto. | Foto: Ford Notranjost je zelo podobna explorerju. Na sredini je premični zaslon, saj se za njim skriva dodatno odlagalno mesto. Foto: Ford

Z boka capri močno spominja na volkswagen ID.5. | Foto: Ford Z boka capri močno spominja na volkswagen ID.5. Foto: Ford

Ford capri | Foto: Ford Foto: Ford

Ne spreglejte