Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
4. 1. 2017,
7.25

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Natisni članek

Ford Donald Trump električni avtomobili

Sreda, 4. 1. 2017, 7.25

6 let, 6 mesecev

Ford brez tovarne v Mehiki, a zato s polnim programom avtomobilov prihodnosti

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Ford ne bo gradil nove tovarne v Mehiki, zato pa bodo vložili 700 milijonov dolarjev (670 milijonov evrov) v nova elektrificirana vozila. Med njimi izstopa predvsem električni SUV, za ime katerega so se morali pravno spopasti tudi s Teslo Motors in Elonom Muskom.

Ford je za leto 2020 uradno potrdil novi model E. To bo novi povsem električni SUV. | Foto: Ford Ford je za leto 2020 uradno potrdil novi model E. To bo novi povsem električni SUV. Foto: Ford

Donald Trump | Foto: Reuters Foto: Reuters Bo predsednik  ZDA zdaj pozabil na grozeči novi davek?

Fordova odločitev glede načrtovane tovarne v Mehiki je tudi posledica groženj novoizvoljenega predsednika ZDA Donalda Trumpa, da bo zavoljo gradnje tovarn v Mehiki obdavčil tovrstna vozila ob uvozu v ZDA. Enemu največjih avtomobilskih proizvajalcev je grozil celo s 35-odstotnim davkom. Trumpove napovedi so bile med predsedniško kampanjo usmerjene tudi proti General Motorsu.

Ford je decembra že napovedal naložbo 4,5 milijona dolarjev (4,3 milijona evrov) v razvoj svojega električnega programa. Do leta 2020 so takrat napovedali skupno 13 elektrificiranih vozil, zdaj pa so predstavili načrte za slabo polovico teh modelov. Ford bo s proizvodnjo teh vozil v ZDA tudi zaposlil dodatnih 700 ljudi.

Za zdaj ni znano, kako bo Ford nadomestil proizvodne kapacitete načrtovane, a zdaj preklicane nove tovarne v Mehiki. Tam bi predvidoma izdelovali Fordove majhne avtomobile.  | Foto: Reuters Za zdaj ni znano, kako bo Ford nadomestil proizvodne kapacitete načrtovane, a zdaj preklicane nove tovarne v Mehiki. Tam bi predvidoma izdelovali Fordove majhne avtomobile. Foto: Reuters

Na ceste hibridna mustang in F-150, električni SUV model E prihaja tudi v Evropo

Ford je tako zdaj uradno preklical načrte o gradnji nove tovarne v Mehiki, v katero bi vložili 1,6 milijarde ameriških dolarjev (1,5 milijarde evrov). Ford bo namesto tovarne raje vložil 700 milijonov dolarjev v nova vozila, ki bodo usmerjena predvsem v popolni ali pa delni hibridni električni pogon. Ford tako načrtuje hibridnega mustanga in poltovornjaka F-150, hibridnega transita custom, izdelali pa bodo tudi povsem električni športni terenec z uradnim dosegom 480 kilometrov.

Tega bodo predvidoma predstavili leta 2020, prodajali pa ga bodo tudi v Evropi. Za proizvodno mesto tega električnega avtomobila so že določili Detroit. Ime tega modela bo predvidoma model E. To ime je za svojo novo električno limuzino želela Tesla Motors, a je že pred njimi ime registriral Ford in Elon Musk je moral avtomobil naposled poimenovati model 3.

Ne spreglejte