Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Torek,
15. 12. 2015,
11.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Opel Audi BMW Škoda Jaguar Mazda Volvo

Torek, 15. 12. 2015, 11.31

8 let

Evropski avto leta: Bo ljudska opel astra premagala audi, BMW, jaguar, volvo?

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
58 izkušenih avtomobilskih novinarjev iz 22 evropskih držav, tudi Slovenije, je med 35 novimi avtomobili izbralo sedem finalistov, ki se bodo potegovali za letošnji naziv avto leta 2016.

Za evropsko avtomobilsko krono se bodo letos plebejci pomeril s plemstvom

Letošnja modelska konkurenca je bila na evropskem avtomobilskem trgu zares huda. 58 žirantov izbora Evropski avto leta (Car of the year), med katerimi je tudi Slovenec Sebastjan Plevnjak (Avtomogazin), je imelo v tradicionalni bazi na Danskem težko delo, saj so morali sedem finalistov izločiti v naboru kar 35 novih avtomobilov, ki so letos zapeljali v evropske salone. Vseh 35 kandidatov se je pred kritičnimi očmi novinarjev iz stroke pomerilo na velikem praktičnem preizkusu Tannistest na Danskem.

V izboru Car of the year avtomobili niso razporejeni po segmentih oziroma razredih, žirija ocenjuje vse modele hkrati, na koncu pa izbere najboljšega med vsemi, ki postane evropski avto leta.

Izbor letošnjih finalistov je v mnogo pogledih zelo zanimiv, saj se bodo za krono najboljšega udarili precej različni avtomobili, od klasičnega dvosedežnega rodasterja do elitne poslovne limuzine premium razreda in široko dostopnega ljudskega avtomobila. Za evropsko avtomobilsko krono leta 2016 lahko zapišemo, da se bodo plebejci pomeril s plemstvom, saj so se v finale uvrstili po značaju, poreklu, ceni in tehniki precej različni avtomobili: audi A4, BMW serije 7, jaguar XE, mazda MX-5, opel astra, škoda superb in volvo XC90.

Lahko ljudski astri res uspe preskočiti in za seboj pustiti elito?

V tem trenutku so verjetno najsamozavestnejši pri Oplu, saj ima njihov najpomembnejši model opel astra v žepu že nagradi safetybest 2015in zlati volan 2015, zdaj pa se je uvrstil še v veliki finale med avtomobilsko elito. V tej je še en precej ljudski predstavnik, oplemeniten z izbrano tehniko in napredkom ter zaznamovan celo s slovenskim znanjem, škoda superb. Ta ima za seboj širok nabor tehnike koncerna Volkswagen, Opel pa je astro zasnoval po sistemu povsem praznega lista papirja, kar pomeni, da je nova od glave do pet.

Z njo želijo pri Oplu tehniko avtomobilske elite po dostopnejših cenah ponuditi širokemu krogu ljudi. Skoraj malce vizionarski oziroma kar preroški so bili Oplovi marketinški strategi, ko so letos pred salonom v Frankfurtu posneli video, v katerem astra napoveduje preskok avtomobilske elite.

Obeta se še prepričljivejši vzpon avtomobilskih križancev …

Z novinarskim kolegom, žirantom izbora, smo se pogovarjali tudi o avtomobilskem letu, ki prihaja. Togost tradicionalnih razredov in oblik se vedno bolj in bolj razblinja.

Kupci na prvo mesto postavljajo svoj življenjski slog in temu prilagajo vse preostalo, tudi avtomobile. Sebastjan Plevnjak izpostavlja spremembe v navadah in željah evropskih voznikov, zato so v vzponu avtomobilski križanci oziroma crossoverji:

"Kot pravijo številni avtomobilski tržniki in kar navsezadnje potrjujejo tudi prodajne številke, bodo v bližnji prihodnosti še naprej prevladovali križanci. Njihov razred je vse širši, mednje tako ne spadajo zgolj prestižni velikani ali robustni terenci, temveč že malce višji običajni avtomobili. A ne prevladujejo le avtomobili, drugačne so tudi navade voznikov. Ti ne hrepenijo več toliko po hitri in športni vožnji, številni se raje odločijo za udobno, predvsem pa varno. V večjem in predvsem višjem avtomobilu se ljudje očitno počutijo precej varnejše."

Ne spreglejte