SiolNET. Avtomoto Novice
1,22

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Tesla

Elon Musk: novost, ki veseli tudi voznike v Sloveniji

1,22

termometer

Tesla model 3
Tesla ima v Sloveniji svoje polnilnice na treh različnih lokacijah (Kozina, Ljubljana in Maribor). Foto: Gregor Pavšič

Elon Musk je napovedal, da bodo tudi uporabniki drugih električnih avtomobilov lahko kmalu uporabljali hitre polnilnice Tesline mreže.

Teslina mreža lastnih polnilnic z močjo prek 100 kilovatov spada med ene ključnih prednosti te ameriške znamke električnih avtomobilov. Postavljati so jih začeli že pred desetletjem in danes njihovim kupcem predstavljajo možnost za nemoteno potovanje prek ZDA ali Evrope. Samo ob evropskih cestah imajo že več kot šest tisoč takih polnilnic, ki so sicer namenjene predvsem “hitremu” polnjenju na poti.

V Evropi že zdaj z enotnim priključkom

Elon Musk je na družbenem omrežju Twitter zdaj napovedal, da bodo sčasoma te polnilnice odprli tudi za uporabnike drugih avtomobilskih znamk. V Evropi zdaj uporabljajo tukajšnji standard priključkov CCS in posledično s prilagoditvijo za druge avtomobile ne bi smelo biti večjih tehničnih zapletov, težje bo v ZDA – tam ima Tesla lastni priključek. Podrobnosti "odprtja" sistema za zdaj še niso znane, predvidoma pa naj bi se ta proces lahko začel že letos.

Z odpiranjem polnilnic bi Tesla del operativnih stroškov za polnilnice prenesla tudi na druge voznike, obenem pa bi lahko s tem zmanjšali ekskluzivno privlačnost lastnega polnilnega omrežja za prihodnje kupce Tesle.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin