Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
2. 7. 2013,
5.35

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Tesla

Torek, 2. 7. 2013, 5.35

7 let, 12 mesecev

Električni tesla S v Ljubljani: naročenih 20, najemali jih bomo že jeseni

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pot do električne mobilnosti je tudi v najemu tovrstnih vozil. V Ljubljano prek Avantcara jeseni prihajajo prve električne tesle S, eno izmed njih pa smo v prestolnici preizkusili tudi sami.

Glavna omejitev uveljavitve električne mobilnosti so cene električnih vozil, ki si jih fizične osebe le težko privoščijo, pravnih oseb, ki bi se na elektriko vozile le zaradi "eko imidža" pa na svetu še ni dovolj. Zato je korak k dostopnejšim luksuzno-športnim električnim posebnežem najlažje storiti prek podjetij, ki bi voznikom s kratkoročnimi in dolgoročnimi najemi in lizingi omogočali dostop do takih vozil.

Na ljubljanskih ulicah prvi električni tesla S

Na ljubljanski grad se je pred naš objektiv pripeljala na prvi pogled športna in elegantna kupejevska limuzina, le malo mimoidočih pa je vedelo, da gre za povsem nov Teslov izdelek petvratne kupejevske limuzine s petimi osnovnimi ter dvema dodatnima sedežema. Model S je dejansko limuzina z vrhunskimi športnimi lastnostmi. Tako kot delnice Tesle, ki ga v Silicijevi dolini v ZDA vodi Elon Musk, letijo v nebo, tako se v ZDA in Evropi odlično prodajajo tudi ti novi avtomobili. Trenutno Tesla na teden izdela 500 novih modelov S!

V Sloveniji imajo najresnejše načrte s Teslo pri ljubljanskem Avantcaru, kjer so v ZDA oz na Nizozemskem, kjer sestavljajo baterije za evropske modele, naročili 20 avtomobilov. Od pet do deset jih pričakujejo že jeseni, ko bo avtomobil tudi uradno prišel na evropske ceste.

Čer: V Ljubljano že jeseni od pet do deset tesl S"

"Mi se ukvarjamo z zagotavljanjem mobilnosti. Iščemo stroškovno in funkcionalno učinkovite avtomobile, obenem pa nas zanimajo tudi trajnostne oblike prevoznih sredstev. Že dlje časa spremljamo Teslov razvoj alternativne mobilnosti, zato smo se tudi odločili za precej veliko naročilo 20 avtomobilov. To nam zagotavlja, da jih bomo tudi pravočasno dobili," je povedal prokurist Avantcara Matej Čer.

Osnovna ideja je torej ponuditi odličen električni avtomobil tistim, ki si celotnega nakupa ne bi mogli privoščiti. Veliko lažje si je vozilo izposoditi za konec tedna ali nekaj dni, prav tako pa tudi plačevati le mesečni najem v primeru operativnega lizinga.

"Ciljne skupine so tako protokolarni dogodki, marketinška podjetja, posamezniki, ki jih zanima taka tehnologija ter podjetja, ki stavijo na električno mobilnost. Avtomobile bomo ponujali tako prek kratkoročnih kot dolgoročnih najemov," dodaja Čer.

Preizkusili smo ga tudi sami in bili navdušeni

Sami smo s teslo S sicer prevozili le nekaj kilometrov, a prvi vtisi so izredni. Avtomobil je v notranjosti kot prava vesoljska ladja, dejansko pa se ga upravlja po tablični logiki na dotik, saj je 43-centimetrska sredinska konzola še najbolj podobna velikanskemu iPadu. Še preden bi speljali z mesta, bi se lahko samo s tem zaslonom igrali neizmerno dolgo.

Pritisk stopalke za plin nemudoma prepriča, da ima limuzina s precej veliko maso nad dvema tonama s 310-kilovatnim električnim motorjem zmogljivosti na ravni čistokrvnih športnikov, z baterijami na dnu vozila pa tako nizko težišče, da zagotavlja lego na ravni porschejev. Navor in pogon na zadnji par koles sta le še pika na i.

Realna cena tesle S na ravni BMW-ja 5

Tesla posluje drugače kot večina avtomobilskih podjetij, saj ima predstavništva le na največjih trgih, večino avtomobilov pa proda neposredno kupcu. Avantcar in Čer v Sloveniji dolgoročno upata tudi na pomoč države in podjetij, ki bi se lahko aktivneje vključila v verigo električne mobilnosti.

Nabavna cena tesle S je od 70 do 100 tisoč evrov. To je avtomobil na ravni BMW-ja 7 ali mercedes-benza S. Toda če upoštevamo tudi prihranek na gorivu, mi kot podjetje za lizing avtomobil ocenjujemo na vrednost BMW-ja serije 5. To pa je raven, ki bi morala biti dosegljiva tudi v Sloveniji," razlaga Čer.

Ne spreglejte