Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
15. 11. 2016,
11.18

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,93

2

Natisni članek

električni avtomobili

Torek, 15. 11. 2016, 11.18

6 let, 6 mesecev

Električni avtomobili bodo morali do hitrosti 30 kilometrov na uro piskati

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,93

2

Od leta 2019 bodo morali v ZDA vsi novi električni avtomobili pri hitrosti do 30 kilometrov na uro imeti opozorilni zvočni signal, s katerim bodo ščitili predvsem pešce in kolesarje.

Od leta 2019 bodo morali imeti vsaj v ZDA vsi novi električni avtomobili zvočni signal za opozarjanje pešcev in kolesarjev. | Foto: Od leta 2019 bodo morali imeti vsaj v ZDA vsi novi električni avtomobili zvočni signal za opozarjanje pešcev in kolesarjev.

Ameriški odbor za varnost transporta (NTHSA) je po več letih usklajevanja le sprejel uredbo, da bodo morali električni avtomobili od leta 2019 pri nizkih hitrostih spuščati zvočni signal. Ta bo za vse nove avtomobile obvezen med vožnjo naprej ali nazaj do hitrosti 30 kilometrov na uro. S tem bodo električni avtomobili na svojo prisotnost opozarjali pešce in kolesarje. Pri višjih hitrostih zvočni signal ni več potreben, saj avtomobil povzroča nekaj hrupa zaradi zračnega upora gum, pravijo pri NTHSA.

Pri višjih hitrostih zvočni signal ne bo več potreben, saj dovolj hrupa ustvarijo že zračni upor in gume. | Foto: Pri višjih hitrostih zvočni signal ne bo več potreben, saj dovolj hrupa ustvarijo že zračni upor in gume.

Proizvajalci imajo za vgradnjo še tri leta časa

Po njihovi oceni obstaja 19 odstotkov večja možnost, da bo pešec ali kolesar doživel nesrečo z električnim avtomobilom kot pa z avtomobilom s klasičnim motorjem na notranje izgorevanje. Čeprav bo po oceni NTHSA novost poskrbela za 2.700 manj poškodovanih pešcev in kolesarjev, imajo proizvajalci za njeno vgradnjo še tri leta časa. Za zdaj tudi še ni natančno znano, kakšna bo ta tehnična rešitev in kako glasen zvočni signal bo potreben.

Po ZDA bo predvidoma podoben ukrep nujen tudi v Evropi, kjer se število električnih avtomobilov prav tako povečuje. V ZDA bodo zvočni signal potrebovali avtomobili znamke Tesla Motors, prav tako tudi novi chevrolet bolt.

Ne spreglejte