SiolNET. Avtomoto Novice
2,97

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Eksplozija: blizu Osla razneslo polnilno postajo #foto

2,97

termometer

Eksplozija vodik

Na Norveškem je eksplodirala polnilnica z vodikom, posledično sta dva proizvajalca ustavila prodajo vozil s pogonom na vodikove gorivne celice.

Eksplozija vodikove polnilne postaje pri Sandviku na Norveškem (blizu Osla) je bila zelo močna. Sprožila je varnostne blazine v bližnjih avtomobilih in povzročila zaporo bližnjega križišča cest E18 in E16. Po priporočilu gasilcev so postavili varnostno območje 500 metrov. V nesreči neposredno ni bil nihče poškodovan, nekaj ljudi pa je utrpelo udarce sproženih varnostnih blazin.

Toyota in Hyundai ustavila prodajo avtomobilov na vodikove gorivne celice

Vzrok požara in eksplozije za zdaj še ni znan. Lastnica polnilne postaje Uno-X je zaprla še svoji dve podobni polnilni postaji na Norveškem. Avtomobilski znamki Toyota in Hyundai sta prav tako ustavili prodajo svojih vozil s pogonom na vodikove gorivne celice, ki so jih sicer do zdaj prodali dokaj malo. Razlog je tudi v trenutno manjkajoči polnilni infrastrukturi.

Tehnologija vodikovih gorivnih celic, ki med vožnjo proizvajajo električno energijo, se je zdela vprašljiva predvsem zaradi zelo drage polnilne infrastrukture. Tudi proizvajalci so se v zadnjem obdobju usmerili predvsem v klasični električni pogon, nesreča na Norveškem pa bo pokazala vpliv na prihodnje sprejemanje tega alternativnega pogonskega vira.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin