Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
17. 2. 2021,
11.00

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,94

4

električni avtomobili Ford

Natisni članek

Sreda, 17. 2. 2021, 11.00

3 leta, 5 mesecev

Nova strategija Forda za Evropo

Drzno kot še nikoli? Ford v Evropi kmalu le še na elektriko.

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,94

4

Ford tovarna | Ford bo v prenovo tovarne v nemškem Kölnu, stare 90 let, vložil milijardo dolarjev. Tam bodo prvi za Evropo namenjeni električni avtomobil izdelovali že čez dve leti. | Foto Ford

Ford bo v prenovo tovarne v nemškem Kölnu, stare 90 let, vložil milijardo dolarjev. Tam bodo prvi za Evropo namenjeni električni avtomobil izdelovali že čez dve leti.

Foto: Ford

Še nekaj let in pri Fordovih avtomobilih v Evropi se bomo poslovili od bencinskih in dizelskih motorjev. Čez pet let bodo prodajali le še polno električne in priključno hibridne modele, od leta 2030 naprej pa predvidoma – skladno z danes razkrito novo strategijo – le še povsem električna vozila.

Ford ima že daljše obdobje težave s poslovanjem v Evropi, kjer pa se mu je uspelo v zadnjem četrtletju lanskega leta spet vrniti k dobičku. Takrat so globalno do leta 2025 napovedali naložbo 22 milijard dolarjev v elektrifikacijo vozil, s čimer so načrtovano naložbo skoraj podvojili.

Milijardo dolarjev bodo vložili tudi v prenovo svoje osrednje tovarne v nemškem Kölnu, kjer bodo preuredili proizvodnjo in izdelali tudi svoj evropski center za električna vozila. Prvi namenski električni avtomobil za Evropo bodo tam izdelovali že leta 2023, za zdaj pa v tej tovarni proučujejo še možnost dodajanja drugega električnega modela. Pri taki strategiji se bodo zanašali tudi na partnerstvo z Volkswagnom in uporabo njihove električne platforme MEB. Na tej platformi bo nastal tudi omenjeni prvi električni model iz Kölna.

električna polnilnica
Avtomoto Višje cene, nov obračun: Petrolovih novosti vsi ne bodo veseli

Za Ford je model mustang mach-E prvi pravi električni avtomobil. | Foto: Ford Za Ford je model mustang mach-E prvi pravi električni avtomobil. Foto: Ford Popoln preobrat za Fordove avtomobile v Evropi, ki mu drznosti ne gre očitati

Nova strategija je za Ford, ki do zdaj resnejših električnih avtomobilov (izjema le nekdanji focus electric) še nima, zagotovo drzna. Do sredine leta 2026 bodo imeli v evropski ponudbi le še avtomobile, ki so sposobni po cesti voziti brez neposrednih izpustov. To so električna vozila, prav tako pa tudi priključni hibridi. Leta 2030 bodo te hibride umaknili in ponujali le še polno električna vozila.

“O konkretni Fordovi floti v prihodnje še ne moremo govoriti. Povem pa lahko, da bodo to avtomobili, ki se bodo razlikovali od drugih vozil in bodo pravi fordi,” je danes povedal Stuart Rowley, predsednik Forda v Evropi. Rowley tako danes še ni želel komentirati prihodnosti modelov kot sta fiesta in focus, iz njegovih besed pa gre razbrati, da obstoječih vozil ne bodo le preprosto predelali in jim vgradili elektromotor. Pričakujemo torej lahko namenska električna vozila.

Podobno bo tudi pri Fordovi ponudbi gospodarskih vozil, kjer so vodilni v Evropi. Do leta 2030 bodo dve tretjini vozil prodali s priključno hibridnim ali povsem električnim pogonom.

Prvi električni ford v Sloveniji morda že letos

Glede konkretne usode obstoječih modelov še ni veliko znanega, prav tako ne glede morebitnih novih električnih modelov. Predvidoma letos v drugi polovici leta v Evropo (tudi v Slovenijo) prihaja prvi pravi električni ford – to je model mustang mach-E.

 

Ne spreglejte