Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
11. 2. 2021,
14.16

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,00

12

Natisni članek

električni avtomobili električne polnilnice Petrol

Četrtek, 11. 2. 2021, 14.16

3 leta, 2 meseca

Cena polnjenja bo pravičnejša, a praviloma višja

Višje cene, nov obračun: Petrolovih novosti vsi ne bodo veseli

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,00

12

električna polnilnica | Čas polnjenja na Petrolovih polnilnicah ne bo več pomemben, obračun za uporabo bo odvisen od prenesenih kilovatnih ur električne energije. | Foto Gregor Pavšič

Čas polnjenja na Petrolovih polnilnicah ne bo več pomemben, obračun za uporabo bo odvisen od prenesenih kilovatnih ur električne energije.

Foto: Gregor Pavšič

Petrol bo odpravil brezplačno uporabo polnilnic AC (do 22 kW), na "hitrih" polnilnicah DC pa bo storitev bolj pošteno obračunaval po količini elektrike, ne več po minutah polnjenja. Nov je tudi cenik uporabe, polnjenje na 50-kilovatnih polnilnicah DC bo dražje kot do zdaj.

Petrol do leta 2025 napoveduje več kot 1.300 novih električnih polnilnic, 15. februarja pa bo začel veljati tudi nov cenik uporabe obstoječih polnilnic. Spremembi sta dve, in sicer odprava brezplačne uporabe polnilnic z izmeničnim tokom AC in močjo do 22 kilovatov (kW), na polnilnicah z enosmernim tokom DC pa bodo uporabo obračunali glede na količino prenesene električne energije, ne več glede na minute polnjenja. Prav tako bo različna tarifa za polnilnice DC z močjo do 50 kW in (za zdaj redkejše) polnilnice z močjo nad 50 kW.

"To spremembo so si naši uporabniki želeli in mi smo jim prisluhnili. Nenehno zbiramo povratne informacije s terena ter se poskušamo prilagajati željam in potrebam uporabnikov. Ključno vlogo v razvoju trajnostne mobilnosti vidimo predvsem v postavitvi ustrezne javne električne polnilne infrastrukture na strateško najpomembnejših frekventnih, centralnih in tranzitnih lokacijah: na javnih parkiriščih, v garažnih hišah, mestnih središčih, turističnih krajih in na avtocestah," razlaga Tadej Smogavec, vodja razvoja trajnostne mobilnosti v Petrolu.

Petrol bo od zdaj "kaznoval" tudi predolgo in zato neracionalno uporabo električnih polnilnic. | Foto: Gregor Pavšič Petrol bo od zdaj "kaznoval" tudi predolgo in zato neracionalno uporabo električnih polnilnic. Foto: Gregor Pavšič Cene višje kot pri Tesli, blizu celo Ionityju: 50-kilovatna polnilnica bo lahko tudi 50 odstotkov dražja kot do zdaj

V primeru polne registracije bo ena kilovatna ura na 50-kilovatni polnilnici stala 38 centov, na "ultrahitri" pa že kar 60 centov. To je na primer dvakrat več, kot stane uporaba 120-kilovatnih Teslinih "superchargerjev", in skoraj toliko, kot znašajo cene pri Ionityju (75 centov na kilovatno uro).

Na 50-kilovatni polnilnici DC je znašala minuta polnjenja do zdaj 20 centov. Ob dovolj ogreti bateriji je v 20 minutah avtomobil sprejel okrog 16 kilovatnih ur elektrike, kar bi bilo pri nekaterih avtomobilih lahko dovolj za sto prevoženih kilometrov. Tako polnjenje bi stalo štiri evre, po novem ceniku bo stalo dobrih šest evrov. To je torej 50 odstotkov višja cena.

Računi za polnjenje bodo praviloma višji. Kdor bo imel avtomobil z neogreto baterijo in zato uporabljal nizko moč polnjenja, bo morda plačal celo manj. | Foto: Gregor Pavšič Računi za polnjenje bodo praviloma višji. Kdor bo imel avtomobil z neogreto baterijo in zato uporabljal nizko moč polnjenja, bo morda plačal celo manj. Foto: Gregor Pavšič

Nov cenik uporabe Petrolovih električnih polnilnic:

  do 22 kW od 22 do 50 kW nad 50 kW
polna registracija: 0,25 EUR/kWh 0,38  EUR/kWh 0,60 EUR/kWh
začasna registracija: 0,30 EUR/kWh 0,45 EUR/kWh 0,69 EUR/kWh
čas polnjenja pred vklopom dodatne tarife: 180 min. 60 min. 40 min.
cena dodatne tarife: 0,07 EUR/min. 0,15 EUR/min. 0,30 EUR/min.

Nov obračun bo vendarle pravičnejši

Če bi bila baterija slabše ogreta in bi bila moč polnjenja zato manjša, polnjenje pa posledično daljše, bi bila cenovna razlika manjša.

Obračunavanje po kilovatnih urah in ne času polnjenja je sicer pravično do uporabnikov, saj vsi avtomobili nimajo enake moči polnjenja, ta pa je odvisna tudi od segrete baterije. Tako so do zdaj vozniki z manj učinkovitim polnjenjem za enako količimo elektrike plačali več kot tisti z vozili z učinkovitejšim polnjenjem.

Prav tako bo Petrol od zdaj "kaznoval" predolgo in zato neracionalno uporabo električnih polnilnic.

Ne spreglejte