Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
23. 9. 2019,
0.55

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,95

26

Natisni članek

Nemčija električni avtomobili bencin dizel

Ponedeljek, 23. 9. 2019, 0.55

4 leta, 6 mesecev

Drastični ukrepi Nemcev: bencin in dizel bosta bistveno dražja

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,95

26

izpušni sistem dizel | Nemci napovedujejo nove davke za starejša vozila, predvsem pa bolj obdavčeno (torej dražje) bencinsko in dizelsko gorivo.  | Foto Reuters

Nemci napovedujejo nove davke za starejša vozila, predvsem pa bolj obdavčeno (torej dražje) bencinsko in dizelsko gorivo.

Foto: Reuters

Nemška vlada bo postopno povečala subvencije za nakup električnih avtomobilov in dodatno obdavčila ter podražila bencinsko in dizelsko gorivo. Polna posoda za gorivo bo sredi prihodnjega desetletja dražja za od štiri do šest evrov. Nemški sveženj ukrepov za spodbudo elektromobilnosti je vreden 54 milijard evrov.

Eko reli električni avtomobil
Avtomoto Presenečenje za volanom: ti avti so kljub "zmrdovanju" odlični

Nemčija je potrdila paket okoljevarstvenih ukrepov, s katerimi nameravajo do leta 2030 svoj letni izpust CO2 znižati za 300 milijonov ton. Ti vladni cilji so povezani tudi z direktivami Evropske unije. Kanclerka Angela Merkel je za leto 2030 na nemških cestah napovedala že milijon električnih in hibridnih avtomobilov, danes jih je šele 480 tisoč.

Nemška vlada mora do leta 2030 svoj letni izpust CO2 znižati za 300 milijonov ton. | Foto: Reuters Nemška vlada mora do leta 2030 svoj letni izpust CO2 znižati za 300 milijonov ton. Foto: Reuters Subvencije bodo višje, bencin in dizel občutno dražja

Nov sveženj ukrepov kaže precejšnjo odločnost za doseganje takih ciljev, kar je tudi posledica vse številčnejših protestov različnih okoljevarstvenih organizacij v Nemčiji in rasti priljubljenosti stranke Zeleni.

Nemška vlada bo tako v znižanje toplogrednih izpustov vložila 54 milijard evrov. Leta 2023 bodo povečali subvencije za električna vozila s ceno do največ 40 tisoč evrov, na drugi strani pa nameravajo podražiti uporabo avtomobilov s klasičnimi bencinskimi in dizelskimi motorji. Nemci napovedujejo nove davke za starejša vozila, predvsem pa bolj obdavčeno (torej dražje) bencinsko in dizelsko gorivo. Merklova je te načrte predstavila po dolgotrajnih pogajanjih koalicijskih partnerjev.

Gorivo bodo podražili postopno. Sprva bo povprečna posoda za gorivo dražja za dober evro, kažejo zdajšnji izračuni analitikov Bloomberga. Leta 2026 se bo cena celotne posode za gorivo podražila za od štiri do šest evrov.

Romunija ceste
Avtomoto Ko "umazani" (dizelski) avtomobil ni več edini krivec #foto

Deutsche Bahn bo za razvoj železniške infrastrukture dobil milijardo evrov letno

Med preostalimi spodbudami velja omeniti dodatno obdavčitev letalskih vozovnic in pocenitev vozovnic za vlake. Vlada bo državni železniški družbi Deutsche Bahn letno namenila dodatno milijardo evrov za izboljšavo lastne železniške infrastrukture in kakovosti javnega prometa.

prodaja avtomobilov  bencin dizel elektrika | Foto:

Ne spreglejte