SiolNET. Avtomoto Novice
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Do nedelje poostren policijski nadzor: za vsako tretjo smrt na cesti kriv alkohol

2

termometer

Od danes do nedelje poteka drugi del akcije 0,0 šofer, v kateri bodo policisti še izdatneje nadzirali psihofizično stanje voznikov. Na slovenskih cestah štiri odstotke alkoholiziranih voznikov.

Vsak deseti povzročitelj prometne nesreče pod vplivom alkohola

Policijska statistika kaže na pozitiven trend pri deležu alkoholiziranih voznikov na slovenskih cestah. Število teh sorazmerno s številom prometnih nesreč pada in tako je pod vplivom alkohola danes okrog deset odstotkov povzročiteljev prometnih nesreč. Po podatkih policije je na cesti v povprečju še vedno štiri odstotke alkoholiziranih voznikov.

Večji delež teh je pri povzročiteljih najhujših prometnih nesrečah s smrtnim izidom. Pred slabimi desetimi leti je znašal že 40 odstotkov, lani se je znižal na dobrih 30 odstotkov.

Najbolj rizična skupina so vozniki, stari od 24 do 34 let

Najbolj izpostavljeni za povzročitev prometne nesreče pod vplivom alkohola so mladi vozniki, stari od 24 do 34 let. Polovica voznikov, ki vozijo pod vplivom alkohola, je starih od 18 do 44 let. Večina med temi je moških.

"Alkohol na slovenskih cestah ostaja v tesni povezavi s hitrostjo, nepravilno stranjo ali smerjo vožnje in drugimi že znanimi vzroki prometnih nesreč. Najbolj pogosto so vožnje pod vplivom alkohola ugotovljene v bližini urbanih središč in pri vožnjah na krajših relacijah. Vse pogosteje so alkoholizirani vozniki odkriti tudi pri vožnjah na avtocestah in hitrih cestah, kjer obstaja manjša možnost, da bo voznik ustavljen in preskušen," pravijo na slovenski policiji.

Dodajajo, da je treba preizkuse alkoholiziranosti usmeriti zlasti v bližino gostinskih lokalov, zabaviščnih prostorov in v kraje, kjer se zadržuje večje število ljudi.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin