Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
27. 2. 2015,
12.25

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Goodyear

Petek, 27. 2. 2015, 12.25

2 leti, 9 mesecev

Deset dejstev o vozniških navadah slovenskih staršev - veljajo tudi za vas?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Sodeč po Goodyearovi raziskavi večina slovenskih staršev ni prepričana, da bi danes še znala opraviti vozniški izpit. Kako starši vplivajo na vozniško kulturo otrok?

Gumo bi znal zamenjati vsak tretji slovenski očka in vsaka deseta mama

Raziskava Goodyeara je pokazala, da slovenski starši za volanom niso vedno prepričani o svojih voznih sposobnostih. Tako se jih kar četrtina ob vožnji v zahtevnih vremenskih razmerah počuti popolnoma negotovih, medtem ko jih tretjina podobno nelagodnost občuti ob vožnji ponoči in skorajda dve petini ob vožnji v gostem prometu.

Obenem jih kar slaba polovica priznava, da ne znajo preveriti tlaka v gumah, 41 odstotkov pa jih ne bi znalo zamenjati pnevmatike. Pri tem pričakovano izstopajo slovenski očetje – če je med materami tistih, ki bi zračnico zamenjale brez težav, zgolj 10 odstotkov, je med očeti takšnih kar 36 odstotkov.

Zgolj polovica slovenskih staršev meni, da bi trenutno uspešno opravila vozniški izpit

Negotovost se je nadaljevala tudi pri vprašanju, ali bi starši danes še uspešno opravili vozniški izpit. Pri tem vprašanju je samozavest izrazilo le 60 odstotkov staršev. Kot glavna razloga za skrb so navedli rutinsko vožnjo, pri kateri niso prepričani, da je v skladu z vsemi pravili, in nepoznavanje novih prometnih pravil. V sklopu raziskave so bili najbolj samozavestni Finci, saj v svoje vozniško znanje pri pridobivanju izpita verjame 70 odstotkov voznikov.

Več kot tretjina slovenskih staršev pogosto vozi prehitro

Kot je pokazala raziskava Goodyeara, slovenski starši za volanom ne dajejo najboljšega zgleda. Kar tretjina slovenskih staršev je v anketi priznala, da z otrokom v avtomobilu pogosto ali občasno prekoračijo dovoljeno hitrost. Skoraj enak odstotek se jih v avtomobilu občasno ali pogosto glasno jezi nad drugimi prometnimi udeleženci, petina pa jih ne ustavi pred prehodom za pešce.

Skrb vzbujajoč je tudi podatek, da je bila kar dobra petina slovenskih staršev z otrokom v avtomobilu kaznovanih s strani policije. Pri tem je 59 odstotkov staršev priznalo, da so, odkar imajo otroke, že bili kaznovani za prehitro vožnjo. Goodyearove študije iz preteklih let pa so pokazale, da je prav prehitra vožnja najpogostejši prekršek mladih voznikov, kar po vsej verjetnosti odraža vedenje njihovih staršev. Pri tem so tisti starši, ki sami pogosto prekoračijo dovoljeno hitrost, tudi sicer manj zaskrbljeni zaradi prehitre vožnje svojih otrok kot starši, ki upoštevajo predpise.

Ne spreglejte