Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
25. 3. 2016,
12.04

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Peugeot

Petek, 25. 3. 2016, 12.04

7 let, 12 mesecev

Peugeot 208 XY

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
XY kot oznaka za moški kromosom, zunanjost, ki nagovarja ženske in vozne lastnosti, ki so spet pisane na kožo moškim. Komu je XY namenjen in ali je ta francoska genska mutacija dejansko opredeljiva?

Igra s kromosomi lahko pripelje do zapletene mutacije

Mešanje kromosomov je lahko nevarno tako v genetiki kot avtomobilski industriji. Igranje z zapisi kromosomov lahko pripelje do neprijetnih mutacij, ko izvor postane neobvladljiv in predvsem nerazumljiv. Takrat je težko določiti njegovi pravi bit, njegovo poslanstvo in natančno namembnost.

Take misli so nas prevevale ob peugeotu 208 XY, novi nišni različici priljubljenega francoskega malčka. V imenu stoji XY kot oznaka za moški kromosom, a vendarle je avtomobil odet v žensko vijoličasto barvo z rožnatimi dodatki, tudi sicer pa naj bi bil tak šik in moden avtomobil namenjen predstavnicam nežnejšega spola iz urbanega okolja.

K nam so pristopili večinoma moški ...

Morda česa nismo dobro razumeli? XY za moški kromosom, ženska zunanjost, a spet tipično moške vozne lastnosti – avtomobil dejansko nagovarja voznika in ga hoče zvabiti iz mesta. Je nasprotij preveč, da bi jih lahko označili le kot dvojno osebnost te dvestoosmice ali je pač igranje s kromosomi pripeljalo do mutacije, ko je avtomobil izgubil svojo natančno opredeljenost in namembnost?

Med nabiranjem kilometrov s testnim 208 XY, k avtomobilu tudi niso pristopale ženske, ampak predvsem moški. Kar pritekli so zraven in spraševali, ali je to kakšna športna različica dvestoosmice. Premamila so jih velika 17-palčna platišča in tudi če avtomobil ni bil stereotipno moške barve, so si avtomobil dobro ogledali iz vseh strani.

Po teh izkušnjah smo avtomobil le še toliko težje opredelili ...

Kljub nejasni genski osnovi XY kliče po prestižu

Mestne ulice že poznajo nekatere prestižne šik avtomobile, kot so mini, citroën DS3 ali fiat 500, s katerimi se želi zdaj pomeriti tudi novi peugeot 208 XY. To je nova posebna različica dvestoosmice, ki ne bo namenjena toliko doseganju odličnih prodajnih številk, kot krepitvi blagovne znamke. Avtomobil s svojim videzom, kljub nejasni genski osnovi, kliče po ekskluzivnosti in drugačnosti.

XY kot milejši GTI?

Peugeot 208 XY si znaten del svoje osnove namreč deli s športno različico GTI. Oba imata v primerjavi s klasično dvestoosmico širša sprednji in zadnji koloteka, kar se pri voznih lastnostih vsekakor pozna. XY tako nikakor ne kliče le po počasni, uživaški in nastopaški vožnji po mestu, kjer je v primerjavi z minijem ali DS3-jem resnici na ljubo tudi precej manj opazen, temveč si vsaj v enaki meri želi zadihati tudi na ritmičnih cestnih kombinacijah podeželskih ovinkov.

Po dinamični vožnji kliče tako podvozje, ki od voznika kar zahteva športno priganjanje in mu v zahvalo nameni zavidljive vozne lastnosti, prav tako pa tudi dinamiko nabita notranjost vozila. Ta je z usnjem in veliko panoramsko šipo res elegantna, toda majhen športni volanski obroč z ravnim dnom vseeno dokazuje športne gene. Enako velja tudi za dejstvo, da je za XY na voljo le trivratna karoserijska različica.

Zato 208 XY ne more biti namenjen le urbani ženski populaciji, saj bo srčni utrip ženskam in moškim dvigal predvsem na podeželskih cestah. XY je torej avtomobil nasprotij. Na eni strani najbolje opremljena in elegantna dvestoosmica, pod kožo pa športnik, ki bi ga lahko označili vsaj za milejšo različico GTI-ja.

Motor v korak z geni avtomobila

Testno različico je poganjal 1,6-litrski motor s 115 kilovati, ki je dobro dopolnjeval športno naravnanost vozila. To je vendarle 30 kilovatov manj kot jih ima GTI, zato so zmogljivosti temu primerno bolj umirjene, kar pa velja tudi za porabo goriva. Na našem testnem krogu je XY porabil 7,4 litra na sto prevoženih kilometrov. Upamo si trditi, da bo GTI precej požrešnejši.

Strošek WIZ kaska:

Pri izračunu zgornjih podatkov smo upoštevali soudeležbo pri škodi v višini 100 evrov, dodatna kritja WIZ Voznik in WIZ Nezgoda in zavarovanca z rojstnim datumom 1. januarja 1970, ki škode ni uveljavljal že več kot 5 let. Za izračun kasko zavarovanja po vaših parametrih kliknite na grafiko.

Ne spreglejte