SiolNET. Avtomoto Novice
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Goodyear napoveduje revolucijo: bodo avtomobilske gume kmalu okrogle?

0

termometer

Pogosto pozabljamo: avtomobil v celoti razvijejo proizvajalci avtomobilov. Razen njihovih gum. Te se utegnejo pri samovozečih avtomobilih korenito spremeniti.

Guma v obliki krogle, znotraj pa zrak in številna tipala

Pri Goodyearu so pri svoji daljnovidnosti zelo drzni – za avtomobile, ki se bodo vozili sami, načrtujejo gumo v obliki krogle. Za povezavo z avtomobilom naj bi skrbela magnetna levitacija.

Predstavljena guma eagle-360 je, kot nakazuje že ime, sferne (krogelne) oblike, v njej pa naj bi bila številna tipala za stanje na cesti (vključno z vremenskimi razmerami in vozno površino), ki bodo podatke pošiljala nadzorni elektroniki avtomobila. Podatke, ključne za varnost drugih vozil v okolici, bo pošiljala tudi tem vozilom. Prav tako naj bi tipala v gumi spremljala obrabo tekalne plasti in tlaka znotraj gume, na podlagi tega pa nekako nadzorovala obrabo tekalne površine.

Krogelna oblika gume brez fizične povezave z avtomobilom ima res prednosti …

Guma v obliki krogle ima seveda svoje prednosti, med drugim lahko avtomobil zasuče na mestu in tako olajša vožnjo, vključno s parkiranjem. Pri Goodyearu celo obljubljajo, da bo s takšno gumo opremljeno vozilo zaobšlo oviro, ne da bi spremenilo smer vožnje, aktivna tehnologija pa naj bi v skrajnih razmerah (sneg, led) zmanjševala možnost zdrsa.

Tekalna površina posnema vzorec možganske korale, oblika dna kanalov pa spužvo, ki je suha čvrsta, mokra pa mehka. Takšna struktura naj bi vsrkala vodo s ceste in jo ob pomoči sredobežne sile odvajala izpod tekalne površine ter na ta način zmanjševala možnost splavanja gume (akvaplaning).

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin