Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Torek,
14. 1. 2014,
10.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Chevrolet Športni Avtomoto

Torek, 14. 1. 2014, 10.51

8 let

Chevrolet corvette Z06 – v srdit boj z evropskimi superšportniki

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ameriški predsednik General Motorsa, Mark Reuss, je rumeno pošast označil z: "The big nasty!" Ekstremen videz, 625 "konjev" in prvič prisilno polnjenje. Adrenalin zagotovljen.

Corvette Z06 je odličen primer prenosa dirkaške tehnologije v serijske avtomobile, trdi Tadge Juechter, glavni inženir projekta.

Dirkaško nastrojena Z06 povzema aluminijasto platformo svoje manj ekstremne sestre, corvette stingray, in pri Chevroletu obljubljajo, da bo brutalni superšportnik na dirkališču sposoben osmešiti tudi najboljše.

Trije aerodinamični paketi za približek dirkalniku

Kupci bodo prvič lahko izbirali med tremi, bolj ali manj ekstremnimi paketi opreme, od katerih bo odvisna tudi aerodinamična učinkovitost posameznih dodatkov in številnih usmerjevalnikov zraka.

Najbolje založena Z06, podprta z Michelinovimi pnevmatikami pilot super sport cup, naj bi bila dober približen dirkalniku, keramične zavore je priskrbel Brembo, na stezi naj bi bila hitrejša celo od opevane ZR1, ki je po svetu superšportnikov uspešno pustošila od 2009 do 2013.

Od predhodnika je bolj vzvojno toga in 60 odstotkov čvrstejša, zato so si pri Chevroletu prvič dovolili ponuditi odstranljiv strešni del.

Okoli 625 "konjev", pravijo pri Chevroletu

Chevrolet je pod pokrov motorja namestil 6,2-litrski osemvaljnik s kompresorjem, 466 kilovati (625 "konjev") in 861 njutonmetri največjega navora. Voznik s primerno velikimi prašniki jim bo dirigiral z ročnim menjalnikom z avtomatskim "lovljenjem" vrtljajev med pritiskom pedala sklopke ali popolnoma novim, samodejnim, osemstopnjskim menjalnikom klasične zasnove.

Pri Chevorletu se hvalijo, da novi menjalnik zaradi pametnega elektronskega krmiljenja in analiziranja voznikovih vložkov do 160-krat na sekundo, prestavlja do osem stotink hitreje kot večkrat hvaljen, Posrchejev dvosklopčni PDK menjalnik. Zaradi izdatne uporabe aluminija in magnezija je od šeststopenjskega v običajni corvette stingray lažji za štiri kilograme. Prestave bo mogoče menjati tudi prek obvolanskih ročic.

Motor z neposrednim vbrizgom bo znal v iskanju varčnosti tudi izklapljati valje.

Mere zadnjih pnevmatik: 335/25 R20

S pomočjo Eatonovega, na novo razvitega kompresorja (1,7 l eaton E1740 TVS), nameščenega med valje, katerega rotor se lahko zavrti do 20.000-krat v minuti (5000 vrtljajev več kot pri covrette ZR1).

Hitrejše vrtenje omogoča kompaktnejša zasnova, optimiziranje teže materialov, povečanje odzivnosti in učinkovitosti pa je očitno. Z06 v primerjavi z običajno corvette razvije 37 odstotkov več moči in 40 odstotkov več navora.

Da bi inženirji lahko skrili širše pnevmatike (spredaj: 285/30 R19, zadaj: 335/25 R20), je Z06 v primerjavi z običajno corvette spredaj širši za 5,6 in zadaj za dobrih osem centimetrov. Veliko napora so vložili tudi v skoraj dirkaške usmerjevalnika zraka, ki naj bi zver v zavojih uspešno pritiskali k tlom.

Elektronika v službi dirkačev

Novinka bo v povezavi z obema menjalnikoma na voljo s sistemom "launch control" za bliskovito speljevanje v dirkaškem stilu. Posebej zanjo so razvili razrahljane elektronske uzde (stabilitrak electronic stability control), za tiste, ki si bodo želeli več vozniške svobode, a se elektroniki vseeno ne bodo želeli povsem odreči.

Prilagajati bo mogoče tudi učinkovitost zapore zadnjega diferenciala. S takom imenovanim smart LSD-jem (limited slip fifferential) lahko voznik s pomočjo hidravlične sklopke prilagaja njegovo odzivnost. Navor je na zadnjo os razporejen glede na zapletene algoritme, ki upoštevajo hitrost vozila, krmilne vložke in položaj stopalke za plin, kar bo pripomoglo k boljšemu oprijemu in obnašanju vozila na meji.

Podatkov o pospeških, končni hitrosti in ceni Chevrolet še ni izdal.

Ne spreglejte