SiolNET. Avtomoto Novice
Oglasno sporočilo
 • Messenger
 • Messenger

Celoletne pnevmatike – za koga so najbolj primerne?

Oglasno sporočilo

Celoletne pnevmatike vsekakor postajajo vse bolj priljubljene. Ključno vprašanje je, za katere voznike so najbolj primerne. Kakšne so sploh razlike med letnimi, zimskimi in celoletnimi pnevmatikami? Kaj vse nam zagotavljajo in za katere vremenske razmere so najboljše?

celoletne-pnevmatike (3) | Foto:

Celoletne pnevmatike predstavljajo veliko prednosti. Mnogi se za drugi avto oziroma za avto, s katerim ne prevozijo veliko kilometrov, odločijo, da namesto menjave zimskih in letnih pnevmatik kupijo celoletne in s tem veliko prihranijo. Ali ste namreč vedeli, da so celoletne pnevmatike nedvomno odraz izjemnega napredka pri razvoju avtomobilskih pnevmatik, saj združujejo prednosti tako letnih kot tudi zimskih pnevmatik. Glavna naloga celoletnih pnevmatik je prilagodljivost na vse vremenske razmere, ki se vam lahko pripetijo na cesti skozi celo leto (dež, sneg, led, nizke in visoke temperature ...). Odlično se morajo obnesti tako na zasneženih poteh kot poleti na poti na morje pri več kot 30 °C. Poleg dobrih zmogljivosti se izkažejo tudi z udobjem v vožnji in daljšo življenjsko dobo.

V katerih primerih se odločiti za celoletne pnevmatike?

Celoletne pnevmatike se v vseh razmerah odrežejo povsem zadovoljivo. Primerne so za skoraj vse voznike, razen za tiste najbolj zahtevne in tiste, ki delajo veliko kilometrov. Prav tako so primerne za toplejše podnebje z nekoliko milimi zimami in za območja, kjer pozimi ni veliko snega na cesti.

Kdaj izbrati celoletne pnevmatike?

 • Da, če vozite v milejših vremenskih razmerah, kjer je podobna temperatura.
 • Da, če se vozite predvsem po mestu.
 • Da, če ne prevozite večjih razdalj in se lahko v primeru vremenskih razmer prilagodite.

Celoletne pnevmatike pomenijo torej hibrid, s katerimi lahko vozite pri −10 stopinjah Celzija in tudi pri +30 stopinjah Celzija. Združujejo namreč značilnosti letnih in zimskih gum. Glavno merilo pri izbiri so torej vozne razmere. Izbira pnevmatik pa je odvisna tudi od tega, koliko kilometrov prevozite letno. Bistveno je vedeti, da varčevati pri pnevmatikah nikakor ni pametno. 

PREDSEZONSKA AKCIJA 2022−2023

Za nakup zimskih pnevmatik ne čakajte na prvi sneg in gnečo! Zagotovite si ugodne cene celoletnih in zimskih pnevmatik v predsezoni in kupite pnevmatike že zdaj! Pri Porsche Inter Auto so vam pripravili top cene!

KONTAKT: Za vsa vprašanja so vam na voljo na telefonski številki 041 392 204 ali na spletni strani shop.porscheinterauto.net.

  celoletne-pnevmatike (1) | Foto:

Celoletne pnevmatike − so dovolj dobre za zimo in poletno vročino?

Večno vprašanje, ali so takšne pnevmatike dovolj dobre za zimsko vreme in dovolj zmogljive za poletno vročino? S sodobnim razvojem postajajo namreč vedno boljše in vedno bolj primerne za voznike, ki se na cesto podajo le ob predvidljivem vremenu, predvsem pa so primerne za tiste, ki od njih ne zahtevajo preveč. Prvo in najbolj pomembno je dejstvo, da se vozniki zavedajo, ko sedejo za volan, njihovih lastnosti in dejstva, da celoletne pnevmatike ne morejo povsem nadomestiti ne letnih ne zimskih. Kajti tudi osnovni name celoletnih pnevmatik ni ta, da bi se lahko kosale s ''čistokrvnimi'' letnimi ali pa sploh zimskimi pnevmatikami. Ne, namenjene so voznikom, ki pri njih upoštevajo tudi ceno in ki se želijo otresti vsakoletnega sezonskega obiska vulkanizerjev in prepogostega nakupa pnevmatik. Zato ne preseneča dejstvo, da ob vseh razmerah, ki vladajo na trgu, odstotek kupcev, ki se odloča za celoletne pnevmatike, po Evropi raste. (1)

Tabela_Porsche | Foto:

celoletne-pnevmatike (2) | Foto:

Katere so prednosti celoletnih pnevmatik?

Celoletne pnevmatike prav zagotovo predstavljajo vrhunski kompromis − združujejo namreč najboljše lastnosti letnih in zimskih pnevmatik v popolni in vsestransko uporabni pnevmatiki. Takšne pnevmatike so odlične predvsem za običajne voznike in tiste, ki na leto ne prevozijo veliko kilometrov. Celoletne pnevmatike so torej tiste, s katerimi se lahko vozite pri −10 stopinjah Celzija in tudi pri poletnih 30 stopinjah Celzija. So pametna izbira za večino voznikov. Za vse tiste, ki prevozijo malo kilometrov na leto, takšne pnevmatike predstavljajo dober kompromis med ceno in uporabnostjo:

 • so praktične, ni potrebna menjava,
 • lahka, udobna in vedno brezskrbna vožnja,
 • manjši stroški kot pri nakupu dvojih kompletov pnevmatik,
 • izstopajo po ekonomičnosti in nizki obrabi,
 • poudarek na ekologiji (enak komplet pnevmatik poleti kot pozimi).

 

Kljub temu celoletna pnevmatika pomeni določen kompromis, saj se letne pnevmatike z razlogom ločijo od zimskih. Ustrezna pnevmatika za določen letni čas je nazadnje vredna svojega namena in je bistvena v najbolj zahtevnih situacijah, ki se vam lahko pripetijo na cesti, saj nas lahko reši. Kljub vsemu se morate zavedati, da so celoletne pnevmatike povsod odlične, niso pa vedno najboljše (sploh v najbolj zahtevnih pogojih na cesti). Seveda pa je res, da ko imamo tako letne kot tudi zimske pnevmatike, to pomeni menjavo pnevmatik in s tem povezanih stroškov, prav tako pa je potreben tudi prostor za njihovo shranjevanje. Ravno to je bil razlog za izum celoletnih pnevmatik, kjer se temu izognemo. Se pa je nedvomno treba nečemu odreči na račun drugih olajšav. (2)

TEST CELOLETNIH PNEVMATIK – preverite najnovejši test

Test celoletnih pnevmatik, da bi se vseeno lažje odločili, in ker je teh pnevmatik na trgu vedno več, so v avtomotoklubih pripravili tudi primerjalni test, ki je pokazal nekaj zanimivih rezultatov. Na primerjalnem testu gum velikosti 235/55 R17 (te so vedno bolj priljubljene pri SUV-jih in drugih križancih) je pet pnevmatik prejelo oceno zadovoljivo, med njimi pa sta v ospredju Continental All Season Contact in Goodyear Vector 4Seasons Gen-2.

Obe sta bili dobri na mokri cesti na suhi pa zahtevata več voznikove previdnosti, predvsem pa zmerno hitrost v ovinkih. Posebej pri višjih temperaturah, zaradi svoje zmesi, zahtevata še več umirjenosti za volanom, poleg tega pa mora voznik kar pri vseh testnih pnevmatikah stalno imeti roki na volanu. Zaradi sestave dezena je namreč potrebno popravljati smer vožnje.

Celoletna pnevmatika Continental AllSeasonContact 235/55 R17

 • Prednosti: relativno dobra na mokri cesti, zadovoljiva na snegu 
 • Pomanjkljivosti: nekaj več pozornosti na suhi cesti

Celoletna pnevmatika Goodyear Vector 4Season Gen-2 235/55 R17

 • Prednosti: relativno dobra na mokri cesti, majhna obraba
 • Pomanjkljivosti:  nekaj slabosti na suhi cesti in v snegu

INTERVJU: Saša Kampuš, strokovnjak za prodajo pnevmatik

Pogovarjali smo se s strokovnjakom za prodajo pnevmatik pri Porsche Inter Auto, gospodom Saša Kampušem. Odgovoril nam je na nekaj ključnih vprašanj glede menjave pnevmatik in oznaki DOT.

Kdaj je pravi čas za menjavo pnevmatik?

Zimske pnevmatike spadajo v obvezno zimsko opremo od 15. novembra do 15. marca. Vsekakor pa je treba pnevmatike zamenjati takoj, ko le-te nimajo več dovolj profila – zakonsko določena minimalna dovoljena globina zimskih pnevmatik pa je 3 mm. Pomembno je, da pnevmatike na vašem vozilu tudi niso prestare. Pnevmatike, ki so že v uporabi (že nameščene na vaš avto) in hkrati starejše od 5-10 let (glede na oznako DOT), je priporočljivo zamenjati, saj tako stare pnevmatike ne nudijo najboljšega zaviranja in oprijema na cesti, kar je v zimskih razmerah nujno potrebno za ohranjanje stabilnosti vozila v vseh najtežjih razmerah.

Koliko so lahko stare nove pnevmatike (DOT) ob nakupu?

Pri nakupu novih pnevmatik, pa naj bodo to zimske pnevmatike, celoletne pnevmatike ali morda letne pnevmatike, je ena izmed največjih stvari, ki se omenja pri nakupu pnevmatik prav DOT oznaka, ki nam pove starost oz. datum izdelave pnevmatike. Večina proizvajalcev pnevmatik potrjuje, da se primerno skladiščene in nerabljene gume (nikoli nameščene na avto in uporabljene) lahko prodaja kot nove do petega leta starosti (do 5 let starosti). Ob tem je obvezno, da nakup novih pnevmatik opravite pri priznanem trgovcu.

Če imate avtomobil z na primer že nameščenimi ali uporabljenimi, DOT 10 let starimi pnevmatikami z dovolj profila, uporaba takih pnevmatik zagotovo ni več varna, kljub temu, da imajo lahko še dovolj profila, saj gre v tem primeru za zares zelo stare pnevmatike, katerih učinkovitost in delovanje sta okrnjena v vseh razmerah.

Kako izbrati prave pnevmatike?

Poleg pravilnih dimenzij pnevmatik, ki se popolnoma prilegajo vašemu avtomobilu, je pomembno, da izberete zimske pnevmatike, ki bodo ustrezale vašemu načinu vožnje, željam in potrebam. Treba je namreč imeti v mislih, kako učinkovito se določene pnevmatike obnesejo v določenih razmerah, na primer kako učinkovito zavirajo na mokri in zasneženi podlagi, kakšna je poraba goriva, kako glasne so in tako naprej. V naši ponudbi najdete celoletne pnevmatike za vse razmere.

Continental Approved Webshop Slovenija

Porsche Inter Auto je eden izmed največjih ponudnikov za pnevmatike Continental v Sloveniji. Pred kratkim so prejeli naziv "Continental Approved Webshop" (certificirana spletna trgovina družbe Continental), na kar so še posebej ponosni. Ta logotip namreč pomeni, da je njihova spletna trgovina shop.porscheinterauto.net uradni partner družbe Continental in da ponudba izdelkov in storitev v spletni trgovini ustreza največjim kriterijem kakovosti, ki jih določa proizvajalec Continental. Porsche Inter Auto je tako prvi in edini avtotrgovec s tem nazivom v Sloveniji (tudi v koncernu Porsche Holding).

Continental certificirani trgovec katere so prednosti za stranko?

 • dodatne storitve za stranke,
 • podpora in strokovno svetovanje,
 • najvišja kakovost nakupov,
 • najboljša uporabniška spletno izkušnjo,
 • zagotavljanje zanesljivih partnerjev za montažo,
 • transparentni postopki naročanja in plačevanja ter
 • tehnična podpora in svetovanje ob nakupu.

celoletne-pnevmatike (1) | Foto:

SHOP.PORSCHEINTERAUTO.NET

Pokličite za ponudbo na tel.: 01 58 25 400 ali pišite oprema@piaslo.si - sestavimo vam top ponudbo za vaše pnevmatike.

Naročnik oglasnega sporočila je PORSCHE INTER AUTO D.O.O.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin