Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 3. 2022,
12.30

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča KMAG d. o. o.

Natisni članek

advertorial nakup avtomobila Prodaja avtomobilov Kia

Torek, 15. 3. 2022, 12.30

2 meseca, 1 teden

Čas za ugoden nakup vozila se izteka

Vsebino omogoča KMAG d. o. o.

Zaradi pomanjkanja vozil se cene novih in rabljenih avtomobilov še vedno višajo, kar so strokovnjaki napovedovali že konec lanskega leta. Uvoz iz tujine se je povečal, cene novih vozil še kar rastejo, posledično rastejo tudi cene rabljenih vozil, ki so se lani podražila za od 20 do 30 odstotkov. Napovedi se torej uresničujejo, poleg tega pa strokovnjaki v prihajajočih mesecih napovedujejo nove podražitve.

Cene novih in rabljenih avtomobilov se še vedno višajo. | Foto: Cene novih in rabljenih avtomobilov se še vedno višajo.

Globalno pomanjkanje polprevodniških čipov, ki ga je sprožila pandemija covid-19, še vedno povzroča težave pri svetovni proizvodnji vozil. Ta še vedno ne more zadostiti rastočemu povpraševanju kupcev po novih vozilih, opremljenih z vse bolj dodelano elektroniko. Zaradi proizvodnega šoka že nekaj časa iz proizvodnih obratov po vsem svetu prihaja malo novih vozil, trend pomanjkanja vozil pa se bo nadaljeval tudi v tem letu.

Ob pomanjkanju ponudbe novih se povečuje povpraševanje po rabljenih vozilih, posledično pa se dvigujejo cene novih in rabljenih vozil. Ob tem dodaten pritisk na cene predstavlja tudi čedalje višja inflacija.

Veliko povpraševanje po novih in rabljenih vozilih

Na trgu se kopičijo naročila strank, ki jim proizvajalci in trgovci ne morejo slediti. | Foto: Na trgu se kopičijo naročila strank, ki jim proizvajalci in trgovci ne morejo slediti.

Medtem ko bo pomanjkanje polprevodnikov predvidoma trajalo še vsaj do konca letošnjega leta, se na trgu v tem trenutku hkrati dogaja veliko povpraševanje po vozilih – novih in rabljenih –, kopičijo se naročila strank, ki jim proizvajalci in trgovci ne morejo slediti.

Zamujajoče in nezanesljive dobave iz tovarn otežujejo naročanje vozil, zaloge so pri večini ponudnikov majhne, dobavni roki pa se še naprej podaljšujejo. Zaradi premajhne ponudbe oziroma zapoznelih dobav  – poleg nezadovoljstva potencialnih kupcev, seveda – prihaja tudi do podražitev novih in rabljenih vozil, kar pa se bo po napovedih strokovnjakov nadaljevalo celotno leto 2022.

Napovedujejo se celo do 30-odstotne podražitve novih vozil, do katerih bo prihajalo tudi zaradi rastoče inflacije. Temu trendu niso ubežale niti cene rabljenih vozil, zlasti do tri leta starih, ki zvesto sledijo cenam novih.

Cene vozil še kar rastejo: ne čakajte na nove podražitve

Podražitve bodo najbolj izrazite šele v prihodnjih mesecih, zato nikar ne odlašajte z nakupom.

Čeprav so se cene nekaterih vozil že dvignile, strokovnjaki napovedujejo, da bodo v prihodnjih mesecih podražitve še bolj izrazite, zato je trenutno še vedno dober čas za nakup vozila. Poiščite trgovca, ki ima dovolj ponudbe novih in rabljenih vozil, da boste lahko izbirali.

Preverite akcijsko ponudbo vozil Kia

Trgovec vozil, ki ponuja največ

Kia | Foto:

V Sloveniji daleč največ ponuja Kia, ki je lani dosegla do zdaj najvišji tržni delež v Evropi. Lani so prodali 502.677 vozil Kia, kar je 21 odstotkov več kot leto prej. Te številke so v precejšnjem nasprotju z dogajanjem na trgu novih osebnih avtomobilov, ki se je lani zmanjšal za 1,5 odstotka.

Kia v svoji razvejani mreži po vsej Sloveniji nudi zavidljivo zalogo tako novih kot preverjenih rabljenih vozil vseh znamk, z znano servisno zgodovino in jamstvom.

Ne zamudite akcijske ponudbe

Pravi čas za nakup novega ali rabljenega vozila Kia

Vozilo Kia lahko odpeljete takoj in po najugodnejših cenah | Foto: Vozilo Kia lahko odpeljete takoj in po najugodnejših cenah
Čas za ugoden nakup vozila se izteka, zato vabljeni v enega od salonov Kia po Sloveniji, kjer boste z zaloge lahko izbrali novo ali odlično ohranjeno rabljeno Kio in tako prehiteli prihajajoče podražitve.

Ne nazadnje je lahko razlog za nakup Kie tudi rastoča priljubljenost pri domačih voznikih, ki je posledica vse bolj očitne odličnosti vozil te znamke. Lani septembra je namreč v Sloveniji vsak deseti fizični kupec kupil Kio, kar je rekordni rezultat, ki Kio uvršča na peto mesto po prodaji med vsemi avtomobilskimi imeni.

Rezervirajte testno vožnjo

Zmagovalka raziskave o zanesljivosti vozil

Kia je s tretjega mesta v lanski razvrstitvi J. D. Power skočila na zmagovalne stopničke. | Foto: Kia je s tretjega mesta v lanski razvrstitvi J. D. Power skočila na zmagovalne stopničke.

Po februarskih ugotovitvah raziskave podjetja J. D. Power so lastniki vozil v ZDA na prvo mesto glede zanesljivosti vozil za leto 2022 postavili Kio. Tako je med vsemi avtomobilskimi znamkami že drugo leto zapored Kia zasedla prvo mesto med množičnimi znamkami.

Evropski avto leta 2022: Kia EV6

Kia | Foto:

Kia EV6
Avtomoto Najboljši v Evropi? To je prvič uspelo Korejcem.

Vozila Kia že vrsto let osvajajo odmevna svetovna priznanja.

Kia je z električnim EV6, ki je prejel 279 točk, letos prvič osvojila najprestižnejšo avtomobilsko nagrado Evropski avto leta. EV6 lahko z enim polnjenjem prevozi do 528 kilometrov in za polnjenje od deset do 80 odstotkov baterije potrebuje le 18 minut. Povsem električni križanec ima posebno nalogo: postati vodilni svetovni ponudnik rešitev za trajnostno mobilnost.

EV6 je tudi prvi od sedmih namenskih električnih modelov, ki jih namerava Kia lansirati do leta 2026.

Ne spreglejte