Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
29. 2. 2016,
17.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Bugatti Avtosalon Ženeva 2016 Športni Avtomoto

Ponedeljek, 29. 2. 2016, 17.34

8 let

Bugatti chiron za 2,4 milijona evrov: presežek s 1.500 "konji" in hitrostjo do 420 km/h

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Bugatti je razkril chirona, naslednika hitrostnega rekorderja veyrona. Zmogljivosti so še izboljšane, na voljo bo le za 500 kupcev. Ti bodo zanj odšteli vsaj 2,4 milijona evrov.

Bo chiron poleg rekordov osvajal tudi dobičke?

Rodil se je novi najhitrejši avtomobil na svetu. To je novi chiron, Bugattijev naslednik legendarnega veyrona. Tako kot njegov predhodnik je tudi to presežek avtomobilskega inženirstva, za katerega pri Bugattijevem lastniku Volkswagnu upajo, da bo poleg rekordov v koncernsko blagajno prinesel tudi dobičke. Predhodnik veyron jih kljub potencialu in visoki ceni namreč ni.

Vrhunske zmogljivosti: šestnajstvaljni motor, štirikolesni pogon, hitrost za zdaj omejena na 420 kilometrov na uro …

Za chirona so pri Bugattiju še nadgradili osemlitrski motor W16 iz veyrona. Ta zdaj zmore 1.500 "konjev" in 1.600 njutonmetrov navora. Do sto kilometrov na uro pospeši v manj kot 2,5 sekunde, hitrost pa je elektronsko omejena na 420 kilometrov na uro. Chiron ima 300 "konjev" več od veyrona, v osnovni različici pa nekoliko manjšo hitrost od rekordne veyronove pri 430,9 kilometra na uro.

Pri Bugattiju zagotavljajo, da bo chiron dobil še hitrejše različice. Merilnik hitrosti ima številke vse do 500 kilometrov na uro.

Moč se prenaša na vsa štiri kolesa, za učinkovito delovanje pa sta potrebni velika natančnost in dobra premišljenost. Samo za učinkovito hlajenje mora skozi motor vsako minuto prečrpati 60 tisoč litrov zraka in 800 litrov vode.

Inženirji so za povečano zmogljivost uporabili večje turbinske polnilnike, zmogljivejšo sklopko, izpušni sistem iz titana, prilagodljivo podvozje, izdelali so tudi posebne pnevmatike. Več o tehničnih podrobnostih novega chirona obsežneje še v prihodnjih dnevih.

Tretjino od načrtovanih 500 chironov so že prodali

Bugatti bo izdelal 500 chironov. Kupcem jih bodo začeli dobavljati jeseni. Po navedbah predstavnikov francoske znamke so že prodali tretjino načrtovanih vozil. Osnovna cena za chirona bo kar 2,4 milijona evrov. Pri Bugattiju nameravajo na njegov račun iztržiti 1,2 milijarde evrov.

Ne spreglejte