Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Nedelja,
4. 10. 2020,
19.37

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,01

1

Natisni članek

slovenski avtošport 2020 Milan Bubnič

Nedelja, 4. 10. 2020, 19.37

3 leta, 6 mesecev

Gorsko-hitrostno državno prvenstvo

Brutalna lancia iz Pivke že osmič na vrhu #foto

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,01

1

Gorska dirka Čedad | Zmagovalna kombinacija Milana Bubniča in lancie delte v slovenskem gorsko-hitrostnem državnem prvenstvu | Foto Uroš Modlic

Zmagovalna kombinacija Milana Bubniča in lancie delte v slovenskem gorsko-hitrostnem državnem prvenstvu

Foto: Uroš Modlic

Milan Bubnič (lancia delta) je z dvema zmagama v Čedadu potrdil še osmi naslov slovenskega gorsko-hitrostnega državnega prvaka. Sezona je imela sicer le tri dirke na dveh izpeljanih prireditvah.

Še do konca avgusta je precej slabo kazalo z izvedbo letošnjega gorsko-hitrostnega državnega prvenstva. Zaradi epidemije koronavirusa so v Sloveniji odpovedali tradicionalni dirki na Gorjance in Lučine, tudi FIA je odpovedala izvedbo evropskega gorsko-hitrostnega prvenstva.

Toda po uspešni izpeljavi dirke v Ilirski Bistrici so zdaj slovenski tekmovalci gostovali še na dirki v italijanskem Čedadu. Ker je tam tekmovalna proga dolga več kot šest kilometrov, je vsaka tekmovalna vožnja štela kot posamična dirka. Skupna razvrstitev ni bila pomembna, točke so se delile le za prvo in drugo tekmovalno vožnjo.

Bubniču na zaviti italijanski cesti še dve zmagi

Čeprav je na sobotnih treningih, ki so minili v pravem vremenskem neurju, še taktiziral in jih med Slovenci ni končal na vrhu, je na nedeljski dirki prevladoval Milan Bubnič. Voznik iz Pivke z močno predelano lancio delto pričakovano ni imel večjih težav. Sebi v prid je odločil obe vožnji in tako potrdil že osmi naslov državnega prvaka.

"Razmere so bile zelo težke, tudi proga zavita in precej ozka. Seveda, okoliščine so bile nekoliko nenavadne. Vsaka dirka je štela kot preizkušnja za državno prvenstvo. Ni bilo možnosti za popravke in izboljšave. Svoje delo sem opravil zelo dobro, so pa tudi preostali fantje vse hitrejši. Manjka jim morda še nekaj izkušenj in sreče, vsekakor pa je moje delo težje, kot je videti na prvi pogled," je osmi naslov državnega prvaka, že šesti zaporedni, komentiral Bubnič.

Čebron do naslova podprvaka

V prvi vožnji mu je bil kljub manjšemu požaru najbližje Gregor Vouk (subaru impreza), v drugi pa Janko Čebron (mitsubishi lancer EVO9). O premoči Bubniča v obeh vožnjah kaže 27 sekund prednosti skupno pred Čebronom. Temu je uspelo osvojiti naslov podprvaka, s tem pa je dobil precej bolj tesen dvoboj z Gregorjem Voukom (subaru impreza) in Maticem Kogejem (mitsubishi lancer EVO9).

Potem ko je bil v prvi vožnji še drugi, je drugo dirko Vouk končal šele na devetem mestu. Težave je imel s senzorjem števca hitrosti, tako da mu je motor deloval le do pet tisoč vrtljajev v minuti. Tretji je bil Kogej. V skupni razvrstitvi je tako Bubniču letos uspel popoln izkupiček, na drugo mesto se je v Čedadu prebil Čebron, sledita pa mu še Kogej in Vouk.

Čebron je bil v Čedadu tretji in drugi, kar je zadoščalo za naslov državnega podprvaka. | Foto: WRC Croatia Čebron je bil v Čedadu tretji in drugi, kar je zadoščalo za naslov državnega podprvaka. Foto: WRC Croatia

Gregorju Vouku so v Čedadu ponagajale tudi tehnične težave s subarujem imprezo. | Foto: WRC Croatia Gregorju Vouku so v Čedadu ponagajale tudi tehnične težave s subarujem imprezo. Foto: WRC Croatia

Napeto tudi v drugih razredih

V diviziji II je v Čedadu zanesljivo najhitreje s progo opravil Matevž Čuden (renault clio). Enkrat je bil drugi Jan Mrak (renault clio), drugič pa Igor Žbogar (peugeot S2000). Čuden je tako zanesljivo postal državni prvak pred Alojzom Udovčem (renault clio R3) in Mrakom.

Čuden je zanesljivo popravil le četrto mesto z dirke v Ilirski Bistrici, kar dva od tam hitrejših voznikov (Mark Škulj in Marko Grossi) pa v Čedadu niti nista vozila.

Matevž Čuden je obe dirki v Čedadu odpeljal brezhibno in osvojil naslov državnega prvaka v diviziji II. | Foto: WRC Croatia Matevž Čuden je obe dirki v Čedadu odpeljal brezhibno in osvojil naslov državnega prvaka v diviziji II. Foto: WRC Croatia

Erik Maglica (MG ZR 105) je temelje naslova državnega prvaka postavil že v Ilirski Bistrici, kjer pa nekaterih tekmecev iz Čedada ni bilo. | Foto: WRC Croatia Erik Maglica (MG ZR 105) je temelje naslova državnega prvaka postavil že v Ilirski Bistrici, kjer pa nekaterih tekmecev iz Čedada ni bilo. Foto: WRC Croatia

V diviziji I je Maglica uspešno branil prednost iz Ilirske Bistrice

Napet je bil tudi razplet v diviziji I, kjer je po zmagi v Ilirski Bistrici vodilno mesto držal Erik Maglica (škoda fabia). Ta se v Čedadu v nobenih od obeh voženj ni uvrstil med prve tri, a je kljub temu obdržal prednost in postal državni prvak.

Obe dirki v Čedadu je dobil Andrej Prelc (suzuki swift). V prvi sta mu bila najbližje Klemen Trček (MG ZR 105) in Andrej Žakelj (zastava yugo), v drugo pa je tretje mesto za Prelcem in Trčkom pripadlo Andreju Makaroviču (MG ZR 105). Maglica je bil prvi vožnji četrti, v drugi pa šesti.

Skupno je Maglica obdržal šest točk prednosti pred Prelcem in 18 pred Trčkom.

Jelovčan odličen med vozniki pokalnih twingov

V pokalni diviziji III v Čedadu prave konkurence ni imel Vladimir Stankovič (norma M20 FC), ki je tako tudi osvojil skupno zmago v tem razredu. V diviziji IV se je med pokalnimi renaulti twingi z dvojno zmago spet izkazal Urban Jelovčan. Letos je ostal na treh izpeljanih dirkah nepremagan.

V prvi vožnji sta se med najhitrejše tri poleg Jelovčana uvrstila še Domen Svet in David Stušek, v drugi vožnji pa Vuk in Svet. V skupni razvrstitvi so bili po točkah najuspešnejši Jelovčan, Svet in Stušek.

V pokalni diviziji V so državno prvenstvo po treh dirkah na vrhu končali Matevž Korošec, Andrej Vidmar in Anton Popek.

Urban Jelovčan je bil spet nepremagljiv med pokalnimi twingi. | Foto: WRC Croatia Urban Jelovčan je bil spet nepremagljiv med pokalnimi twingi. Foto: WRC Croatia

Gorska dirka Čedad | Foto: WRC Croatia Foto: WRC Croatia

Vladimir Stankovič z Norminim športnim prototipom | Foto: WRC Croatia Vladimir Stankovič z Norminim športnim prototipom Foto: WRC Croatia

Mateja Grudnika je v prvi dirki zavrtelo, v drugo je bil med Slovenci skupno četrti. | Foto: WRC Croatia Mateja Grudnika je v prvi dirki zavrtelo, v drugo je bil med Slovenci skupno četrti. Foto: WRC Croatia

Ne spreglejte