Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
14. 11. 2012,
9.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Moto Avtomoto

Sreda, 14. 11. 2012, 9.51

8 let

Bosch razvil motociklistično različico sistema ESP

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Bosch je na motociklističnem salonu EICMA v Milanu predstavil prototip sistema ESP za motorje, ki ga bodo začeli serijsko uporabljati že prihodnje leto.

Integralni sistem ABS združen s sistemom proti zdrsu kolesa

Bosch je sistem za stabilizacijo vozila ESP razvil že sredi devetdesetih let, ko so ga kot prvi vgradili v mercedes-benz razreda S. Sistem je najbolj zaslovel, ko so na losovem testu na streho obrnili mercedes-benz razreda A, ki ESP-ja ni imel. Danes je ESP obvezen pri vseh novih avtomobilih v Evropski uniji.

Na motociklističnem sejmu v Milanu je Bosch predstavil svoj prvi sistem ESP za motorje, ki naj bi povečal varnost za motoriste. "24 odstotkov vseh nesreč z motorji se zgodi v ovinkih, zato tudi naš sistem nadzira delovanje motorja predvsem v ovinkih," je dejal Gerhard Steiger, ki pri Boschu skrbi za razvoj stabilizacijskega sistema z oznako MSC – Motorcycle Stability Control.

MSC prilagaja zavorno moč med obema kolesoma

V svojem bistvu MSC nadzira jakost zaviranja v ovinku in ga po potrebi zmanjša, prav tako pa prilagaja tudi stopnjo plina in z njim povezano hitrost vrtenja pogonskega kolesa.

Motor dovoli tolikšno stopnjo plina, da se lahko moč še prenese na asfalt brez vrtenja v prazno, jakost zaviranja pa se zmanjša v tolikšni meri, da se krivulja linije vožnje zaradi fizikalnih sil, ki so povezane z zaviranjem, ne poveča preveč in motorista s tem obdrži na voznem pasu.

Sistem tudi prilagodi razporeditev zavorne moči, da se zadnje kolo ne dvigne v zrak, prav tako pa zavorno moč razporedi tudi v primeru, ko motorist stisne samo sprednjo ali zadnjo zavoro.

Zapriseženi motoristi bodo nov elektronski sistem najbrž sprejeli skeptično. Za zdaj še ni znano, ali in pri kakšnih hitrostih bo mogoče pri motorjih sistem MSC izklopiti.

Pri avtomobilih lahko asistenčne sisteme izklopimo, saj lahko brez ABS-a učinkoviteje zaviramo na snegu in makadamu, brez sistema proti zdrsu pogonskih koles pa lahko v snegu učinkoviteje speljemo. Kako se bodo novi sistemi obnesli na motorjih, bo bržkone pokazal čas.

Kateri motor bo sistem MSC dobil prvi?

Bosch je v Milanu predstavil le sam sistem, za zdaj pa še ni znano, kateri motocikli bodo naslednje leto kot prvi dobili njihov sistem. Ker Bosch kot dobavitelj elektronskih asistenčnih sistemov že sodeluje z BMW-jem, Ducatijem in Kawasakijem, bomo sistem MSC najbrž videli na enem od njihovih motociklov.

MSC ne more popraviti skrajnih vozniških napak

Na učinkovitost sistema MSC, ki bo očitno pri motorjih kmalu postal trend in stalnica, bo treba počakati na preizkus v praksi. Pri Boschu poudarjajo, da sistem ob skrajnih vozniških napakah ne more preprečiti nesreče, a da bo pomagal k boljšemu in lažjemu izkoristku motorja v ovinku.

Ne spreglejte