Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 12. 2015,
23.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Moto Avtomoto

Četrtek, 17. 12. 2015, 23.30

8 let

Honda NC 700 XD

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Honda NC 700 XD je multipraktik, ki bi bil lahko všeč vsem, ki niso ljubitelji hitrosti. Hitrost res ni njegova vrlina, je pa z menjalnikom DCT preprost za vožnjo, in to za udobno vožnjo.

X v imenu poznamo, kaj pomeni D?

Hondo NC 700 X smo imeli na testu preteklo sezono. Motocikel se je izkazal kot odličen za začetnike ter tiste, ki za svoj denar hočejo ne prezahteven in ne (pre)močan motor, temveč vsestranski motocikel, ki pa je nov. Iz trgovine in z garancijo. To šteje, kajneda?

D oziroma NC 700 XD se od svojega bratca razlikuje le v samodejnem menjalniku DCT . Ampak razlika je v resnici kar velika. Predvsem na račun občutka, da bi znal ta motocikel, poleg začetnikov in tistih, ki lovijo vsestranski motocikel za ugoden denar, na svojo stran pritegniti vse, ki so kdaj vozili maksi skuter. Na tem motociklu in predvsem z menjalnikom DCT se bodo ti počutili odlično, kot doma. Kar naenkrat se krog potencialnih voznikov močno poveča.

Delovanje DCT-ja

Dvosklopčni menjalnik smo že preizkusili v maksi skuterju integri in velikem športnem potovalniku VFR 1200 DCT. Brez presenečenj torej, pravzaprav je presenečenje to, da so takšen menjalnik namestili v takšen ("budget") motocikel. Pohvaljeni.

Na voljo sta dva načina delovanja. D poskrbi, da menjalnik kar čim hitreje pretika navzgor in s tem doseže najnižjo porabo, program S pa pusti motor v precej višje vrtljaje in bolj športen način delovanja. Vedno lahko na levi ročici, kjer sta prestavna uhlja, pretikate tudi po svoje. Za to, da se elektronika ne vmešava v vaše misli in povezavo delovanja motocikla z njimi, pa je na voljo še tretji način M/T. Delovanje DCT je lepo prikazano v spodnjem videu. S tem motociklom je zanimivo speljevanje, ki se ga je treba kar malce navaditi. Z malce plina motor kar skoči z mesta, zato je treba z ročico za plin ravnati zares zelo nežno.

Ko motocikel parkirate, se menjalnik postavi v položaj N oz. nevtralno prestavo, zato bi, če bi parkirali na klančini, motocikel pobegnil, se odpeljal in prevrnil, poškodoval vas, mimoidočega, avtomobil, predvsem in zagotovo pa sebe. Na levi strani krmila ima zato ročno zavoro, ki skrbi, da se zgoraj naštete nevšečnosti ne zgodijo, če je seveda ne pozabimo zategniti. Pri avtomobilih, ki imajo samodejni menjalnik, je v praksi, da imajo samodejno ročno zavoro (hill holder), ki poskrbi, da avtomobil v nevtralni prestavi lastniku ne uide. Tudi samodejna ročna zavora pri parkiranem avtomobilu je že kar v praksi, pri motociklih pa na to še čakamo. Če je že motocikel takšen, bi lahko za "avtomobiliste", ki bi se radi vozili tudi z udobnim, a nezahtevnim motociklom, prilagodili še teh nekaj podrobnosti.

Dobrodošel na vseh vrstah podlage

NC 700 XD je motocikel, dvignjen od tal, s pokončno držo voznika za krmilom. Mala šipica voznika dokaj dobro ščiti pred vetrom do okoli 120, pogojno 130 kilometrov na uro, pri višjih hitrostih pa se ne boste več počutili pretirano dobro. Roko na srce, motocikel več kot 170 kilometrov na uro niti ne zmore in ob tem lahko povemo še, da se motor ne vrti rad. Tudi to je plus za avtomobiliste, ki so vajeni vožnje z dizelskim agregatom, NC 700 XD vleče že iz zelo nizkih vrtljajev in samodejno pretakne v višjo prestavo že pri 2.000 vrtljajih na minuto. V skladu z varčno vožnjo s kar se da malo izpusti CO2 v zrak.

Kot takšen bi lahko bil primeren za vožnjo po vseh vrstah podlage, a … Gume so namenjene le vožnji po asfaltni podlagi, bi si pa na takšnem motociklu želeli bolj vsestranskih gum, da bi se lahko peljali tudi po makadamskih cestah z malce večjim občutkom varnosti. Dejstvo je, da so tudi avtomobilski križanci (crossoverji) bolj namenjeni vožnji po asfaltnih kot neurejenih cestah. Tudi tu lahko potegnemo vzporednice.

Seveda ne pozabimo na kombiniran ABS, ki skrbi, da je zavorna moč porazdeljena na obe kolesi tako, da kar najbolj grabita v asfalt. Če bi motociklu nataknili kombinirane gume in s tem ABS zaplavali po makadamu, kaj dosti od zaviranja tudi ne bi bilo. Motocikel je primeren za urejene podlage, za kaj več pa obstajajo drugi motocikli, z drugačnim značajem.

26 litrov prostora v rezervoarju

Ko omenimo 26 litrov prtljažnega prostora, govorimo o skuterski priročnosti, o prostoru, ki ga na takšnem tipu motocikla nismo vajeni. Rezervoar je pod udobnim sedežem, pred voznikom pa je v obliki rezervoarja pokrov prtljažnega prostora, ki skriva luknjo, ki lahko požre integralno čelado.

Seveda se NC 700 XD glede odlagalnih prostorov ne more kosati niti z maksi skuterji niti s pravimi potovalnimi motocikli, a vendar se v teh 26 litrov prostornine da pospraviti malo nakupovalno vrečko ali pa polno drobnarij, kar vrednost tega motocikla približa velikim skuterjem.

Ne spreglejte