Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
21. 10. 2024,
6.11

Osveženo pred

6 ur, 54 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,34

Natisni članek

Natisni članek

izpusti CO2 Stellantis proizvodnja avtomobilov

Ponedeljek, 21. 10. 2024, 6.11

6 ur, 54 minut

Cilji izpustov CO2 v letu 2025

Boljša prodaja električnih, plačilo kazni ali manjša proizvodnja? Pri Stellantisu so jasni.

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,34
Fiat tovarna | Foto Fiat

Foto: Fiat

Stellantis ne namerava plačati visokih kazni, če prihodnje leto ne bo ustrezno povečal prodaje električnih avtomobilov. V tem primeru bodo raje preprosto izdelali manj klasičnih avtomobilov. Je to slaba napoved za zaposlene v tovarnah?

Stellantis bo, če mu prihodnje leto ne bo uspelo dovolj povečati prodaje električnih avtomobilov, primoran omejiti proizvodnjo klasičnih avtomobilov z bencinskimi motorji. To je za Autonews Europe povedal Jean-Philippe Imparato, njihov prvi operativec za avtomobilske posle v Evropi. Po besedah Imparata bodo dali prednost manjši proizvodnji pred plačilom visokih kazni, ki bi jih doletele ob nespoštovanju zahtev po dosegu cilja zniževanja izpustov CO2 v prihodnjem letu.

Fiat tovarna
Avtomoto Nekoč dragulj, danes pa: žalosten pogled, stavke in negotovost #foto

Skupne kazni za evropske proizvajalce kar 15 milijard evrov?

Prihodnje leto bodo morali avtomobilski proizvajalci v Evropi povprečne izpuste svojih avtomobilov zmanjšati za vsaj 15 odstotkov. Pot do takega cilja pa vodi prek boljše prodaje električnih avtomobilov in delno tudi priključnih hibridov. Lani je bil delež električnih pogonov med novimi avtomobili v Evropi 14-odstoten, letos pa evropska električna prodaja stagnira, marsikje je tudi precej pod lansko ravnjo.

Več proizvajalcev, med njimi tudi skupini Volkswagen in Renault, je že izrazilo željo, da bi v Bruslju te cilje omejili ali pa jih prestavili. Po besedah Luce De Mea, prvega moža Renaulta, bi lahko proizvajalce prihodnje leto čakale kazni v višine do 15 milijard evrov. Tem se bi lahko izognili, če bi proizvodnjo zmanjšali za okrog 2,5 milijona avtomobilov. To pa spet pomeni še slabši izkoristek tovarn, ki je marsikje že danes na kritični ravni in napoveduje odpuščanja.

Zanimanje za elektriko? Najpomembnejša je cena.

Predsednik Stellantisa Carlos Tavares je nedavno že povedal, da podpira cilje in da so pravila znana že dovolj časa. Napovedal je ustrezno višjo prodajo svojih električnih avtomobilov, česar njegovi trgovci niso sprejeli z odobravanjem.

"Kupce zanimajo električna vozila, ko je cena primerljiva z bencinsko gnanimi," je dejal Tavares.

Pri znamkah Stellantisa je vsaj v Sloveniji električna različica večine avtomobilov več kot deswet tisoč evrov dražja od bencinske, nekaj manj od hibridne. Za cenovno primerjavo je nujna dokaj visoka subvencija. Drugače bi lahko bilo z novim citroënom C3 in e-C3, ki pa na nekatere trge, med njimi je tudi Slovenija, že nekaj mesecev zamuja.

Ne spreglejte