SiolNET. Avtomoto Novice
8,20

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Boleča sodba za Kitajce: nič več kopiranja avtomobilov?

8,20

termometer

Landwind X7
Na prvi pogled je videti kot range rover evoque, a to je kitajski landwind X7. Foto: Reuters

Kitajski avtomobilski proizvajalci so lahko desetletje brez sodnih posledic bolj ali manj očitno kopirali vozila tradicionalnih proizvajalcev. Zadnja sodba je morda resnejši kazalec sprememb na tem področju.

Jaguar Land Rover je v sodnem sporu zaradi kopiranja range roverja evoqueja dobil pravico do odškodnine s strani kitajske družbe Jiangling Motor. Njihov športni terenec je bil pred leti vendarle preveč podoben evoqueju. Kitajski razsodniki so pritrdili pritožbi Jaguar Land Roverja, da je bil kitajski športni terenec landwind X7 v petih elementih prekopirani evoque.

Sporni kitajski SUV le do prenove

Kitajci bodo morali Jaguar Land Roverju plačati kompenzacijo. Sodba se nanaša na originalni landwind X7 iz leta 2014, s prenovo pa so nekatere najbolj očitne prekopirane elemente že umaknili in po prenovi avtomobil ni več sporen.

Landwind je leta 2016 prodal 80 tisoč vozil in X7 je zagotavljal večinski del te prodaje.

Landwind X7 Foto: Reuters

Landwind X7 Foto: Reuters

Kitajska kopija je od evoqua trikrat cenejša

Tradicionalni avtomobilski proizvajalci so se več let pritoževali nad kitajskimi kopijami njihovih vozil, ki so bile tudi nekajkrat cenejše. Landwind X7 na primer na Kitajskem stane dobrih 17 tisoč evrov, v Evropi pa se cene evoqueja začnejo pri 50 tisočakih. Zadnja odločitev bi lahko pomenila zasuk v sodnih praksah in podobnih pritožbah.

Jaguar Land Roverju so leta 2016 na Kitajskem preklicali patent na obliko evoqueja, ker so to obliko najprej patentirali izven Kitajske. Kot odgovor na ta preklic so nato tožili Jiangling Motor in zdaj tožbo tudi dobili.

Obe družbi na kitajskem avtomobilskem trgu sicer nista med najbolj prodajno uspešnimi. V prvih dveh mesecih je Landwind prodal 2.746 avtomobilov, kar ga je uvrstilo na 61. mesto med najuspešnejšimi avtomobilskimi znamkami. Land Rover se je z 3.342 prodanimi vozili uvrstil dve mesti višje.

Komentarji

6

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • paleoknives / 24.03.2019. ob 12:19 +8 0

  Hehehe....Še toliko se niso potrudi, da bi naredili vsaj relativno drugačen logo. Ampak to je dobra šola za vse zahodne družbe, ki so množično selile proizvodnje na Kitajsko. Ti pa še zdaleč niso neumni.

  +8 0
 • avtobusar / 24.03.2019. ob 16:02 +4 - 1

  Sedaj so Kitajci že toliko osvojili proizvodnjo, da jim ne bo treba več kopirati. Bojim se, da bodo poslej drugi začeli kopirati Kitajce.

  +4 - 1
 • Tim1991 / 26.03.2019. ob 15:42 0 0

  Kaj pa če bi potrošniki tožili Landroverja, ker se prodaja po trikrat večji ceni od kitajca?

  0 0
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin