Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
26. 11. 2015,
7.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Ferrari dražba

Četrtek, 26. 11. 2015, 7.31

8 let

Bodo na dražbi za tega ferrarija iztržili več kot 30 milijonov evrov?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Na dražbi v New Yorku bodo decembra prodajali redek dirkalni ferrari 290 MM, ki je star 59 let in so ga izdelali posebej za legendarnega dirkača Juana Manuela Fangia.

Kratica MM za dirko Mille Miglia

Bliža se ena najtežje pričakovanih avtomobilskih dražb leta. 10. decembra bodo v New Yorku na oder pripeljali znameniti ferrari 290 MM iz leta 1956, ki so ga v Maranellu izdelali posebej za petkratnega svetovnega prvaka formule ena Juana Manuela Fangia. Argentinec jo je vozil na dirki Mille Miglia v Italiji, v vsej karieri pa dirkalni ferrari ni bil niti enkrat razbit. Po trditvah organizatorjev dražbe ima ferrari originalno šasijo in ujemajoče se serijske številke motorja, menjalnika in karoserije.

Z motorjem formule ena do 280 kilometrov na uro

Avtomobil poganja 3,5-litrski motor V12 s 324 "konji" in ročnim štiristopenjskim menjalnikom, ki je zmogel najvišjo hitrost okrog 280 kilometrov na uro. Motor v avtomobilu je bil enak kot v takratnih Ferrarijevih bolidih formule ena. Enzo Ferrari je v sredini petdesetih pri grajenju lastne blagovne znamke velik poudarek dajal tudi svetovnemu prvenstvu športnih avtomobilov.

Znameniti rdeči ferrari z modrim nosom je bil eden izmed le štirih 290 MM, ki so jih izdelali. Po Fangiu, ki je bil na italijanski dirki po odprtih cestah četrti, so z njim pozneje različni vozniki nastopili še na številnih različnih dirkah. Dirkalnik je šel že leta 1957 v zasebne roke, sprva so ga uporabljali še v dirkaške namene, pozneje je postal del elitnih zbirateljskih garaž. Kar 34 let ga je imel v lasti francoski zbiratelj Pierre Bardinon, nato pa ga je kupil evropski zbiratelj brez uradno objavljenega imena.

Bodo znamenitega ferrarija prodali za več kot 30 milijonov evrov?

Izklicna cena Fangiovega ferrarija znaša 28 milijonov ameriških dolarjev oziroma 26 milijonov evrov. Po ocenah dražbene hiše RM Auctions bodo za ferrarija iztržili vsaj 32 milijonov ameriških dolarjev, torej dobrih 30 milijonov evrov.

Do zdaj so na uradni dražbi lani najdražje prodali ferrarija 250 GTO za 38,1 milijona ameriških dolarjev .

Ne spreglejte