Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 5. 2013,
12.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Moto Avtomoto

Ponedeljek, 27. 5. 2013, 12.42

8 let

BMW concept 90 združuje dva svetova

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ob 90. obletnici BMW-jevih motociklov in 40. obletnici modela R 90 S so tega predstavili v popolnoma moderni a retro preobleki. Pod predelavo se je podpisal američan Roland Sands.

Vodja odpadnikov je lahko vozil le R 90 S

BMW R 90 S je prvič na ceste zapeljal pred štirimi desetletji. Bil je prvi motocikel, ki je presegel hitrost 200 kilometrov na uro, bil je glasen in za takratne čase tehnološko napreden. To so bili časi, ko so motoristi veljali za izobčence, lastnik BMW-ja R 90 S pa je bil njihov vodja.

Le bežen pogled na BMW-jev koncept 90 nam da misliti, da gre za popolnoma nov motocikel. Pa ni tako.

Pri podjetju Roland Sands Design (RSD) so specializirani za ekstremne športne predelave, znani so po tem, da se spustijo v najmanjše detajle. Rezultat so ponavadi dih jemajoči stroji, ki so dirkaško naviti in brezkompromisni.

RSD v popolno celoto združil starodobnika in moderno tehnologijo

Starodobnika so pod drobnogled vzeli že strokovnjaki iz Berlina. Namestili so cel kup sodobnih komponent, Brembov zavorni sistem, Ohlinsovo vzmetenje spredaj in zadaj, sprednjo LED-luč in moderno kombinacijo platišč z gumami Dunlop.

Kalifornijsko podjetje RSD je bilo odgovorno za podobo motocikla in custom komponente. Barvo in grob videz so seveda povzeli po originalnem R 90 S, vse preostalo pa je podrejeno namenu, tudi stil. Rezervoar za gorivo in maska okoli sprednje luči sta ročno izdelana iz aluminija, novo je praktično vse razen agregata. Okvir in zadnji del motocikla s sedežem, dodatki na agregatu in izpušni sistem, položaj športnega zračnega filtra in tudi armaturna plošča so vsi podrejeni funkcionalnosti ter so delo Rolanda Sandsa in njegovih kolegov.

Uspelo jim je združiti dva svetova. Motocikel so s pompom predstavili tam, kjer znajo takšen izdelek še posebej ceniti, na Concorso d'Eleganza v Villa d'Este.

Ne spreglejte