Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
24. 6. 2015,
22.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Alfa Romeo Športni Avtomoto

Sreda, 24. 6. 2015, 22.35

8 let

BMW, Audi in Mercedes, pazite se – prihaja nova alfa romeo giulia!

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Alfa Romeo je razkrila giulio, a za zdaj le v najzmogljivejši različici quadrifoglio z dobrimi 500 "konji". Italijani v boj z uveljavljenimi premium tekmeci sprva z najboljšim, kar trenutno premorejo.

Svoj novi adut predstavili v najbolj sijoči podobi

Alfa Romeo je včeraj v Milanu razkrila dolgo pričakovani model giulia, svoj tretji modelni adut v Evropi, naslednico modela 159 in prvi novi model (z izjemo športnega 4C) po letu 2008. Čeprav se je koncern Fiat-Chrysler pri svojem načrtu poslovne vstaje močno zanašal na Alfo Romeo in za začetek prav na model giulia, so včeraj dejansko razkrili le njeno najbolj športno različico. To je giulia quadrifoglio, ki jo poganja Ferrarijev trilitrski bencinski motor V6 z močjo dobrih 500 "konjev". Ekipa Sergia Marchionneja, ki želi z novimi modeli Alfe Romeo na trgu konkurirati prav sveti nemški premium trojici BMW – Audi – Mercedes, je torej neposredne tekmece napadla s svojim trenutno najboljšim modelom. Preostale različice giulie, ki jo bodo poganjali tako šibkejši bencinski kot dizelski motorji, bodo sledile.

Italijani razvili strasten avtomobil, ki stavi na odlične vozne lastnosti

Nova giulia je prav gotovo vredna imena Alfe Romeo, saj navdušuje s čustvenim in zelo dinamičnim oblikovalskim pristopom. Italijani so poleg tega uporabili veliko lahkih materialov (aluminij, ojačena plastika, ogljikova vlakna) in inženirsko giulii ponudili pravo gensko osnovo. S kratkimi previsi (motor in menjalnik sta nameščena za sprednjo premo), dolgo (najdaljšo med neposrednimi tekmeci) medosno razdaljo in obljubljeno razporeditvijo mase 50 : 50 obljublja tudi zelo dobre vozne lastnosti.

Zadnja prema je večvodilna, sprednja pa ima dve trikotni vodili. Iz vidika avtomobilov Alfe Romeo je novost tudi vektorsko razporejanje navora in aktivni sprednji zračni razdelilnik pod odbijačem za boljši podtlak pri višjih hitrostih. Italijani obljubljajo manj elektronske podpore, kot smo je vajeni pri večini današnjih športnih avtomobilov tega razreda.

Oblikovalci Alfe Romeo pravijo, da pri zunanjosti niso hoteli pretiravati in da ima giulia dejansko le tri osnovne linije. Avtomobil se zdi kot dobra kombinacija različnih avtomobilskih stilov, ki pa so začinjeni z italijanskim šarmom. Vsekakor bo za pravo oceno giulie treba počakati tudi na njene "ljudske" različice, ki bodo imele zagotovo precej manj agresivno zunanjost.

Tako močnega motorja BMW in Audi nimata

Odlične vozne lastnosti bodo kajpak nujne za že omenjeni zmogljivi motor, ki po moči zanesljivo presega ponudbo BMW-ja in Audija ter je primerljiva z osemvaljnikom v mercedes-benzu C 63 AMG S. Tudi pri pospeških do sto kilometrov na uro, kar zmore v 3,9 sekunde, je giulia boljša od na primer BMW-ja M3. Moč se bo prenašala na zadnji par koles, na nekaterih trgih pa naj bi bial giulia na voljo tudi s štirikolesnim pogonom. Pri motorju omenimo še funkcijo izklopa polovice valjev, kar niža tako porabo goriva kot ogljični odtis avtomobila.

Marchionne: Vozniki bodo alfe romeo kupovali zaradi šarma in značaja

Na premieri avtomobila v Milanu je vodstvo Alfe Romeo poudarjalo čustveno plat nove giulie, kar naj bi bila glavna prednost pred premium avtomobili iz Nemčije. Marchionne je te opisal kot klinično hladne, nove alfe pa naj bi bile ognjevite. Vozniki se bodo po njegovem mnenju zanje odločali zaradi šarma in značaja, ne zaradi surove tehnike. Neuradno novi modeli Alfe Romeo naj ne bi imeli asistenčnih sistemom v smeri samostojne vožnje, saj naj bi bilo to v nasprotju z osnovno usmeritvijo italijanske znamke in njihovih kupcev.

Alfa Romeo bo novo giulio predvidoma začela prodajati prihodnje leto, nekoliko pozneje pa bo s tem avtomobilom vstopila še na trg v ZDA. Leta 2017 bodo predstavili tudi svoj prvi športni terenec.

Ne spreglejte