Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Nedelja,
21. 4. 2024,
22.28

Osveženo pred

1 teden, 4 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,19

Natisni članek

Hrvaška svetovno prvenstvo reli

Nedelja, 21. 4. 2024, 22.28

1 teden, 4 dni

Croatia WRC 2024

Interes na obeh straneh? Hrvati bi lahko spektakel "posodili" tudi Sloveniji.

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,19
Croatia WRC 2024 | Tako je bilo včeraj v Kumrovcu, ki je spet privabil največ obiskovalcev med vsemi hitrostnimi preizkušnjami hrvaškega relija za SP.  | Foto Red Bull

Tako je bilo včeraj v Kumrovcu, ki je spet privabil največ obiskovalcev med vsemi hitrostnimi preizkušnjami hrvaškega relija za SP.

Foto: Red Bull

Če bi organizatorji hrvaškega relija za SP sklenili nov dogovor s promotorjem, si tako Hrvati kot tudi slovenska avtošportna zveza AŠSLO želita gostovanja dirke tudi na slovenskih cestah. Take želje so izrazili že v preteklosti, a konkretnih potez za zdaj ni bilo.

Croatia WRC 2024 | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič Včeraj se je z razburljivim nedeljskim delom končal četrti reli za svetovno prvenstvo na Hrvaškem. Zmagovalec relija je postal Sebastien Ogier s sovoznikom Vincentom Landaisom (Toyota), ki je v prvem delu relija vozil povsem na meji in se nekajkrat komaj izvlekel, toda v zaključku relija edini med favoriti za zmago ni storil napake. Ta se je namreč na ključni hitrostni preizkušnji okrog Kumrovca pripetila Elfynu Evansu (Toyota), skoraj istočasno pa še Thierrju Neuvillu (Hyundai). Tako Evans kot Neuville sta reli končala na stopničkah, toda zmaga je šla v roke Ogierju. To je zanj že 59. zmaga za svetovno prvenstvo in jubilejna stota uvrstitev na zmagovalne stopničke.

Hrvaški reli je spet navdušil predvsem z razburljivim zaključkom, razlike v vrhu pa so bile izjemno majhne. Reli sta uspešno zaključili tudi dve slovenski posadki: Jan Medved in Izidor Šavelj (opel corsa rally4) sta bila tretja v razredu RC4, Boris Požeg in Jernej Korpar (ford fiesta rally3) pa dvanajsta v razredu RC3.

Irci niso več kandidati za hrvaško mesto

Uradni nosilec Croatia Rally je hrvaška avtomobilska zveza HAKS, ki jo zdaj vodi Robert Markt. Organizatorja relija pa sta hrvaška avtomobilska kluba, kjer sta gonilni sili Daniel Šaškin in Marin Frčko.

Pogodba s promotorjem svetovnega prvenstva se je letos iztekla in prav gotovo se bodo nemudoma začeli konkretni pogovori o novem triletnem dogovoru. Kandidatov za mesto v koledarju svetovnega reli prvenstva je veliko in marsikatera država bi si želela hrvaško mesto. Pred dobrim tednom so že odpadli Irci, ki nimajo ustrezne podpore tamkajšnje vlade. Na Hrvaškem je vsaj zdaj drugače, saj vlada obljublja podvojitev svojega vložka z milijona na dva milijona evrov letno – to bodo sicer morali potrditi tudi po parlamentarnih volitvah.

Slovenska posadka Jan Medved - Izidor Šavelj (opel corsa rally4) v cilju skupaj z ekipo Servis Podlesnik Rally Sport. | Foto: Uroš Modlic Slovenska posadka Jan Medved - Izidor Šavelj (opel corsa rally4) v cilju skupaj z ekipo Servis Podlesnik Rally Sport. Foto: Uroš Modlic

Prvič na cilju relija za SP tudi Boris Požeg in Jernej Korpar (ford fiesta rally3). | Foto: Uroš Modlic Prvič na cilju relija za SP tudi Boris Požeg in Jernej Korpar (ford fiesta rally3). Foto: Uroš Modlic

Hrvati so ob servisni coni pokazali tudi rimac nevero. | Foto: Gregor Pavšič Hrvati so ob servisni coni pokazali tudi rimac nevero. Foto: Gregor Pavšič Hrvati imajo še vedno interes po širitvi relija v Slovenijo

Kot je v pogovoru za Siol.net že pred mesecem povedal Šaškin, si dogovora s promotorjem želi do letošnjega poletja. Porečan je ob tem dodal, da pri njih obstaja resna želja po še tesnejšem sodelovanju s Slovenijo.

Letos je na reliju delalo več kot 130 članov slovenskih avtošportnih društev zveze AŠSLO, Šaškin pa nam je omenil možnost širjenja trase relija tudi v Slovenijo. Tako bi še povečali raznovrstnost relija in razpotegnili traso ter se izognili prometnim zamaškom, razporedilo bi se lahko tudi finančno breme organizacije. Šaškin med vsemi organizatorji reli za SP pripravi z najmanj denarja, to je po njegovih besedah z manj kot tremi milijoni evrov.

Akrapovič na Hyundaievih tovarniških dirkalnikih. | Foto: Gregor Pavšič Akrapovič na Hyundaievih tovarniških dirkalnikih. Foto: Gregor Pavšič Akrapovič, uradni partner Hyundaieve ekipe, ima tovarno 30 kilometrov stran do relija

Slovenija bi lahko z gostiteljstvom takega športnega dogodka najprej pridobila avtomobilistično prireditev, kakršne v lastni režiji objektivno še dolgo ne more izpeljati. To bi bila tudi dodatna priložnost za turizem v zaledju, prek katerega že zdaj potuje lep del karavane relija. Za ogled tega relija je na primer že danes logistično primerno organizirati prenočišče na slovenski strani državne meje.

Tudi gospodarstvo je razvito in lahko išče priložnosti v tehnološko izpostavljenem športu. Akrapovič, ki ima tovarno v Črnomlju, torej le kakih 30 kilometrov stran od trase letošnjega relija, je letos uradni tehnični partner Hyundaieve tovarniške ekipe. Njihove nalepke so se bohotile tudi na dirkalniku dolgo vodilnega Thierryja Neuvilla.

Video: Rado Raspet, predsednik AŠSLO, o možnosti gostiteljstva relija za SP v Sloveniji

Bi zadoščalo od 50 do sto tisoč evrov?

"Z Danielom Šaškinom sva v rednih stikih in prav gotovo, če bi sklenili novo triletno prisotnost v koledarju svetovnega prvenstva, si želimo, da bi v Sloveniji gostili vsaj eno ali dve hitrostni preizkušnji. To je tudi interes hrvaške zveze in organizatorja," je v Zagrebu povedal Rado Raspet, predsednik AŠSLO.

"Vse se začne in konča pri financah," je jasen Raspet, ki je izpostavil smernice tako vlade kot olimpijskega komiteja Slovenije, ki bi s tem na slovenska tla privabila športno prireditev najvišje ravni. Lani so Centralnoevropski reli za svetovno prvenstvo organizirali kar tri države, in sicer Češka, Nemčija in Avstrija. Razdelili so si stroške, dogodek pa na ta način lahko pridobi zanimivost. Prav gotovo bi slovenske ceste lahko držale visoko raven zahtevnosti, raznovrstnosti in nepredvidljivosti, s katerimi se je hrvaški reli že uveljavil v svetovnem prvenstvu.

Koliko denarja bi reli za SP na slovenskih cestah zahteval, Raspet še ni želel špekulirati. Po njegovi okvirni oceni pa bi strošek ene hitrostne preizkušnje znašal od 50 do sto tisoč evrov.

Croatia WRC 2024 | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Člani AMD Gorica, ki so sodelovali pri organizaciji relija. Skupaj je bilo na reliju prisotnih več kot 130 članov avtošportnih društev iz Slovenije. | Foto: Gregor Pavšič Člani AMD Gorica, ki so sodelovali pri organizaciji relija. Skupaj je bilo na reliju prisotnih več kot 130 članov avtošportnih društev iz Slovenije. Foto: Gregor Pavšič

Ne spreglejte