Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 6. 2023,
8.00

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča GA ADRIATIC

Natisni članek

advertorial Nissan E-Power Nissan Qashqai Nissan

Sreda, 21. 6. 2023, 8.00

2 meseca, 2 tedna

Nissan Qashqai E-Power

Bencin ali elektrika? Avtomobil, ki odpravi vse dileme.

Vsebino omogoča GA ADRIATIC
Nissan Qashqai e-POWER | Foto GA Adriatic

Foto: GA Adriatic

Nissan Qashqai lahko postane zelo moderen hibrid, ki močno razbremeni voznika in izboljša izkušnjo vožnje. Bencin polni baterijo, ta poganja elektromotor, voznik pa uživa v vožnji, ki jo običajno povezujemo le s polno električnimi avtomobili. Boljšega kompromisa med različnimi avtomobilskimi svetovi, kjer voznik resnično dobi največ pozitivnega tako od bencinskega kot električnega motorja, danes na cestah ni.

Avtomobilska tehnologija je lahko danes, če jo spoznavamo prek teoretične razlage, videti zapletena, a v praksi se lahko za njo skriva tudi ena od najpreprostejših ter učinkovitih uporab modernega avtomobila.

Na primer, ko lahko voznik na cesti pozabi na dileme, ali naj danes kupi še bencinski ali že nov električni avtomobil. Ta mu je všeč, privlači ga hipna odzivnost motorja, prav tako zelo tekoča, umirjena in tudi dinamična vožnja. Toda skrbijo ga jasne dileme, povezane s takimi vozili: kako bo z dometom, kje bo našel polnilnice, če na primer ne živi v stanovanjski hiši, in ali se z avtomobilom sploh vozi dovolj daleč, da bi upravičil višjo nakupno ceno.

Odličen in predvsem neposreden odgovor na take dileme je danes najnovejši primer tako imenovanega serijskega tipa hibridnega pogona, ki ga je za svojega zastavonošo qashqaia razvil Nissan.

Sistem e-POWER sestavljajo zmogljiva baterija, 1,5-litrski bencinski trivaljnik s spremenljivim kompresijskim razmerjem in turbo polnilnikom ter močjo 115 kW (156 KM), električni generator, inverter in elektromotor z močjo 140 kW, ki ima podobni velikost in moč kot v Nissanovih električnih vozilih. Bencinski motor skrbi za proizvodnjo električne energije, ki prek inverterja glede na pogoje vožnje ali polni baterijo ali napaja elektromotor, lahko pa počne oboje hkrati.

Nissan Qashqai e-POWER | Foto: GA Adriatic Foto: GA Adriatic

Ni se treba spuščati v pretirano tehnično drobovje, da bi razumeli glavno bistvo pogona pod imenom E-Power. Ta ima klasični bencinski motor, ki pa je le generator električne energije za elektromotor, ki v resnici, in to ves čas, poganja kolesa. Tak qashqai je zato iz vidika uporabnosti bližje električnemu kot bencinskemu avtomobilu. Danes pomeni najboljši približek viziji hibridne tehnologije, ki želi v enem vozilu združiti najboljše iz obeh avtomobilskih svetov.

Kako tak pogon odpravi zgoraj naštete vozniške dileme? Za začetek, s takim avtomobilom nikoli ne bo treba iti na električno polnilnico. Tudi doma, če ga primerjamo s priključnim hibridom, ne bo treba iz prtljažnika povleči polnilnega kabla. Če priključni hibrid za smiselnost zahteva zelo redna in dosledna polnjenja, pogon, kot je E-Power, vse te naloge za voznika v resnici naredi samodejno.

Voznika tehnologija torej razbremeni. Elektronika ves čas vožnje neopazno prilagaja delovanja sistema; glede na hitrost vožnje bencinski motor polni baterijo in zagotavlja dovolj energije za takrat, ko bodo hitrosti nižje – voznika bo lahko razvajal s povsem električnimi kilometri. V mestnih središčih, kjer je koncentracija ljudi največja, zato qashqai nima izpustov in pozitivno vpliva na ozračje v mestu in dobro počutje ljudi.

V jedru Nissanovega edinstvenega sistema e-POWER je 1,5-litrski bencinski trivaljnik s turbo polnilnikom in prilagodljivim kompresijskim razmerjem ter močjo 115 kW (156 KM), ki je bil razvit posebej za to uporabo. Motor s to funkcijo lahko kompresijsko razmerje prilagaja tako, da glede na obremenitev dosega optimalne zmogljivosti ali optimalno gospodarnost. Motor kompresijsko razmerje spreminja v območju od 8:1 do 14:1, za kar skrbijo premiki aktuatorja, ki spreminja dolžino giba batov glede na zahtevo po moči.

Nissan e-power | Foto: Nissan Foto: Nissan

Nissan e-power | Foto: Nissan Foto: Nissan

V primerjavi s klasičnim samopolnilnim hibridom zmore E-Power nadgraditi izkušnjo hibridnega avtomobila. Ker je baterija večja, je primerno več tudi električnih kilometrov. Ti nikakor niso rezervirani le za hitrosti pod 50 kilometri na uro, kar navadno velja za klasične hibride, temveč zmorejo na elektriko voziti tudi s hitrostmi med 80 in tudi več kot 100 kilometrov na uro.

Ko energije zmanjka, se samodejno zažene bencinski motor. Ta je tih, da ne potnikov ne zmoti pretirano. Dodatna prednost pogona sta nato še prilagodljivo kompresijsko razmerje bencinskega motorja, zaradi česar je ta bolj učinkovit, in zvezno naraščanje zvoka motorja glede njegovih vrtljajev. In seveda dejstvo, da pogon E-Power ne potrebuje menjalnika.

Ključna pri razvoju sistema e-POWER za Qashqai je bila potreba, da se zagotovi izkušnjo vožnje z občutkom "usklajenosti", pri čemer je število vrtljajev bencinskega motorja sorazmerno s hitrostjo vožnje. Sistem "Linear Tune" upravlja 1,5-litrski bencinski motor in mu postopoma povečuje število vrtljajev, da zadovolji potrebe elektromotorja po energiji med pospeševanjem. S tem tudi poskrbi, da potniki ne čutijo razkoraka med občutenjem zmogljivosti in slišanim truščem.

Vse to pripomore k celoviti umirjeni izkušnji vožnje, ki kljub hibridni oznaki zagotavlja nadpovprečno veliko izkustvenih lastnosti, ki jih navadno povezujemo s polno električnimi avtomobili.

Nissan je s pogonom E-Power v prvem delu avtomobilsko prelomnega desetletja izdelal odličen pogon, ki odgovarja na vsa težka vprašanja in dileme avtomobilske prihodnosti v naslednjem desetletju. Avtomobil, ki prinaša veliko lastnosti električnih vozil, a je od njih precej cenejši, je uporaben za vse voznike. Naj bo v hiši ali večstanovanjskem objektu, lastnika bo nagradil z nižjimi lastniškimi stroški, ne da bi ta moral pri tem iskati polnilnice.

Tak avtomobil vožnjo in izkušnjo potovanja uspešno razbremeni, prav to pa naj bi bila tudi glavna naloga modernih avtomobilov.

 

 

Ne spreglejte