SiolNET. Avtomoto Novice
2,41

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Prodaja novih avtomobilov glede na pogon

Koliko Slovencev kupi dizelski, koliko bencinski avto?

2,41

termometer

Parkirišče tovarna
V Evropski uniji so lani prodali 8,9 milijona novih avtomobilov z bencinskim in 4,6 milijona z dizelskim motorjem. Foto: Reuters

Kar 67 odstotkov prodanih avtomobilov je lani v Sloveniji poganjal bencinski motor. Ob koncu lanskega leta je tudi slovenskim trgovcem uspelo povečati prodajo dizelskih različic, na ravni Evropske unije pa je delež dizlov zdrsnil le še na 30-odstotni delež.

električni avtomobil polnjenje Avtomoto Bo dovolj? Pet milijonov za Slovence, ki ne bi kupili bencina ali dizla.

Ob koncu lanskega leta se je v Evropi še dodatno zmanjšalo povpraševanje po avtomobilih z dizelskim motorjem. Skoraj 60 odstotkov lani prodanih avtomobilov je poganjal bencinski motor, delež dizelskih motorjev pa je padel na dobrih 30 odstotkov, kažejo podatki Evropskega združenja avtomobilskih proizvajalcev (ACEA).

 V enem letu je padel za okrog pet odstotnih točk in zdrsnil pod mejo tretjinskega tržnega deleža. Dobre tri odstotke novih avtomobilov je lani v Evropi imelo priključni kabel (priključni hibridi, električna vozila …).

Delež pogonov med novimi avtomobili v EU (leto 2019):

 

2019

2018

Bencin

58,9 %

56,6 %

Dizel

30,5 %

35,9 %

Električni

3,1 %

2 %

Hibridi

5,9 %

4 %

Ostali alternativni pogoni

1,7 %

1,5 %

Vir: ACEA

Čeprav je na trgu opazno manjše povpraševanje po dizelskih motorjih, je njihov delež v zadnjem četrtletju ponekod že zrasel. In to celo na najpomembnejših trgih, kot sta Nemčija (+4,3 %) in Francija (+7,3 %). Čeprav je na trgu opazno manjše povpraševanje po dizelskih motorjih, je njihov delež v zadnjem četrtletju ponekod že zrasel. In to celo na najpomembnejših trgih, kot sta Nemčija (+4,3 %) in Francija (+7,3 %). Foto: Metka Prezelj

Delež dizla ponekod tudi raste

Delež novih avtomobilov z bencinskim motorjem je narasel v vseh 28 državah Evropske unije. V zadnjem četrtletju je najbolj zrasel v Italiji (+ 20,9 %). Čeprav je na trgu opazno manjše povpraševanje po dizelskih motorjih, je njihov delež v zadnjem četrtletju ponekod že zrasel. In to celo na najpomembnejših trgih, kot sta Nemčija (+4,3 %) in Francija (+7,3 %). Med državami, kjer je konec leta delež dizlov zrasel za več kot 10 odstotkov, je tudi Slovenija (+18,2 %).

V zadnjem četrtletju je pričakovano zrasel delež novih avtomobilov z alternativnimi pogonskimi viri. V tem obdobju za 66 odstotkov. Na letni ravni je prodaja avtomobilov s priključnim kablom v EU narasla za 53 odstotkov. V praksi to pomeni 465 tisoč prodanih vozil, leta 2018 pa slabih 303 tisoč.

Slovenski trgovci naj bi letos prodali več kot tisoč električnih avtomobilov. Slovenski trgovci naj bi letos prodali več kot tisoč električnih avtomobilov. Foto: Gregor Pavšič V EU prodali 290 tisoč povsem električnih avtomobilov

V EU so prodali 174 tisoč priključnih hibridov in 290 tisoč povsem električnih avtomobilov. Pri priključnih hibridih je prodaja v Sloveniji celo upadla, pri električnih pa rahlo narasla. Gre predvsem za pričakovanje letošnjih novih modelov na trgu. To še posebej velja za električne avtomobile, ki naj bi jih trgovci letos v Sloveniji prvič prodali več kot tisoč.

Samo za primerjavo – v Evropski uniji so lani prodali 8,9 milijona novih avtomobilov z bencinskim in 4,6 milijona z dizelskim motorjem.

Prodaja novih avtomobilov glede na pogon v Sloveniji:

 

2019

2018

Bencin

48.542

48.204

Dizel

20.574

22.266

Priključni hibridi

136

193

Električni

515

467

Hibridi

2.002

1.459

Vir: ACEA

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin