SiolNET. Avtomoto Novice
2,76

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Avtomobili danes in pred 10 leti: kateri so ostali "enaki"?

2,76

termometer

V zadnjem času so se na družbenih omrežjih Facebook in Instagram hitro razširile objave, v katerih ljudje ob ključniku  #10yearchallenge objavijo kolaž dveh fotografij - na prvi je njihov današnji videz, na drugi pa videz pred desetimi leti. Tokrat smo podobno storili z nekaterimi najzanimivejšimi avtomobilskimi modeli.

Boeing 747 Avtomoto Boeingov 747 ima 50 let: to je osupljiva zgodba #foto

Mercedes-benz razred A

Mercedes-Benz si je sprva razred A zamislil v vlogi družinskega enoprostorca, a je ta razmeroma nepriljubljen model hitro zamenjala kombilimuzina. V letu 2018 je na ceste zapeljala tretja generacija, ki je na voljo tudi kot limuzina.

10 year challenge

Toyota RAV4

Toyotin RAV4 je eden prvih kompaktnih športnih terencev, ki je na ceste zapeljal že pred petindvajsetimi leti. Terensko odlična tretja generacija je bila v Sloveniji zelo priljubljena, peta generacija pa je oblikovno povsem sveža in jo poganja hibridni pogon.

10 year challenge

Kia sportage

Sportage je leta 2009 v Sloveniji še iskal svoje kupce, v desetih letih pa jih je našel že zelo veliko. S prihodom Petra Schreyerja se je pri Kii veliko spremenilo, prav tako pa je sportage postal oblikovno in pogonsko povsem dorasel tekmec evropskim konkurentom.

10 year challenge

Honda civic

Civic je že leta 2009 polariziral s svojo obliko. Vozniško odlični avtomobil je bil na voljo le kot kombilimuzina. Današnji model prav tako polarizira v oblikovnem smislu in je na voljo tudi kot limuzina.

10 year challenge

Hyundai sante fe

Hyundaiev največji športni terenec je bil leta 2009 le eden izmed generičnih modelov, ki so prepričali z zanesljivostjo, v oblikovnem smislu pa ni prinašal nič novega. Leta 2019 je santa fe oblikovno drugačen, svež in moderen SUV. Skupaj s prostorno potniško kabino je postal eden drznejših modelov v svojem segmentu.

10 year challenge

Volkswagen golf

Najbolje prodajani evropski model se oblikovno ne spreminja veliko in ostaja zvest svojim predhodnikom. Kljub temu je dovolj privlačen, da že vrsto let kroji prodajne lestvice v Evropi.

10 year challenge

BMW serija 3

Serija 3 s kodnim imenom E90 velja za eno najuspešnejših generacij, ki je oblikovno sledila eni najbolj cenjenih generacij E46. Precej neizvirno obliko z dvema razmeroma majhnima ledvičkama so lani nadgradili in ustvarili vizualno privlačnejši avtomobil. Ledvički sta zrasli, linije so bolj izražene, vozne lastnosti pa ostajajo pomemben dejavnik.

10 year challenge

Citroen C4

C4 je bil vrsto let umirjena družinska kombilimuzina, ki je v izvedenki loeb pokazala tudi nekaj športne drznosti. Nova generacija C4 je povsem spremenila svoj vizualni vtis. Bočne plastične zaščite in nekoliko crossoverski značaj so glavna prednost, h kateri spadajo še novo vzmetenje, udobni sedeži in edinstvena pojavnost.

10 year challenge

Peugeot 3008

Tako kot Mercedesov razred A je tudi peugeot 3008 svojo pot začel kot družinski enoprostorec. V svoji drugi generaciji se je prelevil v postavnega športnega terenca in prejel naziv tako slovenski avto leta kot tudi evropski avtomobil leta.

10 year challenge

Renault megane

Megane je že vrsto let priljubljena izbira slovenskih kupcev, ki so pri francozu vedno našli udobje, prostornost in vizualno drugačnost. Oblikovalci so pri tretji generaciji zaspali in megane po svojem videzu ni izstopal iz množice. Četrta, aktualna generacija je vse to spremenila in megane je spet postal vizualno všečen avtomobil.

10 year challenge

Komentarji

5

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • Iztok / 11.02.2019. ob 08:50 +2 0

  Kar nekaj jih je ko so bili stari modeli lepši in vizualno boljši od novejših. Sploh Toyota huh kaka spaka je nastala.

  +2 0
 • Mark-V / 12.02.2019. ob 07:50 +1 0

  Sodeč po dizajnu bi si upal reči, da je naredila največji korak Kia. Pri Hondi je ta tudi velik, a se mi zdi, da je šel v napačno smer.

  +1 0
 • kd8 / 11.02.2019. ob 09:42 +1 0

  Civic UFO (od 2006) mi je še zmeraj najlepši Civic do sedaj. O neizvirni obliki BMW trojke prejšnje generacije (F30, F31) bi se pa dalo debatirat. Subjektivna novinarska "ekspertna" mnenja raje zadržite zase, kot pa da jih objavljate kot splošno resnico in mnenje večine ljudi. Meni osebno je zelo lepa, na zadnjo trojko se bo pa treba še malo navadit. Npr. grebeni, ki se nadaljujejo iz odbijača v sprednje luči, mi niso najbolj posrečeni itd.

  +1 0
delitve: 11
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin