Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Ponedeljek,
20. 11. 2017,
8.41

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

2

Natisni članek

cestni promet cestnina predor Karavanke Avstrija vinjeta

Ponedeljek, 20. 11. 2017, 8.41

6 let, 5 mesecev

Avstrijske vinjete lahko po novem kupite prek spleta, a preberite droben tisk

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

2

Asfinag spletna trgovina vinjeta | Foto shop.asfinag.at

Foto: shop.asfinag.at

Avstrijski upravljavec avtocest Asfinag je zagnal spletni portal, prek katerega lahko tudi v slovenščini kupite vinjeto. A pozor, ta je veljavna šele 18. dan po nakupu na spletu.

Avstrijska vinjeta za leto 2017 | Foto: Asfinag Avstrijska vinjeta za leto 2017 Foto: Asfinag Avstrija je za Madžarsko druga naša soseda, ki prehaja na digitalne vinjete. Kot smo poročali, to možnost preučujejo tudi na Hrvaškem, kjer pa so šele v fazi izdelave prvih študij.

Sistem deluje tako, da se uporabnik registrira na spletu in s kreditno kartico ali prek plačilnega sistema PayPal plača izbrano vinjeto. Na cesti nato sistem prepozna registrsko tablico in zapornica na cestninski postaji se samodejno dvigne.

Evropska zakonodaja zapletla sistem

Avstrijske digitalne vinjete začenjajo veljati 1. decembra, severni sosedje pa ohranjajo tudi njihove "lepljive" predhodnice, kar bi se lahko izkazalo za zelo priročno za slovenske voznike. Vinjeta, ki jo kupite prek Asfinagove spletne strani - ta je tudi v slovenščini -, namreč začne veljati šele 18 dni po nakupu. 

"Razlog je ta, da lahko v skladu z evropsko direktivo o varstvu potrošnikov kupci v 14 dneh od spletnega nakupa proizvoda ali storitve odstopijo od nakupa. Ker je ta odstop mogoč tako prek e-pošte kot tudi običajne pošte, se tukaj upoštevajo dodatni trije dnevi za pošiljanje pošte in njen prihod do družbe Asfinag," pojasnjujejo v podjetju.

Digitalne vinjete, katerih prednost je, da odpade lepljenje in nato tudi odstranjevanje vinjete s stekla, prinašajo dve pomembni novosti. Prva je, da sistem omogoča menjavo registrske tablice voznika. Druga je, da lastnikom klasičnih vinjet, ki se jim zlomi vetrobransko steklo, Asfinag omogoča brezplačen prehod na digitalni sistem.

Kot zanimivost, na Slovaškem in Madžarskem, ki prav tako ponujata digitalno vinjeto, pravila 18 dni ne poznajo, čeprav so prav tako del Evropske unije.

Rahel dvig cen

Enosmerna vožnja skozi predor Karavanke za osebna vozila stane 7,2 evra. | Foto: Klemen Korenjak Enosmerna vožnja skozi predor Karavanke za osebna vozila stane 7,2 evra. Foto: Klemen Korenjak Z decembrom Avstrijci rahlo zvišujejo tudi cene vinjet. Te za osebna vozila znašajo:

  • za letno vinjeto 87,3 evra, kar je 0,9 evra več kot trenutno veljavna vinjeta (velja do vključno 31. januarja 2019),
  • za 10-dnevno vinjeto 9 evrov ali 0,1 evra več od letošnje cene (velja do poteka 10. dneva veljavnosti),
  • za 2-mesečno vinjeto 26,2 evra ali 0,3 evra več kot letos (velja za obdobje dveh mesecev).

Ločeno Avstrijci na posameznih odsekih zaračunavajo dodatno cestnino. Eden takih odsekov je karavanški predor, kjer vsaka vožnja proti slovenski strani stane 7,2 evra (cestnino iz Slovenije proti Avstriji pobira Dars). Omenimo, da tu lahko izberete možnost, da vožnja začne veljati takoj, ne po 18 dneh. 

Kaj pa mi?

Tudi pri nas naj bi Dars preučeval možnosti za prehod na digitalne vinjete za osebna vozila, kar pa bi se lahko zgodilo najprej v letu 2019.

Kot so pred meseci za Dnevnik povedali na Darsu, sistem elektronskega cestninjenja za težka vozila, ki ga uvajajo, tehnično omogoča tudi cestninjenje osebnih vozil. "Potrebna je nadgradnja zlasti z vidika večjega števila transakcij, saj bi bilo v sistemu v primeru vključitve tudi osebnih vozil predvidoma vsaj petkrat več transakcij," so pojasnili.

Slovenija tako vsaj eno leto še ostaja pri klasičnih vinjetah. Prihodnje leto bodo te modre barve.

Ne spreglejte