Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
19. 11. 2017,
11.09

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Natisni članek

cestnina Hrvatske avtoceste cestni promet Autocesta Rijeka-Zagreb Oleg Butković Hrvaška avtocesta avtocesta vinjeta

Nedelja, 19. 11. 2017, 11.09

6 let, 5 mesecev

Hrvati rešujejo njihov "Dars": na vidiku odpuščanja in sprememba cestninskega sistema

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58
hrvaška zastava | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Hrvaška je opustila idejo monetizacije in prodaje avtocest ter vztraja pri prestrukturiranju upravljalcev avtocestnega omrežja, družb Hrvatske avtoceste (Hac) in Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ), ki se otepata 5,2-milijardnega dolga. Med drugim bo do leta 2020 brez dela ostalo okoli tisoč od treh tisoč zaposlenih.

Hrvaški minister za morje, promet in infrastrukturo Oleg Butković je na petkovi novinarski konferenci na sedežu hrvaške vlade dejal, da bo država začela s finančnim in poslovnim prestrukturiranjem upravljalcev avtocestnega omrežja, družb Hrvatske avtoceste (Hac) in Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ).

Podjetji imata težave s prezadolženostjo. Njun dolg znaša 5,2 milijarde evrov, več kot polovico pa je treba odplačati v naslednjih treh letih. Prestrukturiranje cestnega sektorja poteka v sodelovanju s Svetovno banko ter z ministrstvom za finance, ki je v četrtek izdalo za 1,275 milijarde evrov obveznic, s katerimi bodo poplačali prihajajoče obresti na posojila za izgradnjo avtocest.

Do pomladi bodo poskusili refinancirati dodatnih 2,5 do tri milijarde evrov posojil.

Spogledovanje z elektronsko vinjeto in satelitskim cestninjenjem

Butković je ob tem napovedal, da se bodo do konca naslednjega leta odločili o novem modelu pobiranja cestnin, kot sta elektronska vinjeta ali satelitsko cestninjenje v prostem toku. Končni cilj je brezstično zaračunavanje cestnine, je dejal. Omenimo, da je Butković lani napovedoval uvedbo 'klasičnih' vinjet, a je idejo naposled opustil. 

Hkrati je minister napovedal odpuščanja: do leta 2020 bodo znižali število zaposlenih v Hac in ARZ za približno tisoč, kar je dobra tretjina vseh zaposlenih (približno 2.850 ljudi). Računajo na odhode v pokoj ali na sporazumne prekinitve delovnih razmerij ob odpravninah.

Po Butkovićevih besedah gre za eno največjih reform na Hrvaškem, ki naj bi jo končali leta 2021, pripravljajo pa tudi začetek prestrukturiranja državnih železnic, še ene od bolečih hrvaških prometnih točk.

Cestnine višali že letos

Butković je navedel še, da je zvišanje cestnin za 10 odstotkov med osrednjo turistično sezono prineslo okoli 300 milijonov kun (približno 40 milijonov evrov). Cestnine za vozila prve kategorije so na Hrvaškem za 10 odstotkov zvišali med 1. junijem in 30. septembrom na približno 1065 kilometrih avtocest, za katere skrbita Hac in ARZ.

Ne spreglejte