Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
27. 10. 2014,
9.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Audi Športni Avtomoto

Ponedeljek, 27. 10. 2014, 9.37

8 let

Audijev projekt F1: spet spopad z Mercedesom izpred 2. svetovne vojne?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Audi naj bi se odpovedal svojemu programu vztrajnostnih dirk in serije DTM ter se po pol stoletja vrnil v elitno formulo ena. Se nam spet obeta predvojni spopad Audija in Mercedes-Benza?

Audijevo dokazovanje prek športa

Audi je svoje avtomobile in tehniko štirikolesnega pogona vedno uspešno promoviral prek avtomobilskega športa. V osemdesetih letih so izdelali vrhunski dirkalnik za svetovno prvenstvo v reliju, v zadnjem desetletju so najprej z dizelskim motorjem in nato hibridnim pogonskim sklopom pokorili 24-urno dirko v Le Mansu.

Zdaj je očitno prišel čas za nov izziv. Audi naj bi se s svojo znamko in motorjem preselil v elitno formulo ena, projekt v Le Mansu pa bi postal domena Porscheja. Audi naj bi prav tako zapustil DTM.

Se spomnite dirkalnikov Auto Uniona?

Audi je v formuli ena, takrat še pod imenom Auto Union, seveda že sodeloval v obdobju pred 2. svetovno vojno. Po pol stoletja je prišel čas za vrnitev, saj naj bi znotraj Volkswagnovega koncerna že od začetka leta razvijali nov 1,6-litrski motor V6.

Audi bo torej sam razvil celoten motor in pripadajoč hibridni pogonski sklop, ustanovili pa ne bodo lastnega moštva. Nemci se bodo pridružili eni izmed obstoječih ekip, najbrž kar moštvu Red Bulla. Navsezadnje sta predsednik koncerna Ferdinand Piech in Dieter Mateschitz, ustanovitelj Red Bulla, dobra in tesna prijatelja.

Zakaj je Audi najel Stefana Domenicalija?

Govorice so se okrepile tudi po Audijevem najemu Stefana Domenicalija, nekdanjega vodjo Ferrarijeve ekipe v F1. Domenicali nima izkušenj s področja vztrajnostnih dirk, turističnih dirkalnikov in tudi ne govori nemško. Projekt formule ena naj bi bil edini logični razlog za podpis pogodbe z Italijanom.

Če bi se Audi res pridružil karavani F1, bi se lahko tam v neposrednem dvoboju pomerili z velikim tekmecem Mercedes-Benzom. Ta dvoboj smo v F1 videli prav ob koncu tridesetih let, ki se je sklenilo z znamenito dirko okrog Kalamegdana v Beogradu.

Ne spreglejte