Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Sreda,
19. 8. 2015,
11.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Audi elektrika električni avtomobili Tesla

Sreda, 19. 8. 2015, 11.41

8 let

Audi s 500-kilometrskim električnim dosegom vrača udarec Tesli

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Audi bo na salonu v Frankfurtu predstavil koncept električnega športnega terenca audi e-tron quattro concept z več kot 500-kilometrskim dosegom, s katerim se po robu postavlja ofenzivi Tesle.

Električni športni terenec se bo s tehnično dovršenostjo podal na lov za Teslo

Tržni fenomen Elona Muska oziroma električna ofenziva podjetja Tesla Motors z modelom S je nedvomno presenetila evropsko avtomobilsko elito, ki je najverjetneje tudi podcenjevala unikatnega ameriškega proizvajalca brez bogate tradicije, s katero razpolaga avtomobilska industrija na stari celini.

Pri Tesla Motors niso komplicirali in dokazali, da ima tudi električni avtomobil za sto tisoč evrov svoj krog kupcev, ki uživajo v tehnični drugačnosti.

Pri Audiju so se odločili nadoknaditi zaostanek in se zoperstaviti tržni električni ofenzivi z one strani Atlantika. Na salonu v Frankfurtu bodo zato kot eno osrednjih novosti predstavili audi e-tron quattro concept kot napoved serijske izdelave prvega velikega električnega avtomobila s štirimi krogi na nosu. Pri tem velja omeniti, da projekt električnega avtomobila e-tron ni novost in že kar nekaj časa buri duhove.

Kot kaže, pa so zdaj pri Audiju res odločeni narediti velik električni avtomobil. Konceptni audi e-tron quattro spada v družino športnih terencev.

Popolno obvladovanje zračnih tokov

V Ingolstadtu pa so se zadeve seveda lotili na svoj uveljavljen način, s skrajno tehničnim pristopom. Napovedujejo električni doseg prek 500 kilometrov, v podporo energijske učinkovitosti pa so temeljito izpilili aerodinamiko. Ta povzema zasnovo audi ''aerosthetics'' koncepta.

Podvozje je recimo popolnoma zaprto, spredaj in zadaj pa so nameščeni aktivni aerodinamični elementi, ki se sproti prilagajajo hitrosti vožnje. Z aktivno aerodinamiko so tako v vseh voznih pogojih optimizirali zračne tokove okoli vozila, da bi zmanjšali upor.

Koeficient zračnega upora 0,25 spada med nov rekordni dosežek v segmentu SUV-vozil.

Baterija postavljena med obe osi

Jasno je tudi, da 500-kilometrski električni doseg ne bo temeljil le na učinkoviti aerodinamiki in prenosu moči. Litij-ionska baterija je velika in težka. Inženirji so jo glede na izkušnje iz razvoja testnega modela audi R8 e-tron zato namestili med obe osi pod potniško kabino. Gre seveda za logično postavitev, s katero so bolj enakomerno porazdelili kilograme med prvo in zadnjo os ter znižali težišče v prid boljših voznih lastnosti.

Velika baterija bo zagotavljala energijo za tri elektromotorje. Eden bo zadolžen za pogon sprednjega kolesnega para, preostala dva bosta nameščena zadaj in bosta skrbela za pogon zadnjega kolesnega para. Gre torej za električni pogon quattro brez mehanske povezave med osema.

Ne spreglejte