Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 1. 2014,
17.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Audi Športni Avtomoto Terenski Avtomoto

Ponedeljek, 13. 1. 2014, 17.07

8 let

Audi allroad shooting brake – 408 bencinsko električnih "konjev" in poraba 1,9 litra na sto kilometrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Ingolstadtu so pripravili študijo hibridnega križanca crossover, ki naj bi med drugim napovedoval tudi oblikovni slog novega audija TT. Ta štirisedežni SUV bo sicer najverjetneje osnova za model Q1.

Piljenje hišnega sloga kot del milijardnega vložka v razvoj

Študija audi allroad shooting brake dokazuje, da je del prihodnje strategije in razvoja novih modelov ter tehnologij, v katerega bo Audi vložil kar 22 milijard evrov, tudi skrbno piljenje hišne oblikovnega sloga. Novinec, katerega rdeča nit je vsestranska športnost s svojimi linijami in enim parom bočnih vrat, nakazuje še prihodnje oblikovne namige, ki bodo med drugim definirali tudi novo generacijo kupeja TT.

Glede na nedavno novico, da je v Ingolstadtu produkcijsko zeleno luč dobil tudi razvoj najmanjšega hišnega predstavnika SUV, modela Q1, verjetno ni treba poudarjati, da bo študija allroad shooting brake močno vpeta v rojstvo tega avtomobila, ki naj bi na ceste zapeljal leta 2016.

Po besedah Audijevega člana uprave, odgovornega za tehnični razvoj, dr. Ulricha Hackenberga, audi allroad shooting brake predstavlja konkreten pogled na bližnjo prihodnost podjetja, kar zadeva nove modele in njihovo tehniko.

E-tron quattro pomeni zmogljiv hibridni sistem v kombinaciji s štirikolesnim pogonom

Allroad shooting brake prinaša še eno novost. Priključni hibridni pogon prvič združuje s serijo lahko terensko navdahnjenih križancev allroad. E-tron quattro oznaka jasno sporoča, da so si inženirji v tej študiji zamislil zmogljiv hibridni sistem v kombinaciji s štirikolesnim pogonom. Hibridni pogonski sklop, sestavljen iz dvolitrskega turbobencinskega stroja (2.0 TFSI 215 kilovatov in 380 njutonmetrov) in dveh elektromotorjev, naj bi skupaj ponudil osupljivih 300 kilovatov oziroma 408 "konjev" največje sistemske moči in okoli 650 njutonmetrov navora.

Za povečanje brez izpustnega dosega bo skrbela litij-ionska baterija s kapaciteto 8,8 kilovatne ure, ki jo bo mogoče s pomočjo priključnega kompleta polniti tudi iz omrežja oziroma na polnilni postaji za električna vozila. V EV, povsem električnem voznem programu, naj bi allroad shooting brake tako zmogel okoli 50-kilometrsko razdaljo.

Električni vozni program izklopi delovanje bencinskega motorja in posledično prve osi, pogon prevzame elektromotor, nameščen na zadnji osi, ki v tem programu postane tudi pogonska os. Ob pogonu zgolj na elektriko avtomobil lahko doseže največjo hitrost 130 kilometrov na uro.

Nova generacija sistema MMI in podatkovni oblak namesto klasičnih merilnikov

Študija prikazuje tudi novo generacijo komunikacijsko-nadzornega sistema MMI, prek katerega se med drugim nastavlja vse ključne funkcije vozila in komunicira z zunanjim svetom. Pri Audiju zagotavljajo, da bo novi vmesnik MMI uporabniško izjemno prijazen, saj bo njegova menijska struktura ponujala podobno zasnovo, kot jo vozniki poznamo iz uporabe pametnih telefonov. Vmesnik se bo natančneje odzival tudi na glasovne ukaze, kar pomeni, da bo s svojim glasom voznik lahko spreminjal nastavitven funkcije in celo pošiljal sporočila.

Voznikov delavni prostor premore tudi tako imenovani podatkovni oblak, v katerem so namesto klasičnih merilnikov združeni vsi podatki, vezani na vožnjo in delovanje vozila. Gre za 12,3-palčni digitalni zaslon visoke ločljivosti, ki določene podatke prikazuje celo v trodimenzionalni grafiki.

Ne spreglejte