Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
20. 2. 2023,
14.58

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

8

Natisni članek

električne polnilnice električni avtomobili Avstrija

Ponedeljek, 20. 2. 2023, 14.58

1 leto, 1 mesec

Elektromobilnost v Avstriji

Ambiciozni načrti Avstrijcev: ob svojih cestah gradijo velikopotezno

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

8

Avstrija Smatrics električna polnilnica | Avstrijci pospešeno gradijo ultrazmogljive električne polnilnice. | Foto Smatrics

Avstrijci pospešeno gradijo ultrazmogljive električne polnilnice.

Foto: Smatrics

Avstrijski Smatrics bo do konca leta ob avstrijskih cestah postavil novih sto ultrahitrih polnilnic za električna vozila z močjo do 300 kilovatov. Do leta 2030 želijo imeti polnilnico v povprečju na tri kilometre.

Smatrics je že zdaj največji ponudnik električnih polnilnic v Avstriji, ki spada med vodilne evropske države (zunaj Skandinavije) na področju vlaganj v elektromobilnost. Smatrics bo imel do konca leta skupno 600 polnilnic, od tega sto novih ultrahitrih.

Te bodo postavili po večjem delu države, prav tako bodo zgradili več polnilnih otokov. Pri St. Poltnu bodo v enem takih združili 20 najzmogljivejših polnilnic, na avstrijskem Koroškem bodo podobno storili pri St. Veitu severno od Celovca.

Polnilnice bodo imele moč do 300 kilovatov, na njih pa želijo nuditi le elektriko iz obnovljivih virov.

električni avtomobil Avstrija
Avtomoto Več denarja ali ambicioznost? Avstriji uspeva, Sloveniji še ne.

Pri Gradcu smo tudi sami že preizkusili Smatricsovo polnilnico, ki je za slovenske uporabnike vključena tudi v Petrolov sistem "roaminga". | Foto: Gregor Pavšič Pri Gradcu smo tudi sami že preizkusili Smatricsovo polnilnico, ki je za slovenske uporabnike vključena tudi v Petrolov sistem "roaminga". Foto: Gregor Pavšič

Avstrija Smatrics električna polnilnica | Foto: Smatrics Foto: Smatrics Visoke ambicije za leto 2030

Vse to je le del avstrijskih ambicij, da do leta 2030 ob svojih cestah zgradijo eno najmodernejših mrež električnih polnilnic. Takrat želijo voznikom polnilnico ponuditi na tri kilometre, tako imenovano hitro polnilnico pa vsakih 15 kilometrov. Trenutno je mogoče klasični bencinski servis v Avstriji v povprečju najti na vsakih 60 kilometrov avtocest in hitrih cest.

Avstrijski Asfinag obenem razvija ponudbo polnilnic ob avtocestah in hitrih cestah, kjer se odvije okrog 40 odstotkov vsega prometa v Avstriji – to pomeni letno okrog 30 milijard prevoženih kilometrov. Ob 2.269 kilometrih avtocest in hitrih cest imajo Avstrijci danes 31 polnilnic s 191 polnilnimi mesti. Letos naj bi število polnilnih mest povečali na 220. Ob avtocestah in hitrih cestah bodo imeli Avstrijci tako polnilnico na vsakih 60 kilometrov.

Leta 2030 je v avstrijskih načrtih cilj postaviti 1.500 polnilnih mest z močjo vsaj 150 kilovatov. Proti letu 2040 pa prihajajo ob ceste tudi že tisočkilovatne polnilnice, ki bodo namenjene predvsem prometu težkih gospodarskih vozil.

Ne spreglejte