Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
30. 1. 2016,
19.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

nesreča nesreča

Sobota, 30. 1. 2016, 19.07

8 let

Vsega 300 evrov vreden sistem, ki lahko prepreči huda verižna trčenja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Avtomobilski varnostni sistemi, ki stanejo nekaj sto evrov, lahko danes zaznajo, omilijo ali celo preprečijo trčenje v stoječe avtomobile, še preden voznik zaradi vremenskih okoliščin nevarnost opazi.

V megli dobi človeški faktor velike omejitve

V primeru goste megle se predvsem na avtocesti zahtevnost vožnje poveča na zgornjo mejo skrajnosti. Ko se vidljivost za voznika zmanjša na komaj nekaj deset metrov, v primeru spleta nesrečnih okoliščin, kakršne so bile tudi danes na primorski avtocesti med Razdrtim in Senožečami, se človeško telo ni več sposobno odzvati in preprečiti trčenj.

Ko se je leta 2010 zgodilo podobno obsežno verižno trčenje na dolenjski avtocesti pri Grosupljem, še nobeno vozilo, ki je bilo udeleženo v nesreči, ni imelo varnostno-asistenčnega sistema za preprečitev naleta. Ti med vožnjo s pomočjo radarjev, senzorjev različnih dometov in tudi kamere nadzirajo promet pred avtomobilom in po potrebi opozarjajo voznika na nevarnost. In kar je najpomembneje, tovrstni sistemi danes niso več le domena dragih premium avtomobilov.

Za učinkovito opozarjanje pred naletom za dobrih 300 evrov

Pri volkswagen golfu na primer sistem Front Assist stane 338 evrov. Avtomobil samodejno zazna kritično zmanjšanje razdalje do spredaj vozečega avtomobila in po potrebi pomaga skrajšati zavorno pot. Z zvočnim signalom, opozorilno lučko in mehanskim opozorilom lahko prepreči trčenje.

Front Assist promet pred avtomobilom nadzira prek radarja. Če spredaj vozi drugo vozilo, sistem določi razdaljo in relativno hitrost. Ko se razdalja do vozila hitro zmanjša, sistem najprej voznika opozori z zvočnim signalom, nato še z opozorilno lučko. V tem času se prav tako zavorne obloge približajo zavornim diskom, sistem pa poveča tudi občutljivost zavorne asistence in se pripravi na zaviranje v sili. Če nevarnost trka še vedno obstaja, sistem s kratkim povečanjem zavornega tlaka ustvari opozorilni sunek. Ko voznik začne zavirati, zavore nemudoma začnejo delovati s stoodstotno močjo.

Pomembna asistenta tudi radarski tempomat in sistem večnaletnega zaviranja

Razlike med sistemi so sicer precejšnje in ti v vseh avtomobilih ne delujejo enako učinkovito. Boljši sistemi znajo tudi samodejno zavirati in avtomobil celo popolnoma ustaviti, če je to potrebno. Pomemben sistem je tudi samodejni radarski tempomat, ki prek radarja prav tako samodejno ohranja varnostno razdaljo do spredaj vozečega avtomobila. Tudi ti sistemi v primeru zelo goste megle ne delujejo vsi enako dobro.

Poudariti velja, da lahko v primeru slabše vidljivosti že zgolj opozorilo avtomobila močno zmanjša možnost trčenja, saj voznika opozori na nevarnost še preden jo ta lahko zagleda s svojimi očmi.

Varnostno-asistenčni sistemi znajo tudi ublažiti posledice trčenja vozila od zadaj, v primeru ko je čelno trčenje neizogibno, pa predhodno tudi zatisnejo varnostne pasove in s tem zmanjšajo poškodbe potnikov v vozilu. Pomemben je tudi sistem večnaletnega zaviranja, pri katerem avtomobil po trčenju še naprej zavira samodejno, če tega voznik ni sposoben narediti.

Cenovni razpon podobnih sistemov, ki jih proizvajalci največkrat ponujajo v paketu kot celovito rešitev, večinoma ne presega tisoč evrov.

Ko bodo pobudo prevzeli pametni avtomobili …

Primer današnje prometne nesreče na primorski avtocesti, kjer so ključno vlogo odigrale nepredvidljive vremenske razmere, kaže tudi na pomembnost medsebojnega komuniciranja avtomobilov in povezavo teh v pametno cestno omrežje. Audijev sistem Predict Drive zna že danes s strani prometnega omrežja v primeru megle zaznati omejitev hitrosti na 60 ali 80 kilometrov na uro in, če ima voznik ta sistem vklopljen, hitrejše vožnje ne dovoljuje. Hude prometne nesreče še enkrat več kažejo tudi na prihodnost samovozečih avtomobilov, saj bo njihovo ključno poslanstvo prav večja varnost na cesti.

Ne spreglejte