Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
24. 1. 2017,
4.06

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,58

7

Natisni članek

nasvet registrska tablica kraja

Torek, 24. 1. 2017, 4.06

6 let, 6 mesecev

Ukradli so mi registrsko tablico, kaj pa zdaj? #nasvet

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,58

7

V Sloveniji se povprečno vsak dan zgodi šest kraj registrskih tablic. Tatovi jih uporabijo za točenje goriva brez plačila, prevoz ukradenih vozil ali pa za opremo vozil pri drugih kaznivih dejanjih. Če vam ukradejo registrske oznake, vas čaka strošek približno 40 evrov.

Renault megane ukradene tablice | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek

V Sloveniji letno ukradejo pol manj registrskih tablic kot pred tremi leti

Zgornja fotografija je s testnega renault megana, s katerega so nam ukradli zadnjo registrsko tablico. Ko smo primer prijavljali na policijski postaji Ljubljana center, je v poslopje vstopila starejša gospa, ki se ji je tisto jutro zgodilo prav to. Čeprav v Sloveniji število ukradenih registrskih tablic v zadnjih letih upada, jih letno še vedno odtujijo v približno 2.300 primerih. To pomeni šest ukradenih registrskih tablic vsak dan.

 

2011

2012

2013

2014

2015

2016*

Število primerov ukradenih registrskih tablic:

4.063

4.524

5.509

3.464

2.305

2.200

* Število je začasno in še ni dokončno; vir: Policija

Vožnja avtomobila | Foto: Ministrstvo za infrastrukturo Foto: Ministrstvo za infrastrukturo

Renault megane ukradene tablice | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek Zakaj kradejo registrske tablice?

Po podatkih slovenske policije se kazniva dejanja tatvin registrskih tablic se praviloma pojavljajo pred izvršenimi kazenskimi dejanji tatvin goriv na bencinskih servisih. Prav tako so pogosta takrat, ko storilci prevažajo ukradena vozila in jih opremijo s temi ukradenimi tablicami, enako pa velja tudi v primeru prevoza na kraj kaznivega dejanja z vozilom z ukradenimi tablicami. Še leta 2013 je bilo primerov odtujenih tablic več kot 5.500, lani po še nepopolnih podatkih 2.200.

"V primeru kraje zaposleni na bencinskem servisu naredijo zapisnik v interni aplikaciji. Zavarujejo se videoposnetki in preostali dokazi, pristojne službe pa obvestijo policijo, ki potem začne kazenski postopek. Delež naknadnih plačil je znaten. Imamo kar nekaj primerov, ko stranke nenamerno pozabijo plačati gorivo in seveda poravnajo dolg pozneje, je pa tudi precej primerov, ko stranke poravnajo dolg po obisku policije ali celo v samem kazenskem postopku, ki se v tovrstnih primerih razmeroma hitro odvija," so nam povedali na Petrolu, kjer take primere sicer zabeležijo prek interne aplikacije, nato pa posredovanje prepustijo policiji. Ta nato tudi preverja verodostojnost registrskih tablic.

Nove tablice s prometnim dovoljenjem stanejo okrog 40 evrov

Kdor ostane brez ene ali celo obeh registrskih oznak, mora to prijaviti na policiji. Če se tja pelje z avtomobilom, je priporočljivo prijavo prej napovedati prek telefona. Nove registrske tablice voznik dobi na upravni enoti oziroma pri podjetjih, ki se ukvarjajo s tehničnimi pregledi in registracijami vozil.

Kot so nam povedali v enem od takih, je strošek pri dveh ukradenih tablicah okrog 40 evrov. Ta vključuje dve novi tablici in novo prometno dovoljenje. Če vozniku ukradejo le eno tablico, lahko naroči (pri novih tablicah s črtno kodo) dvojnik izgubljene. V tem primeru mora nanjo čakati vsaj en teden, strošek pa v tem primeru znaša okrog 23 evrov.

Lahko vijaki preprečijo namero tatovom?

Tablice so na avtomobil nameščene v precej cenenih plastičnih okvirjih. Kdor bi se rad zaščitil pred nepridipravi, lahko tablice vanje dodatno prilepi s kompozitnim lepilom ali pa jih celo pritrdi z vijaki. Z njimi voznik ne sme poškodovati uradnih oznak na tablici. Vijaki so torej lahko le na beli površini.

Ne spreglejte