Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 4. 2011,
18.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Varnost

Ponedeljek, 11. 4. 2011, 18.15

8 let

Pozor, pesek na cesti!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pomlad pomeni začetek motoristične idile, a tudi težav. Pesek, ki je ostal od zimskih posipanj in pomladnih neurij, skupaj z blatom, ki ga nanesejo traktorji, ne vpliva blagodejno na oprijem v ovinku.

Pesek v ovinku pomeni težave

Pesek je nadloga. Ko zapeljemo v ovinek posipan s peskom, imamo težave že v avtomobilu, pa čeprav nam tam pri stabilnosti pomagajo štiri kolesa in številni elektronski pripomočki. Na motociklu pa pesek največkrat pomeni padec. In ker je večina bankin neutrjenih in številni avtomobilisti sekajo ovinke, je asfalt, posipan s peskom, precej pogost. Zato ponujamo nasvet, kako preživeti pesek in tudi bitumenske zalivke, ki so podobna nadloga, s katero cestarji poskušajo podaljševati življenjsko dobo cestam in jo skrajševati motoristom.

Nasvet št. 1 − Predvidevaj!

Ne dopustimo, da nas pesek preseneti. Vedno to ni mogoče, ampak če je bankina neutrjena, lahko pričakujemo, da bo pesek z bankine tudi na cestišču. Če se peljemo mimo peskokopa, od koder vozijo polni tovornjaki, je pričakovanje podobno. Enako velja za blato z gradbišč in njiv. In če smo na cesti, ki pelje na smučišče, moramo pričakovati, da bo pesek, s katerim pozimi posipajo cesto, do pomladi, preden ga očistijo, nekje ostal.

Nasvet št. 2 – Ne zaviraj!

V ovinku ne zavirajmo panično ali več, kot je potrebno. Ko je sprednje kolo že na pesku, je vsako zaviranje smrtonosno. Če zaviramo prej, pa moramo upoštevati, da pritisk na zavore nagnjeni motocikel ravna in mu povečuje radij zavoja. To je lahko dobro, če smo pri pritisku na zavoro natančni, lahko pa zelo slabo, če nas odnese na sosednji pas ali s cestišča.

Nasvet št. 3 – Težišče!

Na pesku poskusimo imeti motocikel čim bolj poravnan in obremenjen na zunanji strani, tako da preprečimo zdrs. Pri veliki hitrosti nam to ne bo najbolje uspelo, zato bomo prisiljeni, če smo preslišali prva dva nasveta, položaj reševati s četrtim ...

Nasvet št. 4 – Odziv!

Ko zdrsnemo, je pri polovici motociklov običajno že prepozno. Popravljanje zdrsa pri športnih motociklih zaradi postavitve krmila in ciklistike skoraj ni izvedljivo, prav tako ne na težkih čoperjih. Sicer pa je teorija preprosta: če sprednje kolo zdrsne, ga popravimo v drugo smer. V praksi pa je težava v tem, da mora biti ta popravek zelo majhen, saj ob pretiravanju dosežemo prav nasproten učinek od želenega.

Ne spreglejte