Katere prekrške vam lahko dokaže fotografija radarja? #nasvet

Kdor bi mimo stacionarnega radarja na avtocesti peljal prehitro, lahko na podlagi fotografije dobi tudi globo, če na primer ni pripet z varnostnim pasom, če telefonira med vožnjo in za podobne dokazljive prekrške. Za oba omenjena je predvidena globa 120 evrov.

policija radar Foto: Klemen Korenjak

Ob slovenskih avtocestah so že dobro znane in tudi označene lokacije stacionarnih radarjev oziroma škatel. Čeprav vozniki nikoli dobro ne vedo, ali se v njej dejansko tudi skriva merilna naprava, je na teh mestih očitno umirjanje hitrosti v prometu. Vožnja mimo stacionarnih radarjev na avtocestah ali pa tudi mimo mobilnih radarjev, ki jih postavi policija oziroma mestno redarstvo, za voznike skriva še eno nevarnost. Kaj se zgodi, če mimo takega radarja peljete prehitro, obenem pa še telefonirate ali pa celo niste pripeti z varnostnim pasom?

Globa za telefoniranje nižja kot za prehitro vožnjo

Tako prometno pravilo so letos na primer uvedli v Avstriji. Ko se na fotografiji dokazano vidijo še drugi prekrški, lahko voznik dobi globo tudi zanje. Enako velja tudi v Sloveniji. Voznik mora sicer najprej voziti prehitro, da ga radar s fotografijo sploh "ujame", nato pa se lahko ob izpolnjenih zakonskih znakih drugih prekrškov zanj začnejo tudi drugi prekrškovni postopki.

Predvidena globa za nepripet varnostni pas ali telefoniranje med vožnjo znaša 120 evrov. Kdor bi se na avtocesti mimo radarja peljal s hitrostjo 160 kilometrov na uro, mu grozi globa 160 evrov. Pri hitrosti 170 kilometrov na uro dobi globo 250 evrov in tri kazenske točke.  

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano