Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
31. 3. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,70

3

Natisni članek

lizing nakup avtomobila nasvet

Petek, 31. 3. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Kakšen lizing za svoj sanjski avto ste še pripravljeni sprejeti?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,70

3

Le redki imajo doma, v nogavici dovolj denarja za nakup avtomobila, vozilo pa postane bolj dostopno z različnimi oblikami financiranja. Kakšni so trendi lizinga in kolikšno mesečno obveznost naj kupec še sprejme na svoja ramena?

Do avtomobila z gotovino, kreditom ali lizingom? | Foto: Thinkstock Do avtomobila z gotovino, kreditom ali lizingom? Foto: Thinkstock

Novi avtomobil najraje odplačujejo sedem let

Danes je pri izbiri avtomobila vse bolj pomembna konkurenčnost njegovega financiranja. Veliko voznikov avtomobil kupi s posojilom ali na lizing. Pri tem so obroki navadno nižji, kupec ni lastnik vozila temveč uporabnik do plačila zadnjega obroka, ko nanj preide lastništvo.

Pri tem se večina fizičnih strank odloči za odplačevanje v roku sedem let, pravne osebe pa raje za dve leti krajše obdobje. V zadnjem obdobju so se zvišali tudi zneski financiranja, kar kaže na vnovično večjo pripravljenost Slovencev po nakupih tudi dražjih avtomobilov.

Aleš Zrinski: Med krizo smo financirali za največ 15 tisoč evrov. Danes ni nič nenavadnega, če želi nekdo financirati vozilo za 100 tisočakov. | Foto: Gregor Pavšič Aleš Zrinski: Med krizo smo financirali za največ 15 tisoč evrov. Danes ni nič nenavadnega, če želi nekdo financirati vozilo za 100 tisočakov. Foto: Gregor Pavšič Financiranje za 100 tisoč evrov? Danes ne obnemimo več …

"Danes ni več nenavadno, ko nekdo zaprosi za financiranje za 100 tisoč evrov. To ni nič narobe, če gre za financiranje podjetnika, ki s svojim podjetjem letno ustvari več milijonov evrov prihodkov ali pa fizične osebe z zelo visokimi prihodki iz različnih naslovov. Med krizo so se zneski financiranja gibali okrog 15 tisoč evrov, dražje so kupili z gotovino. Zdaj si ljudje zopet upajo kupiti tudi avtomobile, ki so skladni z njihovimi zmožnostmi," nam je na avtomobilskem salonu v Ljubljani povedal Aleš Zrinski, direktor podjetja GB Leasing.

Ob tem dodaja, da še vedno počasi raste prodaja v segmentu, ki je s krizo skoraj umrl. To pomeni kupčevo neto plačo do 1.500 evrov, in če sta doma dva taka, kupita avto za okrog 25 tisoč evrov. Prav kupci takih avtomobilov spadajo med najbolj ciljne stranke.

Katero obliko ste ali boste uporabili pri nakupu avtomobila?

  • Gotovina
    47,11 %
    326 glasov
  • Lizing
    40,61 %
    281 glasov
  • Kredit
    12,28 %
    85 glasov
Oddanih 692 glasov

Oblike financiranja kot so kredit in lizing (poslovni najem) olajšajo pot do želenega avtomobila. Najmanjši polog znaša 10 odstotkov maloprodajne cene avtomobila. | Foto: Thinkstock Oblike financiranja kot so kredit in lizing (poslovni najem) olajšajo pot do želenega avtomobila. Najmanjši polog znaša 10 odstotkov maloprodajne cene avtomobila. Foto: Thinkstock

Mesečni obrok za lizing naj ne bi presegal 40 odstotkov osebnega prihodka

Slovenska družina v povprečju za mobilnost porabi okrog 16 odstotkov vseh gospodinjskih prihodov, kažejo podatki SURS za leto 2015. Po obdobju krize se je prodaja novih avtomobilov v Sloveniji povečala, število vseh registriranih vozil pa je med leti 2008 in 2015 naraslo le za dobre tri odstotke. Rezultat vnovičnega povpraševanja po novih vozilih in pripadajočem obsegu rabljenih je tudi obujeni avtomobilski salon v Ljubljani.

Zrinski ob tem poudarja, da mesečni obrok za odplačevanje lizinga ne bi smel presegati 40 odstotkov mesečnih prihodkov. Minimalna količina pologa znaša 10 odstotkov maloprodajne cene avtomobila, nekateri pa se odločijo tudi za 50 in 60-odstotne pologe. V zadnjem obdobju so se sicer pojavile zaostritve nadzora pri pranju denarja, zato tudi tako veliki pologi za nov avtomobil niso več neopaženi.

Zanimanje za nakup novih osebnih avtomobilov se je v Sloveniji in Evropi spet povečalo, kar se odraža tudi pri poslovanju podjetij za financiranje nakupa in obuditvi ljubljanskega avtomobilskega salona. | Foto: Gregor Pavšič Zanimanje za nakup novih osebnih avtomobilov se je v Sloveniji in Evropi spet povečalo, kar se odraža tudi pri poslovanju podjetij za financiranje nakupa in obuditvi ljubljanskega avtomobilskega salona. Foto: Gregor Pavšič

Odvzem vozil zaradi neplačevanja obveznosti je zelo majhen

"Počasi se pomikamo proti evropskim smernicam. Tam podjetja navadno vzamejo ničelni polog in v obliki mesečnega stroška najemajo avtomobil, pri fizičnih osebah pa znaša polog v povprečju 30 odstotkov," pojasnjuje Zrinski.

Pred krizo je bilo do kreditov ali lizingov priti lažje kot danes, dopuščale so se tudi bistveno večje obremenitve mesečnega prihodka. Zato je tudi danes delež zaseženih vozil, ki sledi neodplačevanju obveznosti, zelo majhen. Kot pravi Zrinski, na letni ravni ta delež znaša okrog 0,025 odstotka. Mesečno sicer sami poskrbijo za financiranje okrog 500 novih in rabljenih avtomobilov.

Mlajših kupcev ne moti, da v prometnem dovoljenju niso zapisani kot lastniki

Medtem ko je pri kreditu kupec že od prvega dne tudi lastnik avtomobila, pri lizingu to postane šele po odplačani celotni vrednosti vozila. V Sloveniji je bila zato ta oblika financiranja dolgo v senci kredita, saj kupci kot lastniki v prometnem dovoljenju niso bili zapisani. Tudi to prepričanje, da je avtomobil tvoj šele takrat, ko tako piše v njegovih uradnih dokumentih, se spreminja. To so bojazni starejše populacije, mlajšim voznikom pa je že precej vseeno, pravi Zrinski.

Ne spreglejte