Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
2. 8. 2017,
4.33

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,63

3

Natisni članek

nasvet motorna vozila antifriz

Sreda, 2. 8. 2017, 4.33

6 let, 6 mesecev

Pomen antifriza pozimi in poleti

Ali naš avto tudi poleti potrebuje antifriz ali je za hlajenje dovolj tudi precej cenejša voda?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,63

3

Ob visokih temperaturah se grejejo tudi motorji naših avtomobilov. Motor z notranjim izgorevanjem zato potrebuje hladilno tekočino. Lahko poleti v motor nalijemo le vodo ali je smiselno doliti tudi precej dražji antifriz?

Posoda za antifriz ima tudi prikaz, ali je v njej še dovolj hladilne tekočine.  | Foto: Gregor Pavšič Posoda za antifriz ima tudi prikaz, ali je v njej še dovolj hladilne tekočine. Foto: Gregor Pavšič

Tekočino za hlajenje motorja, ki ji pogosto rečemo kar antifriz, danes potrebuje skoraj vsako vozilo. Učinkovit hladilni sistem je pri motorjih z notranjim izgorevanjem nujen. Glavni namen take tekočine je, da pomaga iz motorja odvajati odvečno toploto. S tem  preprečimo pregrevanje motorja in z njim povezane okvare. Hladilna tekočina torej nase prevzame toploto in jo odvaja iz vozila.

Antifriz je pomemben tudi sredi najbolj vročega poletja

Pomen hladilne tekočine je resda večji pozimi, ko zgolj uporaba vode nikakor ne pride v poštev. Tvegali bi njeno zamrznitev, kar pri antifrizu – kot to pove že njegov pogovorni naziv – ni nevarnost. Čeprav poleti tudi voda zelo dobro prevaja toploto in je zato odličen hladilni medij, vseeno lahko ob daljši uporabi povzroča korozijo. Proti njej pa se dolgoročno najbolje bojuje prav hladilna tekočina.

"Naloga hladilne tekočine je nadzorovati temperaturo v različnih delih motorja in drugih sklopih vozila. Antifriz pa je hladilna tekočina, ki ima enak namen, le da je še bolj odporna na ekstremno nizke temperature. Torej, antifriz je posebna tekočina z dodatki oziroma aditivi, ki poskrbijo, da ta tudi pri zelo nizkih temperaturah še vedno ostane tekoča, na drugi strani pa ne izhlapeva pri zelo visokih temperaturah prek 100 stopinj Celzija. Poleg tega ima antifriz še protikorozijske lastnosti, s čimer skrbi za zaščito in nego sistema. Uporaba antifriza je torej tudi poleti ključna," razlaga Jurij Kočar, tehnični inštruktor pri AMZS.

Prikaz temperature hladilne tekočine motorja na armaturni plošči. | Foto: Gregor Pavšič Prikaz temperature hladilne tekočine motorja na armaturni plošči. Foto: Gregor Pavšič

Voda je nekajkrat cenejša od antifriza, a povzroča korozijo

Uporabe navadne vode namesto hladilne tekočine – litrska steklenica stane okrog šest evrov – ne priporoča. To bi bilo lahko škodljivo tudi v poletnih mesecih, nadaljuje Kočar. V avtomobil natočimo koncentracijo hladilne tekočine, mešamo jo torej z navadno vodo. Po Kočarjevih besedah je treba spoštovati navodila proizvajalca, ki predvideva tudi koncentracijo glede na podnebje.

In še podatki o najpogostejših okvarah vozila, če je hladilna tekočina neustrezna. Kočar: "Najpogostejše so okvare gibajočih se delov, na primer črpalk, ventilov in termostatov, prav tako pa se lahko zaradi nesnage, ki je posledica korozije, pojavi nepretočnost posameznih sklopov hladilnega kroga."

Pazite, s staranjem antifriza upada njegova zaščita pred korozijo

Poudariti je treba, da uporaba najbolj čistega koncentrata ni primerna. Zadošča le do temperature okrog 15 stopinj Celzija pod lediščem. Tovarniško so antifrizi največkrat pripravljeni za uporabo do 40 stopinj Celzija pod lediščem. Kdor po potrebi doliva le vodo, s tem seveda tudi redči koncentrat. Takrat upade tudi njegova zaščita proti zmrzovanju.

"Zaščita proti zamrzovanju z leti ne upada. Izjema so primeri, ko voznik koncentrat redči z vodo. Z leti pa upada njegova zaščita pred korozijo, zato ga je priporočljivo po priporočilu proizvajalca občasno zamenjati," o antifrizu razlagajo pri Petrolu, kjer program goriv in maziv vodi Aleš Arnšek. Na enem izmed antifrizov smo tako prebrali priporočilo, da naj se ga v avtu menja po petih letih oziroma 250 tisoč prevoženih kilometrih.

Ne spreglejte