Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 3. 2015,
20.43

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Športni Avtomoto Koenigsegg Akrapovič

Torek, 3. 3. 2015, 20.43

6 let, 6 mesecev

Ko si v roke sežeta švedski in slovenski vizionar, nastane najmočnejši avtomobil na svetu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Proizvajalec butičnih superavtomobilov Cristian von Koenigsegg in Igor Akrapovič sta izdelala enega najbolj odmevnih avtomobilov ženevskega avtomobilskega salona. Cena? 1,65 milijona evrov.

Kdo je Christian von Koenigsegg?

 | Foto: Če bi na Koenigseggov lično urejen razstavni prostor avtomobilskega salona v Ženevi stopil avtomobilski analfabet, bi ob vprašanju, kdo je gonilna sila butičnega proizvajalca superšportnikov, v hipu s prstom pokazal na Christiana von Koenigsegga. Karizmatični Šved z avtomobili diha že od otroštva. Pri šestih letih je prvič sedel v gokart, kot dijak je pri prodajalcu Suzukijev čistil avtomobile in v prostem času predeloval mopede. Je zanesenjak v največjem pomenu besede. Kot potomec nemških plemičev se je rodil leta 1972 in še preden se je obrnilo prvo desetletje njegovega življenja, je v njem že tlela neizmerna želja ustvariti avtomobilsko znamko. Uresničil jo je leta 1994, pri dvaindvajsetih, a do prvega mednarodno priznanega vozila, kajpak superšportnika enormnih zmogljivosti, ga je vodila trnova pot. Po skoraj desetletju razvoja ter skrbnega pripravljanja na prodor med superšportno elito ter le leto dni po uspešnem začetku maloštevilne proizvodnje je njegova majhna tovarna pogorela do tal. Po ponovni vzpostavitvi proizvodnje v dveh opuščenih hangarjih švedskih zračnih sil je sledil neverjeten vzpon med najbolj priznane ponudnike superšportnih avtomobilov, katerih zmogljivosti begajo um. Ključi njegovih karbonskih zveri počivajo v žepih petičnežev z naslovi prebivanja od Bližnjega vzhoda do švedskega dvora in letno se takšnega privilegija razveseli od deset do 15 kupcev.

Gospod von Koenigsegg, kdaj ste prvič slišali za izpušne sisteme Akrapovič? Rdečega škorpijona sem pred približno osmimi leti prvič zagledal na motociklih. Takoj sem cenil mojstrstvo butičnega rokodelstva in spoštoval vloženo znanje in inovativno tehnologijo.

Ko sem opazil, da je Akrapovičevo znanje začelo kapljati v avtomobilsko industrijo, sem vedel, da si tovrsten premijski izdelek želim videti tudi na svojih avtomobilih.

Kakšno konkurenco je imelo podjetje Akrapovič pred dokončno izbiro za opremljevalca koenigseggov z izpušnimi sistemi? Absolutno nobene. Zbral sem nekaj skic, prišel v Slovenijo, v Ivančno Gorico, in razložil našo vizijo, opisal naše želje in zahteve. Ker ni rekel, da smo nori, smo hitro našli skupen jezik in v neverjetno hitrem času v roke dobili konkretne rešitve.

Kakšne so prednosti Akrapovičevih rešitev? Ves izpušni sistem je neverjetno lahek, nekaj malega smo pridobili tudi pri zmogljivostih, zmanjšan je povratni pritisk, zvok in videz sta naravnost neverjetna, vse našteto pa je podprto tudi z izredno vzdržljivostjo in visoko kakovostjo. Več od tega si zares nismo mogli želeti.

Ali uspešen začetek pomeni nadaljevanj v obliki daljšega sodelovanja? Seveda. Izdelali bomo 80 modelov regera, vsak od njih bo opremljen z Akrapovičevim izpuhom in to bi zares lahko pomenilo začetek dolgega in uspešnega poslovnega razmerja.

Slovenija je majhna dežela z dvema milijonoma prebivalcev. Včasih se zdi, da majhnost vpliva na samozavest. Tudi zato aktualna tematika bega možganov ne zamre že nekaj let. Kaj bi sporočili Slovencem? Prepričan sem, da za uspeh na skoraj kakršnemkoli področju beg iz države ni potreben. Nisem strokovnjak za slovenske razmere, a podjetje Akrapovič je vzoren primer samozavestnega razvoja od točke nič do ta hip najvišje mogoče ravni. Tudi sam se spopadel s številnimi ovirami.

Res je, da je tradicija izdelovanja avtomobilov na Švedskem dolga in razmeroma uspešna, a po drugi strani nismo imeli nikakršnih izkušenj z izdelavo visokozmogljivih superšportnikov. Rekel bi premalo, če bi trdil, da sem bil ob začetku svoje poti obkrožen z dvomi. A ti so bili izključno tuji, nikoli moji lastni. Kar sem želel ustvariti, se je pravzaprav zdelo nemogoče.

Izzive je treba razumeti in se jim temu primerno posvetiti. Verjel sem v svoje sanje in nadaljeval uresničevanje vizije ne glede na karkoli. Tudi zato sem mnenja, da ideje, volja in zanos ne poznajo meja. Tistih v glavi, še manj pa dobesednih, državnih, če hočete.

Koenigsegg regera - tehnični presežki super stroja za 1,65 milijona evrov

- povsem po meri ulit Akrapovičev izpuh, narejen iz inconela in titana,
- aktivni aerodinamični elementi, prek katerih zračni tok pri hitrosti 250 kilometrov na uro avtomobil proti tlom pritiska s silo 450 kilogramov,
- iz popolnega mirovanja pa do hitrosti 400 kilometrov na uro pospeši v manj kot 20 sekundah,
- hibridni pogon: bencinski motor z močjo 820 kilovatov (1.100 KM) ter 1.280 njutonmetri navora in trije elektromotorji s skupno močjo 520 kilovatov in 820 njutonmetri navora,
- 35-kilometerski električni domet, tekočinsko hlajeni baterijski sistem s kapaciteto 9 kilovatnih ur,
- iz aluminija in karbona zgrajena karoserija in podvozje, visoke trdnosti in vzvojne čvrstosti, teža vozila: 1.420 kilogramov.

 | Foto:

Igor Akrapovič: Glede na pozitivne odzive lastnika bomo najverjetneje še sodelovali …

O sodelovanju s švedsko manufakturo, ki nedvomno spada v sam vrh proizvajalcev maloserijskih superšportnih eksotov, smo na salonu v Ženevi spregovorili tudi s slovenskim podjetnikom Igorjem Akrapovičem. Pri tem je treba omeniti, da ima slovenski podjetniški vizionar tudi na tovrstnem mednarodnem spektaklu uživa izjemen ugled. V visoki družbi avtomobilske elite na razstavišču Palexpo smo se še enkrat znova prepričali, da je Akrapovič blagovna znamka, ki spada v sam vrh te najbolj zahtevne industrije, ker povprečneže od najboljših ločujejo znanje, drznost in pogum. Njegovo podjetje je zraslo v izjemni konkurenci. Z izdelki so se dokazali v najbolj brezkompromisnem okolju dirkaških stez in danes tako rekoč za seboj puščajo prav vso konkurenco. Da izjemen avtomobil, pravi tehnični dragulj, ki meje avtomobilske zmogljivosti potiska na sam rob mogočega, nosi pečat slovenskega znanja in je za povrhu tudi v celoti narejen v Sloveniji, je dosežek, primerljiv tudi z zlato olimpijsko kolajno.
 
Kako se je začelo sodelovanje s švedskim proizvajalcem superšportnih avtomobilskih eksotov? Gospod je v stik z nami stopil pred nekaj meseci. Moram povedati, da je bil to zelo zahteven projekt, ki ga je bilo treba narediti v zelo kratkem času. Pri tem avtomobilu gre za kombinacijo inconela in titana. Zaradi izjemno visokih temperatur v sprednjem delu smo se odločili za uporabo inconela, zadnji del pa je narejen iz titana. Večino kosov tega zahtevnega projekta smo morali pravzaprav uliti, saj jih iz pločevine ni bilo mogoče narediti.
 
Ali to pomeni začetek daljšega sodelovanja s švedskim proizvajalcem superšportnih avtomobilov Koenigseggom? Mislim, da se bomo ukvarjali še s kakšnim od modelov, ki so še v pripravi. Je pa seveda ta koenigsegg regera res zahteven projekt, ki smo ga izpeljali uspešno in bomo glede na zelo pozitivne odzive lastnika podjetja Christiana Koenigsegga lahko še naprej delali z njimi.
 
Je bila kakšna posebna zahteva za izdelavo tega izpuha? Je odstopala od zahtev preostalih velikoserijskih proizvajalcev športnih avtomobilov? Kot sem rekel, oblika je zelo zahtevna in je drugače kot v livarni sploh ni bilo mogoče narediti. Tako smo v zelo kratkem času morali izpeljati vse priprave in izdelati vsa orodja. Morali pa smo uporabiti tudi veliko izkušenj iz motorističnega dela. Po navadi so ti avtomobilski projekti izpeljani na veliko daljši časovni rok. Tokrat pa je bilo vse skupaj res narejeno v zelo kratkem času in izdelava je bila res zelo zahtevna.
 
Koliko časa ste torej imeli, da ste naredili izpuh za najmočnejši superšportni hibrid na svetu? Časa smo imeli le od štiri do pet mesecev.
Ne spreglejte