Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 9. 2021,
11.09

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

13

Natisni članek

električna vozila Hyundai kona electric hyundai kona Hyundai

Petek, 17. 9. 2021, 11.09

2 leti, 7 mesecev

Test prenovljenega modela: hyundai kona electric 64 kWh impression

To, kar piše na števcu, tudi zmore #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

13

Hyundai kona electric | Črne obrobe blatnikov so se umaknile z električne kone, črnina pa se je bolj prefinjeno porazdelila na vstopno mrežo, pragova, ogledali, prtljažni letvi in svetlobne enote. | Foto Gašper Pirman

Črne obrobe blatnikov so se umaknile z električne kone, črnina pa se je bolj prefinjeno porazdelila na vstopno mrežo, pragova, ogledali, prtljažni letvi in svetlobne enote.

Foto: Gašper Pirman

Ob domači predstavitvi smo zapisali, da je kona pridobila osveženo zunanjo podobo, digitalne merilnike, večji osrednji zaslon, elektronsko ročno zavoro … Temu sledi tudi električna različica, pogonski sistem pa je ohranila nespremenjen. Najprej povemo, da je podatek o dosegu verodostojen. Če na primer med digitalnimi merilniki piše "range 420 km", potem kona to razdaljo dejansko lahko prevozi brez vmesnega polnjenja. To smo med testom preverili.

Ocena

Po prihodu prenovljene kone v Slovenijo smo najprej preizkusili najmočnejšo električno 150-kilovatno različico. Poleg izrazito športnih zmogljivosti (7,6 sekunde do 100 na uro) se ponaša tudi z več kot 400-kilometrskim dosegom.

Baterijo smo večkrat polnili z močjo 6,8 kilovata na bencinskem servisu. Podatek za primer: 7 ur in 40 minut je trajalo polnjenje od 34 do 98 odstotkov. Pri tem smo imeli vsake tri ure dodatno delo s ponovnim priklopom, ker bi se sicer tarifa znatno povečala. Če bi uporabljali trifazno hišno polnilnico s skoraj 11 kilovati, bi se čas ustrezno zmanjšal, cena energije pa še toliko bolj. Seveda se kona lahko hitro napolni tudi z enosmernim tokom do 100 kilovatov.

Cena najmočnejše kone electric z opremo impression je 46.900 evrov. Dodatna oprema (480 evrov za 3-fazni polnilec, 400 za kovinsko barvo, 120 za izboljšan radarski tempomat in 160 za pripravo vozila) dviga ceno na 48.060 evrov, eko subvencija pa jo zbija na 43.560.

Kdor izbere osnovno opremo style in se odpove dodatkom, privarčuje dobrih sedem tisočakov. Pri nakupu lahko pride prav tudi kredit eko sklada z ugodno obrestno mero, pri prodajalcu pa je vredno preveriti še pogoje v okviru Hyundai eko financiranja.
Motor: električni 150 kW

Poraba na testu: 13,5 kWh/100 km

Cena vozila: 43.560 EUR z eko subvencijo

Polnilno mesto je spredaj

Vratca spredaj skrivajo dve vtičnici za običajno in hitro polnjenje. Kona electric je kot pravi crossover 16 centimetrov dvignjena od tal, obrobe blatnikov pa so v barvi karoserije, namesto značilne terenske plastike. Črnina je ostala na obeh odbijačih, pragovih in platiščih ter oplemenitila videz svetlobnih enot in ogledal. Solarno ostrešje in vzdolžni nosilci so serijski, kot tudi 17-palčna platišča, bi-LED žarometa s samodejnim zasenčenjem in osvetlitev ovinka.

Hyundai kona electric
Avtomoto Letos jih v Slovenijo pride 180: na cesti jo boste opazili #foto

Zanimiva, lepo urejena notranjost

Svetli, z usnjem obrobljeni sedeži se kontrastno ujemajo s temno armaturno ploščo, tudi vratne obloge so dvobarvne. Med sprednjima sedežema se prek neopazne police kot most dviga široka ploščata konzola s stikali P, R, N in D namesto prestavne ročice.

Sedeža spredaj sta električno pomična, ogrevana, na voznikovi strani z ledveno podporo. Klima je avtomatska, okna se električno pogreznejo povsem v vrata, spredaj so pomična na "one touch". Prostor za štiri 190 centimetrov visoke postave? Bi šlo, le za stopala zadaj bi bilo bolje, če bi bila sprednja sedeža malo privzdignjena. Seveda sta nastavljiva tudi po višini.

S 16-centimetrsko oddaljenostjo od tal je tudi električna kona pravi crossover | Foto: Gašper Pirman S 16-centimetrsko oddaljenostjo od tal je tudi električna kona pravi crossover Foto: Gašper Pirman

Potovalna uporabnost

Kona nikakor ni omejena na mestne vožnje ali kratke izlete. Z več kot 400-kilometrskim dosegom si potniki lahko privoščijo daljše potovanje in k temu spada ustrezna oprema. Govorimo o utorih za pijačo, predalih in predalčkih, odprtih in s pokrovi, vtičnicah USB in 12 V.

332-litrski prtljažnik je približno 50 litrov skromnejši od kone, ki jo poganja gorivo. Pod trdo ploščo so plitvi prekati, spodaj je dovolj prostora za oba kabla in opremo s prvo pomočjo. Tovorni del nad ravnim dnom nastane kot običajno s polaganjem naslonjal.

Kaj nas je zmotilo

Kona je na območju sredinske konzole opremljena z ličnimi svetlimi stikali kovinskega videza. So primerno velika in ergonomsko dobro razporejena, zlasti tista v zvezi z vožnjo, zmoti pa njihova številčnost. Samo na konzoli in navzgor do zaslona smo jih našteli 34 …

Oprema, ki dviga ceno kone

Lepo oblikovan in odebeljen neposreden volan z dvema zavrtljajema in pol je v načinu sport trši za bolj natančno krmarjenje. | Foto: Gašper Pirman Lepo oblikovan in odebeljen neposreden volan z dvema zavrtljajema in pol je v načinu sport trši za bolj natančno krmarjenje. Foto: Gašper Pirman Seznam opreme je dolg, skoraj popoln. Poleg pogonskih elementov omenimo vsaj še toplotno črpalko za ogrevanje in hlajenje visokonapetostne baterije, oba kabla za domače in zunanje polnilnice ter možnost hitrega polnjenja, aktivni tempomat, solarno steklo, ogrevanje volana in sprednjih sedežev …

Serijski so tudi digitalni merilniki, prosojni zaslon (rdeče izpiše prekoračeno hitrost), infozabavni sistem Krell, obnovljiva navigacija na 10,25-palčnem zaslonu na dotik, vstopanje s pametnim ključem, brezžično polnjenje mobilnika in povezljivost s sistemoma Apple CarPlay in Android Auto.

Prestavno ročico nadomešča mini tipkovnica

Vozniku služijo štiri stikala D, P, N in R namesto prestavne ročice. V stanju pripravljenosti se vožnja prične z uravnoteženim načinom normal. S pomikom stikala drive mode si voznik izbere eco ali sport, vsako od teh možnosti spremlja drugačna grafika merilnikov.

Povečan 10,25-palčni osrednji zaslon se vklopi z enim od osmih stikal in nato deluje na dotik. Pri Hyundaiu so tudi ohranili po dva okrogla gumba za klimo in radio. Pomembni sta še ročici izza volana, ki ne služita menjavanju prestav, saj gre za 1-stopenjski reduktor, pač pa za stopnjo rekuperacije in s tem tudi zavorni učinek.

Voznik se mora privaditi na večje število stikal, ki so razporejena na konzoli med sedežema, na volanskem obroču in še kje. | Foto: Gašper Pirman Voznik se mora privaditi na večje število stikal, ki so razporejena na konzoli med sedežema, na volanskem obroču in še kje. Foto: Gašper Pirman

Kona electric tehta 1.790 kilogramov

Vožnja z električno kono je več kot zanimiva. Zaradi razporeditve baterije je težišče občutno nižje, obenem pa je vozilo vsaj 400 kilogramov težje od večine bencinskih različic. Oboje daje občutek zanesljivega upravljanja. Kovinske stopalke in vzmetenje, ki je prilagojeno večji masi, dajejo skupaj z neposrednim volanom (2,5 zavrtljaja) odlične občutke in vabijo manj varčne voznike, da se prav uživaško zapodijo po zavitih cestah.

Kona zna prav divje pospeševati, saj masa 1,8 tone ne predstavlja težave za izdatno konjenico. No, smisel električne vožnje ni v preizkušanju pospeškov (7,6 s do 100), pač pa v ohranjanju energije za čim večji doseg. Pri tem je prav zanimivo poigravanje z ročicama za uravnavanje rekuperacije, tako da pogosto sploh ni treba uporabljali zavore. Z rahlim potegom leve ročice kona mehko zavira, z zadržanjem pa povsem mirno ustavi.

Aktivno delovanje tempomata

Po začetnem speljevanju je tempomat sicer izklopljen, vendar je s pritiskom stikala že izbrana trenutna hitrost. Pred semaforji ustavlja in po krajših postankih spelje, v ostrejših ovinkih pa samodejno zmanjša hitrost Poleg sledenja vozilom na eni od treh izbranih razdalj zna kona tudi samodejno zavijati znotraj označenih pasov in opozarjati pred nevarnim zavijanjem v sosednji pas.

Popolna Hyundaieva varnost

Smart sense vključuje elemente, kot so nadzor zbranosti voznika, predhodno opozorilo na trk, samodejno zaviranje v sili, zaznavanje vozil, kolesarjev in pešcev, aktivni nadzor smeri na pasu, nadzor mrtvega kota in prečnega prometa pri vožnji vzvratno, opozorilo pri izstopanju iz vozila, vzvratna kamera s prikazom okolice, E-call …

Oprema impression dodaja še aktivni radarski sistem s funkcijo ustavljanja in speljevanja, prepoznavanje prometnih znakov, za 120 evrov pa je dodan avtocestni asistent, ki hitrost vozila prilagaja spredaj vozečemu vozilu, omejitvam hitrosti in konfiguraciji ceste na izbrani poti.

Zgornja vtičnica je namenjena eno- in trofaznemu polnjenju (do 11 kW), spodnja pa hitremu polnjenju z enosmernim tokom (do 100 kW). | Foto: Gašper Pirman Zgornja vtičnica je namenjena eno- in trofaznemu polnjenju (do 11 kW), spodnja pa hitremu polnjenju z enosmernim tokom (do 100 kW). Foto: Gašper Pirman

Kombinirana testna poraba 13,5 kWh/100 km

Ko smo vozilo vrnili uvozniku, je merilnik od zadnjega polnjenja prikazoval 256,3 kilometra s povprečno porabo 13,5 kilovatne ure na 100 kilometrov, kona pa bi lahko prevozila še 190 km. Pred tem smo baterijo napolnili do 98 odstotkov, to pa pomeni, da bi pri enakih voznih pogojih lahko računali na doseg okoli 450 kilometrov.

Ta za trenutno stopnjo razvoja električnih pogonov zelo nizka poraba energije je bila dosežena med vožnjo po avtocesti (58 km), na podeželju (130 km) in po mestu (68 km). Vozili smo z vključeno klimatsko napravo, varčevali smo le na avtocesti. Namesto 130 smo tempomat nastavili na 123 (dejansko 120 na uro), sicer pa smo ves čas uporabljali način normal.

Previdno s podatkom o dosegu

Voznik mora spremljati napolnjenost baterije in podatek o dosegu v kilometrih. Ta se menja zaradi naklona ceste, hitrosti in pospeševanja, vključenih porabnikov energije, zunanje temperature, izbrane stopnje rekuperacije in izbranega načina vožnje. Samo s preklopom iz eco na normal se doseg takoj zmanjša za 10 kilometrov, še več pa z izbiro sport, ne da bi spreminjali slog vožnje.

Vzemimo še primer vzpona na 500 metrov višje ležeče Janče, kjer je po 24 kilometrih povprečna poraba znašala 25,1 kilovatne ure na 100 kilometrov. Ob povratku je po skupaj 43 kilometrih poraba padla na 13,6, to je krepko pod podatkom za WLTP, ki znaša 15,4. Zanimiv je tudi doseg, ki je na Jančah znašal 199 kilometrov, ob povratku na izhodišče pa 213.

Galerija: kona ostaja eden izmed bolj vpadljivih avtov na naših cestah

Fotogalerija
1 / 24
tehnični podatki hyundai kona electric 64 kWh impression
vrsta motorja elektromotor
kapaciteta baterije kWh 64
moč v kW (KM) pri vrt./min. 150 (204) pri 2850 - 6000
navor v Nm pri vrt.min. 395 pri 1000 - 2850
menjalnik 1-stopenjski reduktor
pogon sprednji
mere (dolžina x širina x višina) v mm 4205 x 1800 x 1570
medosna razdalja v mm 2600
prtljažnik v l 332  (1114)
število sedežev 5
masa praznega vozila (nosilnost) v kg 1790 (380)
največja hitrost v km/h 167
pospešek do 100 km/h v sekundah 7,6
poraba (po normah EU) v kWh/100 km 15,4
poraba na testu v kWh/100 km 13,5
cena osnovnega modela v EUR 35.900
cena testnega vozila v EUR 46.900
cena testnega vozila z dodatno opremo v EUR 48.060
Ne spreglejte