SiolNET. Novice Slovenija
8,53

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Seja odbora za obrambo razburkala slovensko politiko

Spopad Cerarja in Mahniča: kakšna naj bo vloga vojske pri arbitraži? #video

8,53

termometer

Poslanec SDS in predsednik odbora za obrambo Žan Mahnič je za četrtek sklical sejo, na kateri bodo poslanci razpravljali o pripravljenosti Slovenske vojske na morebitna vojaška posredovanja ob uveljavitvi arbitražne razsodbe. Predsednik vlade Miro Cerar meni, da je ta seja neprimerna, Mahnič pa odgovarja, da ima občutek, da premier nekaj prikriva.

[video: 64668 / ]

Video: Planet TV

Žan Mahnič je pojasnil, da parlamentarni odbor za obrambo v okviru svojih pristojnosti med drugim izvaja nadzor nad delovanjem slovenskih oboroženih sil ter spremlja varnostni položaj v regiji in po svetu.

"Razočaran sem, da predsednik vlade tega ne razume," je na novinarski konferenci dejal poslanec SDS.

Mahnič: Poslanci imamo pravico, da izvemo, kaj bo vlada počela z vojsko

Obenem je poudaril, da iz Cerarjevega kabineta uhajajo informacije o tem, kako namerava hrvaška vlada z uporabo sile preprečiti uveljavitev arbitražne razsodbe.

"Obalna straža Republike Hrvaške je s svojimi ladjami, na katerih naj bi bili tudi pripadniki specialnih enot hrvaške vojske, že prisotna v bližini Umaga in Pulja. Prav s tem namenom sem pretekli teden sklical omenjeno sejo, da bi vlado in obrambno ministrico opozoril na hrvaške načrte," je pojasnil Mahnič.

[video: 64651 / Žan Mahnič o sodelovanju vojske in policije na slovensko-hrvaški meji.]

Žan Mahnič o sodelovanju vojske in policije na slovensko-hrvaški meji.

"Glede na to, da je Hrvaška pripravljena braniti svoje ozemlje, mora odbor za obrambo vedeti, kakšne načrte ima slovenska vlada s Slovensko vojsko. Če jih nima, je to odlično, če jih ima, pa moramo biti poslanci o tem obveščeni," je prepričan poslanec SDS.

Na omenjeni seji je tako hotel dobiti odgovor na vprašanje, ali bodo pripadniki Slovenske vojske pomagali slovenskim policistom pri varovanju meje in kakšni so mogoči scenariji, če se bodo dogajali konflikti oziroma incidenti.

Na vprašanje novinarjev, kakšni konflikti so mogoči na meji med državama, je Mahnič odgovoril, da tega ne ve. Odgovor na to vprašanje želi dobiti v četrtek na seji odbora.

Poslanec NSi Jožef Horvat je danes v DZ pozdravil možnost razprave o pripravljenosti vojske na mogoče konflikte ob implementaciji arbitražnega sporazuma. Kritično je presodil, da Sloveniji sklic seje takšne narave v času iskanja dialoga s Hrvaško glede implementacije arbitražne razsodbe ne more koristiti.

Sklic seje odbora DZ za obrambo je po mnenju vodje poslancev SMC Simone Kustec Lipicer nedopusten. To je nedemokratično in rušilno za našo državo, je še dejala in pojasnila, da se poslanci SMC takšne seje odbora ne morejo udeležiti. STA

[video: 64650 / Žan Mahnič o premikih hrvaških ladij.]

Žan Mahnič o premikih hrvaških ladij.

Novinar: Damjan Medica/Video: Planet TV


Cerar: Mahnič naj prekliče sklic četrtkove seje

Predsednik vlade je Mahniča že včeraj pozval k preklicu napovedane seje odbora.

"Implementacijo odločitve arbitražnega sodišča je treba zagotoviti po politični poti. Iz tega razloga sta četrtkov sklic parlamentarnega odbora za obrambo in razprava o pripravljenosti vojske na mogoče konflikte povsem neprimerna," je sporočil predsednik vlade.

Premier Cerar je Mahniča pozval, naj umakne predlog sklica nujne seje parlamentarnega odbora za obrambo. Premier Cerar je Mahniča pozval, naj umakne predlog sklica nujne seje parlamentarnega odbora za obrambo. Foto: STA

Mahnič bi svoj predlog po Cerarjevih besedah moral umakniti, ker Slovenija v mednarodnem prostoru "deluje v skladu z načeli politike miru in nenasilja".

Na kritike Mahniča, da se s svojimi besedami vpleta v zakonodajno vejo oblasti, je premier za STA odgovoril, da to ne drži.

"Kot predsednik vlade, ki bo glavni pogajalec glede izvršitve arbitražne odločbe, imam ne samo pravico, ampak tudi dolžnost, da opozorim na to vprašanje in pozovem predstavnika stranke SDS Mahniča, da umakne to točko z dnevnega reda," je dejal Cerar.

[video: 64654 / Karl Erjavec komentira za četrtek napovedano sejo odbora za obrambo.]

Karl Erjavec komentira za četrtek napovedano sejo odbora za obrambo.

Novinarka: Petra Vehovar/Video: Planet TV

Da je četrtkova seja odbora za obrambo nepotrebna, meni tudi zunanji minister in predsednik DeSUS Karl Erjavec. Da je mahanje z orožjem v tem trenutku najslabše sporočilo, kar jih slovenska politika in diplomacija lahko pošljeta v svet, je prepričan tudi poslanec SD Matjaž Nemec.

[video: 64662 / ]

Video: Planet TV

Pahor: Sporazum o določitvi meje izključuje uporabo sile

Predsednik vlade je izrazil pričakovanje, da bo jasno stališče v tem primeru zavzel tudi predsednik republike Borut Pahor.

Ta je v odzivu za STA poudaril, da je odločitev o sklicu seje, določitvi dnevnega reda in vsebini posameznih točk v izključni pristojnosti odbora oziroma državnega zbora kot samostojne veje oblasti in da to v okviru svoje funkcije spoštuje.

V izjavi za Siol.net je Pahor še poudaril, da Slovenija zaradi nesoglasij glede uveljavitve arbitražne razsodbe o poteku meje s Hrvaško ni vojaško ogrožena, obenem pa pozval k mirni uveljavitvi sodbe.

"Sporazum o načinu določitve meje med državama je bil dosežen po mirni poti in po mirni poti mora biti tudi uveljavljen. Uporabo sile izključuje," je opozoril Pahor, ki se zaveda nevarnosti, ki bi jih utegnili povzročiti incidenti na slovensko-hrvaški meji.

"Razlika med poslabšanimi odnosi med državama v prvi polovici leta 2009 in danes je v tem, da je izguba medsebojnega zaupanja tokrat vezana zlasti na oba politična vrhova, ne pa tudi na ljudi na obeh straneh meje," je dejal Pahor in obe državi pozval k razumnim odločitvam.

Predsednik Pahor poziva tako Slovenijo kot Hrvaško, naj ne zaostrita odnosov med prebivalci obeh držav. Predsednik Pahor poziva tako Slovenijo kot Hrvaško, naj ne zaostrita odnosov med prebivalci obeh držav. Foto: STA

Grošelj: Vojska ne bi smela igrati nobene vloge pri uveljavitvi arbitraže

Za komentar javnih polemik o pripravljenosti Slovenske vojske na možnost vojaških konfliktov zaradi nesoglasij s Hrvaško smo prosili obramboslovca s fakultete za družbene vede Klemna Grošlja.

Po njegovem prepričanju Slovenska vojska v procesu uveljavitve arbitražne razsodbe ne bi smela igrati nobene vloge.

"Tukaj ne vidim nobene vloge za Slovensko vojsko. Pri uveljavitvi arbitražne razsodbe je ključno vprašanje diplomacije, meddržavnih pogovorov s hrvaško stranjo ter lobiranja in prepričevanja mednarodnih partnerjev. Vojski obeh držav v tem procesu ne bi smeli imeti nobene vloge," je povedal Grošelj.

Klemen Grošelj s fakultete za družbene vede je prepričan, da vojski obeh držav pri uveljavitvi arbitraže ne bi smeli igrati nobene vloge. Klemen Grošelj s fakultete za družbene vede je prepričan, da vojski obeh držav pri uveljavitvi arbitraže ne bi smeli igrati nobene vloge. Foto: STA

Hkrati upa, da vojaški konflikti med državama zaradi arbitraže niso realna možnost: "Vedno je mogoč konflikt. Tega ne moremo izključiti. Ko čustva prevladajo nad razumom, je mogoče marsikaj."

Predstavniki državnih organov na obeh straneh meje, zlasti policije, morajo zato po besedah Grošlja sprejemati razumne in premišljene odločitve, ki ne bodo privedle do nadaljnjega zaostrovanja sporov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 166
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin