Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
6. 1. 2018,
4.00

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,10

4

Natisni članek

nepremičnine Maribor stanovanja nepremičninski trg Magna Steyr

Sobota, 6. 1. 2018, 4.00

6 let, 3 mesece

Mariborske nepremičninske agencije imajo polne roke dela #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,10

4

Z manjšo zamudo je oživel tudi nepremičninski trg v Mariboru. Povpraševanje presega ponudbo, zato cene nepremičnin rastejo. Kupujejo tudi tujci, največ je Avstrijcev in Nemcev, a štajerska prestolnica je očitno zanimiva tudi za Srbe.

Cene za kvadratni meter stanovanj se dvigujejo tudi na štajerskem koncu. Tudi tu je nepremičninski trg, očitno z manjšim zamikom v primerjavi z osrednjo Slovenijo, ponovno oživel. Povpraševanje presega ponudbo, zato cene nepremičnin rastejo.

Stanovanja kupujejo tudi tujci, za najem ali nakup pa se že zanimajo tudi bodoči delavci Magne, so poročali v oddaji Dan. na Planet TV.


Preberite še:

Cene ljubljanskih stanovanj so v dveh letih zrasle za četrtino #video
Kaj lahko na nepremičninskem trgu pričakujemo v tem letu?


Mariborske nepremičninske agencije imajo zadnjih nekaj mesecev polne roke dela. Primanjkuje predvsem stanovanj, tako za najem kot nakup.

Nepremičninski agent Alen Komić iz podjetja ABC nepremičnine je prepričan, da ima štajerska regija velik potencial za rast cen nepremičnin.

"Kupci povprašujejo po skoraj stanovanjih. Največ povpraševanja je po manjših stanovanjih, ki so primerna za kakšno investicijo, za oddajanje, na primer," je dejal Branko Potočnik, direktor družbe INSA nepremičnine in predsednik združenja družb za nepremičninsko posredovanje.

Opaža, da so stanovanja znova postala zanimiva kot dolgoročna naložba. To očitno vpliva tudi na cene.

Za kvadratni meter okoli 1.100 evrov

Povprečna cena kvadratnega metra rabljenega stanovanja v Mariboru je tako lani zrasla za 50 evrov, na 1.120 evrov. Prodanih je bilo za 20 odstotkov več stanovanj in kar za tretjino več zemljišč za gradnjo. Novogradenj namreč močno primanjkuje, saj jih zaradi finančne krize od leta 2009 v Mariboru skoraj ni bilo. Ena od zadnjih je stanovanjski blok v Šubičevi ulici z 28 stanovanji in podzemnimi garažami.

Obetajo pa se tudi gradnje na še neizkoriščenih zemljiščih v mestu. Na zdaj zaraščenem zemljišču na Koroški ulici naj bi marca začeli gradnjo 21 stanovanj. Cene kvadratnega metra se gibljejo od 1.700 evrov. A na mariborskem nepremičninskem trgu bi v tem trenutku brez večjih težav prodali mnogo več kot le nekaj deset novih stanovanj, je prepričan Potočnik.

Stanovanja kupujejo tudi tujci

"Mislim, da bi Maribor brez kakršnih koli težav prenesel prodajo 200 novih stanovanj, če bi se zdaj pojavila na trgu. Res pa je, da nekaj tako velikega vsaj za zdaj ni načrtovanega oziroma ni v gradnji," je napovedal Potočnik.

V zadnjih nekaj mesecih so v Mariboru stanovanja kupovali tudi tujci. Največ je Avstrijcev in Nemcev, a štajerska prestolnica je očitno zanimiva tudi za Srbe. Še večje povpraševanje pa se obeta, ko bo zgrajena tovarna Magne.

"Takrat bo veliko povpraševanja po najemih, tudi po novih stanovanjih. Tako, da upamo na čimprejšnje novogradnje v Mariboru," je še sklenil Potočnik.

Ne spreglejte