Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 4. 2017,
19.28

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Natisni članek

Wings for Life World Run

Petek, 7. 4. 2017, 19.28

6 let, 7 mesecev

Čez mesec dni: 4. Wings For Life World Run

Za kaj in za koga boste tekli na teku, ki ob istem času poteka po vsem svetu? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50
Kinigadner Wings For Life World Run | Foto Red Bull

Foto: Red Bull

Ko se je leta 2003 takrat 20-letni avstrijski motorist Hannes Kinigadner hudo poškodoval na motokrosistični dirki in postal paraplegik, je njegov oče, legendarni motokrosist Heinz Kinigadner, spremenil svoj pogled na svet. Skupaj z Dietrichom Mateschitzom, ustanoviteljem podjetja za proizvodnjo energetskih pijač, sta ustanovila fundacijo Wings For Life, ki se ukvarja z raziskovanjem poškodb hrbtenjače, in posredno sprožila nastanek globalnega teka. 4. Wings For Life World Run bo na sporedu čez natanko mesec dni.

Čez natanko mesec dni, 7. maja 2017, bo na šestih celinah in 24 trasah potekala četrta izvedba teka s humanitarno noto Wings For Life World Run. Udeleženci globalnega teka, ki bo po vsem svetu potekal istočasno (s štartom ob 13. uri), boste s prijavnino podprli delovanje neprofitne fundacije Wings For Life, ki se ukvarja z raziskovanjem poškodb hrbtenjače.

Wings For Life World Run je globalni tek, kar pomeni, da poteka po vsem svetu - na šestih celinah in 24 trasah. Ena od njih je tudi v Ljubljani. | Foto: Wings For Life World Run je globalni tek, kar pomeni, da poteka po vsem svetu - na šestih celinah in 24 trasah. Ena od njih je tudi v Ljubljani.

Tekači so s štartnimani zbrali že 13.8 milijona evrov

Stoodstotni izkupiček od prodaje štartnin je namenjen fundaciji Wings For Life, ne izvedbi oziroma stroškom organizacije tekmovanja, ki je v domeni podjetja Red Bull. To pomeni, da udeležba na teku Wings For Life Word Run ni samo rekreativna dejavnost, s katero boste preizkusili svojo trenutno kondicijsko pripravljenost, pač pa boste s plačilom prijavnine prispevali delček k iskanju trajnih rešitev za zdravljenje poškodb hrbtenjače. Tekači so tako zbrali že 13.8 milijona evrov in pretekli več kot 2.8 milijona kilometrov.

Kinigadner v družbi direktorice fundacije Wings For Life Anite Gerhardter | Foto: Red Bull Kinigadner v družbi direktorice fundacije Wings For Life Anite Gerhardter Foto: Red Bull

Lani je za dober namen teklo več kot 130 tisoč ljudi

Tretje izvedbe teka Wings For Life World Run se je na 34 prizoriščih vsega skupaj udeležilo 130.732 tekačev (v treh letih skupaj že 280 tisoč tekmovalcev 193 narodnosti), kar je bil rekord dozdajšnjih treh izvedb. Na slovenski trasi je lani teklo 3.000 tekačev, kar je slovenski rekord te prireditve. Tekače je spremljalo zasledovalno vozilo, ki ga je vozil dirkač relija Aleks Humar, zdaj že stari znanec prireditve, družbo pa mu je delal smučarski krosist Filip Flisar. V enaki vlogi bo brkati Štajerec tudi letos.


Priporočamo:


Usodna nesreča z motorjem

Red Bull je tudi sicer tesno povezan s fundacijo Wings For Life, saj je idejni vodja ustanovitve fundacije prav direktor tega podjetja Dietrich Mateschitz, ki je fundacijo ustanovil skupaj z dvakratnim svetovnim prvakom v motokrosu (1984, 1985) in enim najboljših v razredu 250 cc Heinzom Kinigadnerjem, rešiteljem podjetja KTM in njegovim športnim direktorjem, znanim kot Kini.

Neposredni prenos letošnjega WFLWR (7. 5. z začetkom ob 13. uri) boste lahko spremljali na Planet TV in Siol.net.

Oče in sin skupaj na teku Wings For Life World Run | Foto: Red Bull Oče in sin skupaj na teku Wings For Life World Run Foto: Red Bull

Kinigadner ima za to še posebej tehten razlog. Njegov sin Hannes se je namreč leta 2003, pri 20 letih, ponesrečil z motorjem (motorist pred njim je padel, Hannes pa je poletel čezenj in pristal na glavi). Od nesreče je tetraplegik, podobna usoda pa je doletela tudi brata Hansa.

V družbi atleta Colina Jacksona, enega od ambasadorjev teka | Foto: Red Bull V družbi atleta Colina Jacksona, enega od ambasadorjev teka Foto: Red Bull

Kini, kot kličejo znanega avstrijskega motorista, od takrat ni več sedel na motor, je pa dirkal na offroad dirkah, kot so reli Pariz-Dakar, Abu Dhabi Desert Challenge, Reli faraonov in dirka Pariz-Moskva-Peking, v prostem času pa vse sile usmeril v dejavnosti, ki pomagajo fundaciji Wings For Life World Run.

Zgodba Hannesa Kinigadnerja

Organizatorji teka so življenjsko zgodbo Hannesa Kinigaderja strnili v kratek film, kjer že v uvodnih stavkih pove, da brez očeta okrevanja po poškodbi ne bi zmogel in da je bil šokiran, ko je ugotovil, da je hrom.

"Zavedal sem se, da si moram nekako povrniti moč," pravi v videu, zato je začel redno trenirati. Dobra telesna pripravljenost bi bila v primeru odkritja učinkovitega zdravljenja poškodb hrbtenjače zanj velika prednost.

Po nesreči so se okrepili tudi odnosi med očetom in sinom. Precej bolj tesni in pristni so. "Vse od nesreče je oče veliko več doma kot prej," je povedal Hannes. "Povezana sva na povsem drugačen način."

Ne spreglejte