Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 3. 2017,
11.43

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

Slovenija Wings for Life World Run

Torek, 21. 3. 2017, 11.43

6 let, 6 mesecev

3. globalni tek Wings For Life World Run

Slovenca bosta nagrado unovčila v Kaliforniji in Čilu, Rus prihaja v Slovenijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Wings For Life World Run

7. maja bo na 24 trasah po svetu na sporedu 3. globalni tek s humanitarno noto Wings For Life World Run, ki zmagovalcem nacionalnih tekov prinaša posebno nagrado. Lahko si izberejo, na kateri lokaciji bodo tekli leto po zmagi. Slovenska zmagovalca Vid Senica in Lucija Krkoč sta izbrala Kalifornijo oziroma Čile, v Ljubljano pa prihaja ruski zmagovalec.

Želje so zelo različne, a hiter pogled na seznam želja zmagovalcev nacionalnih tekov Wings For Life World Run pokaže, da se jih je največ odločilo za nastop na teku Wings For Life World Run v Avstraliji. A ne slovenska zmagovalca, ta dva sta se odločila drugače.

Lanska zmagovalka slovenskega teka WFLWR Lucija Krkoč (pretekla je 50,84 km) si je izbrala Čile, zmagovalec v moški konkurenci Vid Senica (64,58 km) pa bo letos tekel v Kaliforniji.

Vid Senica je lanski slovenski zmagovalec nacionalnega teka Wings For Life World Run. | Foto: Vid Senica je lanski slovenski zmagovalec nacionalnega teka Wings For Life World Run.

Uresničila bo otroško željo

"Od nekdaj sem si želela potovati v Južno Ameriko," je odločitev za pot na to ameriško celino razložila Krkočeva, specialistka za gorske teke. "Najprej sem razmišljala o Peruju, a se je izkazalo, da ga ni med gostitelji teka Wings For Life World Run, zato sem izbrala Čile," je povedala.

Lucija Krkoč, slovenska zmagovalka v ženski konkurenci, se bo letos globalnega teka Wings For Life World Run udeležila v Čilu.  | Foto: Lucija Krkoč, slovenska zmagovalka v ženski konkurenci, se bo letos globalnega teka Wings For Life World Run udeležila v Čilu.

Kalifornija za družino

Senica je vroče kalifornijsko podnebje izbral zaradi družine. "Mislim, da bomo v Santa Clariti v Kaliforniji lahko najbolje izkoristili čas," je izbiro Kalifornije argumentiral Senica.

Ali bo lansko razdaljo, ko je pretekel skoraj 65 kilometrov, nadgradil, ni hotel ugibati. Zaveda se, da bo zahtevno. Štart v ZDA je namreč že ob 4. uri zjutraj, Krkočeva pa bo štartala ob 8. uri. Tekači v Evropi bodo štartno črto prečkali ob 13. uri.

Tekači na WFLWR ne vedo, koliko kilometrov bodo pretekli. Teka je zanje konec v trenutku, ko jih prehiti zasledovalno vozilo. | Foto: Tekači na WFLWR ne vedo, koliko kilometrov bodo pretekli. Teka je zanje konec v trenutku, ko jih prehiti zasledovalno vozilo.

Kaj je Wings For Life World Run?

Wings for Life World Run je tek brez cilja, na katerem vsak teče glede na lastne zmožnosti. Ciljno črto na tem tekmovanju predstavlja premikajoče se zasledovalno vozilo, ki štarta točno 30 minut po začetku teka. Ko posameznega tekača prehiti, je ta izločen iz tekmovanja. Tisti tekač in tista tekačica, ki ju zasledovalno vozilo na trasi kjerkoli na svetu prehiti zadnja, postaneta globalna prvaka.

Humanitarna nota

Ves izkupiček od prodaje štartnin je namenjen financiranju Fundacije Wings For Life, ki se ukvarja z raziskavami poškodb hrbtenjače in raziskuje možnosti okrevanja.

Zmagovalec ruskega nacionalnega teka WFLWR si je za nagrado izbral Slovenijo. Na 3. globalnem teku s humanitarno noto bo tekel v Ljubljani. | Foto: Red Bull Zmagovalec ruskega nacionalnega teka WFLWR si je za nagrado izbral Slovenijo. Na 3. globalnem teku s humanitarno noto bo tekel v Ljubljani. Foto: Red Bull

Rus prihaja v Slovenijo, največ jih bo poskušalo v Avstraliji

Zanimivo je, da si je zmagovalec teka v Rusiji Ivan Motorin (67,37 km) zaželel v Sloveniji odteči globalni tek s posebnim konceptom, saj tekači ne vedo, kje je cilj. Zanje je to trenutek, ko jih prehiti zasledovalno vozilo, ki ves čas pospešuje hitrost. Našo državo je Rus izbral zaradi bližine in ugodne trase ter zato, "ker v Sloveniji še nisem bil in ker imamo podobni zastavi", je razkril ruski tekač. Za zdaj je edini zmagovalec nacionalnega teka WFLWR, ki je za nagrado izbral Slovenijo.

Zmagovalka v ženski konkurenci Elena Nurgalieva (55,39 km) bo tekla v Melbournu v Avstraliji, ki si ga je izbralo največ zmagovalcev nacionalnih tekov.

Slovenska trasa teka Wings For Life World Run | Foto: Slovenska trasa teka Wings For Life World Run

Wings For Life World Run v Ljubljani

Slovenska trasa se bo po že ustaljeni praksi začela na Kongresnem trgu v središču Ljubljane, kjer bo štart. Tekači bodo tek nadaljevali proti Domžalam, Kamniku, Cerkljam na Gorenjskem, Smledniku ... Tekli bodo toliko časa, dokler jih ne bo prehitelo zasledovalno vozilo. V enem izmed njih bo tudi letos smučarski krosist Filip Flisar.

Aktualni svetovni prvak v smučarskem krosu Filip Flisar z ambasadorjem teka Galom Jakičem | Foto: Aktualni svetovni prvak v smučarskem krosu Filip Flisar z ambasadorjem teka Galom Jakičem

Tam bodo tekle poljska zmagovalka Agnieszka Janasiak (39,94 km), zmagovalka nacionalnega teka na Portugalskem Vera Nunes (58,86 km), Nizozemka Diana Golek (38,91 km), zmagovalka francoskega teka Anna Wasik (43,44 km) in njena belgijska kolegica Rebecca Nkapiani (35,91 km).

V Melbournu bodo tekli tudi belgijski zmagovalec Stean van den Broek (65,64 km), zmagovalec Gruzije Liviu Croitoru (56,02 km), Japonske Hiroki Nakajima (74,51 km), Mehike Gabriel Morfin (59,05 km), Južne Afrike Thibaut Baronian (62,84 km), Francije Teddy Bezancon (59,29 km) in Združenih arabskih emiratov Helder Santos (54,34 km).

Tek organizirajo tudi Hrvati. Na domačem terenu bo tekel zmagovalec lanskega teka v Zadru Dejan Patrčević (56,35 km), dalmatinske trase pa sta si zaželela tudi Avstralec Barry Keem (65,71 km) in Indijec Titus Kariuki Wander Githu (54,16 km).

Med pogostimi željami lanskih zmagovalcev je tudi tekaški nastop v Milanu v Italiji. Tam bo tekel tudi lanski globalni zmagovalec, Italijan Giorgio Calcaterra (88,44 km), Santiagu v Čilu in Santa Clariti v Kaliforniji, kjer bosta tekla tudi oba zmagovalca nacionalnega teka na Floridi. Globalna zmagovalka v ženski konkurenci, Japonka Yoshida Kaori (65,71 km) bo letos tekla v Tajvanu.

Ne spreglejte