Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 1. 2024,
11.05

Osveženo pred

2 meseca, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

Wings for Life World Run

Ponedeljek, 29. 1. 2024, 11.05

2 meseca, 4 tedne

Tudi letos bomo v Ljubljani tekli za tiste, ki tega ne morejo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01
Wings for Life | Foto Red Bull Content Pool

Foto: Red Bull Content Pool

Še manj kot sto dni je do dobrodelnega teka Wings for Life World Run 2024, kjer cilj lovi tekače, in to hkrati na različnih lokacijah po vsem svetu. Ponovno bomo tekli za tiste, ki tega ne morejo, tudi na ljubljanskem uradnem teku. Za cenejšo prijavo je čas le še do srede, 31. januarja!

Na štartni črti se bomo letos zbrali 5. maja, s štartninami in donacijami pa tako že enajstič zbirali sredstva za raziskave poškodb hrbtenjače pod okriljem fundacije Wings For Life. Za ta namen gre sto odstotkov zbranih sredstev.

Na dosedanjih desetih tekih je skupaj sodelovalo že več kot 1,2 milijona ljudi, za iskanje zdravila za poškodbe hrbtenjače pa je bilo s štartninami zbranih že več kot 43,8 milijona evrov.

Udeleženci dobrodelnega teka hkrati štartajo po vsem svetu. Sinhronizirano, povezana s kontrolnim centrom v Avstriji, jih lovijo zasledovalna vozila, ki predstavljajo ciljno črto. Dlje časa tej črti bežiš, boljši je tvoj rezultat. Vozila dajo tekačem pol ure prednosti, nato začnejo voziti s 14 kilometri na uro, po dveh urah vozijo s hitrostjo 18 kilometrov na uro, nato pa nekoliko pospešijo in po štirih urah že vozijo s hitrostjo 34 kilometrov na uro.

Pri tej hitrosti vztrajajo, dokler ne ujamejo zadnjega tekmovalca na trasi. Zabaven koncept teka privablja tako vrhunske tekače kot občasne rekreativce. Dogodek je namenjen vsem, pripravljenost ni pomembna, saj vsak pride do cilja oz. cilj do njega.

Wings for Life | Foto: Red Bull Content Pool Foto: Red Bull Content Pool

Tudi veliko znanih osebnosti vidimo na tej prireditvi. Nekateri le z veseljem sodelujejo, drugi postanejo ambasadorji dogodka. Med njimi je tudi Rebeka Dremelj.

Rebeka je lani prvič tudi sama tekla na tem teku, za prijateljico Nino, s katero sta skupaj bežali pred zasledovalnim vozilom. Rebeka na nogah, Nina na vozičku. Ob tem je Rebeka še druge udeležence povabila v svojo ekipo, ki bo tudi letos 5. maja štartala pod imenom Nepremagljiva.si.

"Moram priznati, da resnično nisem največja ljubiteljica teka, a na tej prireditvi ne tečeš le zase, ampak tudi za tiste, ki tega žal ne morejo. Jaz sodelujem tudi za Nino, s katero se poznava že zelo zelo dolgo. Nina je zame res nepremagljiva ženska, ki s svojo voljo do življenja, svojo energijo, s svojim nasmehom na obrazu dela moj svet lepši. Zdaj lahko tudi jaz nekaj naredim zanjo," je povedala Rebeka Dremelj.

Wings For Life | Foto: Red Bull Content Pool Foto: Red Bull Content Pool

Na tek Wings for Life World Run se vsak prijavi kot posamezik, lahko pa se ob tem vključi tudi v katero od ekip.

Fundacija Wings For Life, od leta 2004

Zdravilo za poškodbe hrbtenjače pod okriljem fundacije Wings For Life sistematično iščejo od leta 2004. Takrat sta prijatelja Dietrich Mateschitz in Heinz Kinigadner fundacijo tudi ustanovila. Do takrat je bilo ciljanih raziskav resnično malo, vedno je primanjkovalo finančnih sredstev. Leta 2014 je fundacija začela sredstva zbirati tudi z organizacijo svetovnega teka.

Anita Gerhardter, izvršna direktorica fundacije, se že veseli jubilejnega dogodka: "Ta tek je vedno nekaj posebnega, vsak lahko sodeluje in vsa sredstva, zbrana s štartninami, gredo za dober namen. Več denarja zberemo, več študij lahko podpremo in prej bomo na skupnem cilju."

Ne spreglejte